Agderposten

Tillit til Nye Veier AS – feil å kreve stans

Det har blåst rundt Nye Veier As denne sommeren etter at det ble kjent at de hadde hevet tunellåpni­ngen ved Harebakken med fem meter uten godkjent regulering. Vi i Planutvalg­et ble orientert om dette i møte den 27. juni. Ca. en måned senere kom Agderposte

- Roar Gundersen bystyrerep­resentant, Høyre

Det er ingen tvil om at Nye veier AS har gjort en brøler ved å ha påbegynt disse endringene uten i det hele tatt å ha drøftet det med politikern­e i Arendal. Det er også imponerend­e hvordan nabo Theis Theisen gjennom grundige dokumentst­udier har klart å avdekke at veibanen ved utløpet av tunellen kommer fem meter høyere enn den opprinneli­ge regulering­splanen fra 2014.

Men Nye Veier AS skal tross alt fullføre den nye E-18 som vi alle venter på! Derfor må vi oppretthol­de både tillit og en god dialog med dem. Da er det ikke noen løsning å prøve å trykke selskapet helt ned og vrenge og vri på ordet mistillit! La oss heller vaere løsningsor­ienterte, og bidra til å styrke selskapet! Gjennom etablering­en er det satt fart på veiutbyggi­ng i Norge, og selskapet skal bygge ut prosjekter med stor samfunnsøk­onomisk lønnsomhet. Derfor blir E-18 på Sørlandet fornyet lenge før noen kunne ha håpet på for noen år siden.

De har gjort en grov, administra­tiv feil i forbindels­e med Harebakken-tunellen. Det har Nye Veier AS til de grader fått høre, og de har lagt seg flate. Men det er ingenting som tyder på at dette er gjort bevisst for å unngå et avslag. La oss derfor bruke dette feilgrepet til å vaere med på å styrke selskapet slik at man i fremtiden er sikre på å få topp dialoger og riktige regulering­sprosesser mellom Nye Veier AS og kommunene!

Det er vanskelig å forestille seg at politikern­e i Arendal ikke skal godkjenne det kommende regulering­sforslaget i forbindels­e med hevingen av tunellåpni­ngen. Endringen synes nødvendig ut fra nasjonale føringer på hastighet, tilkopling til videreføri­ng av E-18 osv. Endringene ble jo også posjektert av Statens Vegvesen og vei-guru Harald Tobiassen i 2016.

Derfor blir det også feil av politikere å kreve stans i fremdrifte­n i tunellarbe­idet til det foreligger lovlig regulering­sendring. Vi vet at hele tunellkurv­en baserer seg på åpningens planlagte høyde og man kan jo forestille seg hvilken giganttune­ll vi får om vi skal kreve at åpningen senkes. Og om et politisk flertall allikevel skulle ha ønsket å kreve en anleggssta­ns, så måtte jo dette eventuelt ha blitt gjort umiddelbar­t etter at politikern­e ble kjent med dette. Man kan ikke drøye det i to måneder, for så å kreve en stans.

Nye Veier AS skal komme med en omfattende redegjørel­se for kommunen innen 10. august. Da får vi vel en grundig forklaring på hvordan feilen kunne skje og så må vi gå videre derfra. Første steg blir da så raskt som mulig å behandle den omtalte søknaden om regulering­sendring for tunellen under Torsbuåsen. Når denne foreligger til politisk behandling skal vi virkelig forsikre oss om at alle mulige støysikrin­gstiltak blir foretatt overfor de berørte naboene, Theisen og Matre på nordsiden og de involverte beboerne på Torsbuåsen.

 ?? FOTO: VIDAR FLØDE ?? FORUNDRET: Planleder Roy Vindvik i Arendal kommune visste ikke om at E18 blir 5 meter høyere ved utgangen av Torsbuåsen-tunnelen mot sør, enn det regulering­splanen beskriver. Her avbildet under en befaring med kommunepla­nutvalget tidligere i år. Rett bak mot venstre ser vi nestleder i utvalget, Ole Glenn Tvermyr (KrF).
FOTO: VIDAR FLØDE FORUNDRET: Planleder Roy Vindvik i Arendal kommune visste ikke om at E18 blir 5 meter høyere ved utgangen av Torsbuåsen-tunnelen mot sør, enn det regulering­splanen beskriver. Her avbildet under en befaring med kommunepla­nutvalget tidligere i år. Rett bak mot venstre ser vi nestleder i utvalget, Ole Glenn Tvermyr (KrF).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway