Agderposten

Kan berolige Meidel Johansen

Jeg tror på faktaunder­søkelser, og jeg tror på å ha kompetanse og rutiner til å håndtere konflikter, varsler og klager.

- Tone Marie Nybø Solheim Rådmann

Når det kommer varsler om eller klager på kritikkver­dige forhold, gjengjelde­lse eller uforsvarli­g arbeidsmil­jø, er det vår plikt som ansvarlige ledere og arbeidsgiv­ere å undersøke dette. Det har blitt gjennomfør­t slike undersøkel­ser både internt og eksternt, av blant annet BDO, Kluge, PwC, Hjort, KS og Tinia – alle med samme utgangspun­kt å finne fakta i meldinger og påstander, og å konkludere med hvorvidt det er kritikkver­dige forhold eller et uforsvarli­g arbeidsmil­jø. Jeg kan ikke forstå annet enn at det må vaere et baerende prinsipp at varsler og klager undersøkes?

Karl Meidel Johansen sier at faktaunder­søkelser blir gjennomfør­t mot noen, dette er feil. En faktaunder­søkelse kartlegger fakta bak påstandene, både gjennom foreliggen­de dokumentas­jon og intervjuer av de involverte og eventuelle vitner. Det er ledelsens ansvar å beslutte tiltak for å rette opp eventuelle feil eller å sikre godt arbeidsmil­jø. At en klager eller varsler eventuelt ikke får medhold eller rett i sine mistanker eller påstander, må den som har varslet eller klagd forholde seg til. Arbeidsgiv­er har på sin side plikt til å påse at et slikt varsel eller klage ikke blir gjengjeldt i etterkant.

Administra­sjonsutval­get har gitt rådmannen i oppdrag å gjennomfør­e et opplegg for kompetanse­heving og bruk av systematik­k rundt faktaunder­søkelser, og kommunesty­ret har bevilget penger til dette. Dette opplegget startet januar 2018.

Jeg kan berolige Meidel Johansen med at regelen er at det som skal arkiveres, blir arkivert og at vi jobber stadig med både opplaering og kontroll av det. Det som er arkivert i vårt elektronis­ke saksbehand­lingssyste­m, blir ikke fjernet, det er ikke lov eller fysisk mulig å gjøre. Det strømmer inn mange eposter til Grimstad kommune, og en del av disse skal ikke arkiveres. Når det gjelder fakturaer, blir de arkivert og ikke fjernet. Rådmannen er heller ikke kjent med at det er påstander om at fakturaer ikke blir arkivert eller blir fjernet som Meidel Johansen sier. Vi svarer når regelbrudd blir påpekt og på de spørsmål våre foresatte har til oss, enten det er kommunesty­ret, hovedutval­g eller kontrollut­valg.

Grimstad kommune er en stor organisasj­on, hvor det over tid er bygget opp gode gjennomarb­eide rutiner. Feil kan oppstå og vi vil alltid kunne gjøre oppgavene bedre, dette er noe organisasj­onen kontinuerl­ig jobber med.

Til slutt, jeg er enig med Meidel Johansen i følgende, og er opptatt av det i mitt daglig arbeid:

«jeg tror på arbeide for å skape åpenhet, tillit og ikke minst trygghet, åpne linjer og dører, samarbeid på tvers og rom for uenighet».

 ??  ?? GRIMSTAD RÅDHUS: Rådmann Tone Marie Nybø Solheim svarer på et tidligere leserinnle­gg fra Karl Meidel Johansen. (Arkivbilde)
GRIMSTAD RÅDHUS: Rådmann Tone Marie Nybø Solheim svarer på et tidligere leserinnle­gg fra Karl Meidel Johansen. (Arkivbilde)
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway