Agderposten

Porsche med «stasjonsvo­gn»

Panamera Sport Turismo er noe så uvanlig som en stasjonsvo­gn fra Porsche. Det vil vaere en overdrivel­se å si at det er en saerlig praktisk bil.

- ▶ Morten Abrahamsen, NTB

Panamera Sport Turismo er en slags stasjonsvo­gnversjon av Porsches familiecou­pé, Panamera. Nå må ikke dette forveksles med en vanlig stasjonsvo­gn. Sport Turismo er, som den vanlige Panamera, ikke en praktisk familiebil. Det er en heftig bil som kan vaere litt praktisk når man trenger det, og Sport Turismo-versjonen er hakket mer praktisk enn den vanlige versjonen.

I Sport Turismo er det plass til tre bak, ikke to som i en standard Panamera. Dog vil nok personen i midten begynne å pipe hvis det er snakk om en lengre tur.

Den nye hekken til Sport Turismo gjør bagasjerom­met større, selv om det heller ikke her er snakk om normale stasjonsvo­gndimensjo­ner. Volumet til hybriden er på 425 liter, 20 mer enn en tilsvarend­e vanlig Panamera. At Volkswagen Golf stasjonsvo­gn tar over 600 liter, forteller at Panamera uansett ikke er en bil man kjøper for å tilfredsst­ille alle praktiske behov.

Norsk drivlinje

Det er først og fremst en bil for dem som liker å kjøre bil, og som vil vise seg fram. En Panamera er over fem meter lang, og utseendet er blitt stilig. Den nye versjonen, som kom i fjor, løftet det estetiske nivået betrakteli­g – det som tidligere var en bil med litt snodige proporsjon­er, er nå en helstøpt affaere. Saerlig den nye hekken, med den horisontal­e lysstripen, er elegant. Sport Turismo har naturligvi­s ikke den samme coupéavrun­dingen, men den ser fortsatt rimelig bra ut.

Testbilen har det som må kunne kalles «norsk drivlinje», det er en ladehybrid. Det gjør at den kommer forholdsvi­s greit ut prismessig, men med en startpris på naer 1,3 millioner kroner er dette selvsagt ikke et røverkjøp.

Skal man ha en versjon med like sterk bensinmoto­r, må man ut med drøyt 1,6 millioner. Sport Turismo er vel 40.000 kroner dyrere enn den vanlige Panamera-utgaven.

Rask

Under panseret er det en 2,9 liters V6-motor som yter 330 hestekreft­er som får hjelp av en elmotor med 136 hestekreft­er. Maks totaleffek­t er 462 hestekreft­er, og null til hundre tar 4,6 sekunder.

Drivlinjen gir også bilen en ganske pussig personligh­et. Man kan svisje lydløst rundt, som om det skulle vaere en Tesla, for så i neste sekund vekke opp en langt fra fredelig V6motor. Overgangen mellom de to motorene er i all hovedsak dynamisk, men lydoppleve­lsen kjennes rar. Når batteriet naermer seg tomt, slår selvsagt forbrennin­gsmotoren inn, ofte på et ganske høyt turtall, uten at det påvirker kjøringen. Her er det tydeligvis noe snedig elektronik­k som bestemmer, og kjøremessi­g føles det sømløst. De eneste gangene det kan bli rufsete, er når man for eksempel skal akselerere inn i en rundkjørin­g – da kan det bli en smule hakkete samarbeid mellom de to motorene og girkassen.

Batteriet er på 14 kWh, og rekkevidde­n elektrisk er oppgitt til fem mil. Det skal godt gjøres å

få til det, men kapasitete­n oppleves som god sammenlign­et med mange andre ladehybrid­er. Det skal dog sies at drivstoffo­rbruket endte langt unna det oppgitte tallet på 0,25 liter per mil.

Dette er en stor og tung bil, naer 2,2 tonn, men på landeveien virker den langt mer lettbeint og smidig enn forventet. Oppsettet er en fin miks av sportslig og komfortabe­lt. Man kan justere bilens karakteris­tikk, og selv i de mest aggressive nivåene finnes det komfort.

Fascineren­de bil

Under kjøring i høyere hastighete­r kan man få bilen til å zappe over i eldrift ved å gå av gasspedale­n et øyeblikk. Har man bilen i de mer hissige nivåene, vil den lade opp batteriet under kjøring, noe som for øvrig påvirker drivstoffo­rbruket ganske kraftig.

Panamera Sport Turismo med denne drivlinjen er en fascineren­de bil. Det er som om man disponerer flere kjøretøy i én pakke. En superhissi­g sportsbil hvor man kan åpne opp sportsekso­sen og få et svaert heftig lydbilde, og en behagelig kjøremaski­n der man flyter lydløst av gårde.

Sport Turismo tilfører Panamera noe på den praktiske siden, med mulighet for tre i baksetet og litt ekstra bagasjepla­ss. Rent estetisk er det ikke opplagt at Sport Turismo hever inntrykket. Den vanlige Panameraen er lekker, noen mener den kler den ekstra takflaten bak, mens andre holder en knapp på coupéforme­n.

Panamera Sport Turismo er en av de aller heftigste familiebil­ene på markedet, men det er ikke til å komme ifra at det først og fremst er en GT-bil for de lange turene.

 ??  ?? MEST POPULAER: Importøren sier de regner med at rundt 70 prosent av kundene vil velge Sport Turismo-utgaven, og at det er testbilens drivlinje som er står for det største salget.
MEST POPULAER: Importøren sier de regner med at rundt 70 prosent av kundene vil velge Sport Turismo-utgaven, og at det er testbilens drivlinje som er står for det største salget.
 ??  ?? LUKE: Sport Turismo-utgaven har 20 liter mer plass i bagasjerom­met enn den vanlige utgaven.
LUKE: Sport Turismo-utgaven har 20 liter mer plass i bagasjerom­met enn den vanlige utgaven.
 ??  ?? FEMSETER: Bilen har plass til tre bak, mot to i den forrige versjonen, men det er ikke saerlig komfort å finne i det midterste setet.
FEMSETER: Bilen har plass til tre bak, mot to i den forrige versjonen, men det er ikke saerlig komfort å finne i det midterste setet.
 ??  ?? MED ELMOTOR: Bilen har det omfangsrik­e navnet Porsche Panamera 4 E-Hybrid
MED ELMOTOR: Bilen har det omfangsrik­e navnet Porsche Panamera 4 E-Hybrid
 ?? ALLE FOTO: MORTEN ABRAHAMSEN, NTB ?? Sport Turismo, som betyr hybrid drivlinje og et karosseri som kan minne om en stasjonsvo­gn.
ALLE FOTO: MORTEN ABRAHAMSEN, NTB Sport Turismo, som betyr hybrid drivlinje og et karosseri som kan minne om en stasjonsvo­gn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway