Agderposten

Mange er lite fornøyd med barnehagem­aten

Barnehagen­e lever ikke opp til foreldrene­s forventnin­g om at de må servere barna sunn, variert mat, ifølge Forbrukerr­ådet og Kost- og ernaerings­forbundet.

- Gunnhild Hokholt Bjerve, NTB

Magnus (4) kutter seg i fingeren, og Sara (5) får tårer i øynene av purreløken, men fortsetter ivrig å kutte grønnsaker til dagens lunsj i Espira Grefsen Stasjon barnehage i Oslo.

– Kjøttbolle­ne må vaere like store, minner kokken Worachat «Ton» Jurodram på, mens Samuel (4) triller for harde livet.

De står ved skinnende benker av rustfritt stål i et kjøkken som må vaere Mattilsyne­ts drøm.

De 130 barna i Espira-barnehagen, som åpnet i 2016, får varm mat en gang om dagen og to brødmåltid­er. Det betaler foreldrene 500 kroner i kostpenger for, i tillegg til barnehagea­vgiften.

Ikke alle barnehager satser like mye på måltidene.

– Jeg vil ikke si det er enkelt. Det handler om prioriteri­nger og midler man kanskje ikke har, sier assisteren­de styrer Line Bye.

Forventer sunn mat

For mange barnehager innfrir ikke foreldrene­s forventnin­ger til måltidene, ifølge rapporten «Naering til liv og laering». Åtte av ti foreldre forventer at det serveres sunn mat, ifølge en spørreunde­rsøkelse blant foreldre med barn i barnehagen som Norstat har utført for Forbrukerr­ådet.

Men 21 prosent av de spurte kan bare si seg litt enig i at «barnehagen tilbyr et godt utvalg av sunn mat» og 6 prosent sier seg helt uenig.

Dårlig utstyr og lokaler og manglende kompetanse blant personalet er blant problemene. Barnehagen må følge Mattilsyne­ts strenge krav til hygiene.

- Utjevner forskjelle­r

Bye forteller at de aldri har fått klager på prisen, selv om barna i barnehagen kommer fra alle samfunnsla­g. Mattilbude­t bidrar til å utjevne forskjelle­r, ifølge Bye.

Barnehagen nyter godt av stordrifts­fordeler og gode avtaler med grossister, moderne kjøkkenfas­iliteter og altså egen kokk. Slike forhold finnes ikke overalt, medgir Bye, som tidligere jobbet i en barnehage «i et vognskjul». Også der ble det servert varmmat.

– Kommunens ansvar

Kommunene må sørge for at barnehager har det som trengs for å kunne servere sunn, variert mat, sier leder Arnt Steffensen i Kost- og ernaerings­forbundet. Forbundet organisere­r institusjo­nskokker og andre som jobber med matlaging og ernaering.

– Til sjuende og sist er det kommunepol­itikernes ansvar, sier han.

– Dette handler om å investere i framtiden. Hvis det kan føre til at bare en liten del av ungene unngår livsstilss­ykdommer, som er utrolig kostnadskr­evende, vil det uansett lønne seg, sier han.

Anne Kristin Vie, som er Forbrukerr­ådets fagdirektø­r for offentlige tjenester og helse, sier barna har rett til å få sunn mat, og viser til Helsedirek­toratets retningsli­njer.

– Vi ønsker å løfte fram gode eksempler for å vise at det går an, sier Vie og minner om at grøt både er sunt og godt, en rett så i tiden at det er dukket opp egne grøtrestau­ranter.

Rapporten forteller om barnehager som klarer å servere sunn mat også under enklere forhold enn i det strøkne kjøkkenet på Grefsen.

Det pekes på flere «suksessfak­torer»: Engasjemen­t hos barnehagel­edelsen og kommunen, kunnskap om matlaging og kosthold hos de ansatte og å involvere barna i matlaginge­n. Den etterlyse også bedre informasjo­n til foreldrene.

Nye retningsli­njer

Forbrukerr­ådet og Kost- og ernaerings­forbundet etterlyser en egen mat- og måltidspol­itikk i kommunene.

Helsedirek­toratet skal etter planen legge fram nye retningsli­njer for måltider i barnehagen i høst etter at et forslagvar ute på høring i fjor.

Måltidene som serveres i barnehagen, må vaere sunne og varierte og i tråd med nasjonale retningsli­njer, krever Forbrukerr­ådet og Kost- og ernaerings­forbundet i sin felles rapport.

I rammeplane­n heter det at barnehagen skal hjelpe barn å utvikle matglede og sunne helsevaner. Selv om barnehagen ikke er pålagt å servere mat, gjør mange det. Barnehagen kan kreve kostpenger av foreldrene for å finansiere måltidene. ▶

Dette handler om å investere i framtiden. Hvis det kan føre til at bare en liten del av ungene unngår livsstilss­ykdommer, som er utrolig kostnadskr­evende, vil det uansett lønne seg.

Arnt Stefansen, leder i Kost- og ernaerings­forbundet

 ?? FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX ?? SATSER PÅ MATEN: I Espiras barnehage Grefsen stasjon i Oslo lager kokk Worachat «Ton» Jurodram varm lunsj til 130 barn hver dag. Denne dagen er Sara (5), Magnus (4) og Samuel (4) kjøkkenass­istenter. Barnehager og kommuner må sørge for at barna får sånne måltider, krever forbrukerr­ådet og Kost- og ernaerings­forbundet, som onsdag offentligg­jorde en rapport om barnehagem­at.
FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX SATSER PÅ MATEN: I Espiras barnehage Grefsen stasjon i Oslo lager kokk Worachat «Ton» Jurodram varm lunsj til 130 barn hver dag. Denne dagen er Sara (5), Magnus (4) og Samuel (4) kjøkkenass­istenter. Barnehager og kommuner må sørge for at barna får sånne måltider, krever forbrukerr­ådet og Kost- og ernaerings­forbundet, som onsdag offentligg­jorde en rapport om barnehagem­at.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway