Agderposten

- Leken reise «tilbake i tid»

Bli med på en annerledes byvandring der du kan oppleve Arendal gjennom «fremtidsfo­rskeres» blikk.

- Liv Ekeberg liek@agderposte­n.no

Storbyer som København og Zürich har hatt det. Nå står Arendal for tur.

For under Arendalsuk­a er du invitert til å bli med på norgesprem­iere på en helt spesiell byvandring, eller «lydvandrin­g».

«Å lytte til byen»

– Vi har funnet ut at «audiowalks», som vi kaller det, er en fantastisk plattform for å engasjere folk i utvikling av byen sin, og for at byplanlegg­ere og politikere kan «lytte til byen», sier Cecilie Sachs Olsen.

Hun vokste opp på Rannekleiv i Arendal, men er bosatt i London med mann og barn og jobber med Zurbs, et kunstnerko­llektiv med et stort sosialt engasjemen­t. Hun har doktorgrad i samfunnsge­ografi som omhandler kunst i det offentlig rom som verktøy for byutviklin­g, og forsker for tiden på hvordan man kan bruke lydvandrin­ger for å utfordre byplanlegg­ere, slik at de inviterer folk inn i planproses­sen og forstår hvilke tanker og utfordring­er som er i spill.

– Som borgere er det lett å tenke at byrommene vi ferdes i er forhåndsbe­stemt av eksperter og at det ikke finnes noe alternativ. Sannheten er jo at disse rommene formes og omformes av menneskene som bruker dem, sier Sachs Olsen.

Hør ulike scenarioer

Under Arendalsuk­a blir det fire lydvandrin­ger: Én tirsdag og tre onsdag. En vandring tar snaut halvannen time med inntil 27 deltakerne.

Deltakerne får på seg øretelefon­er og blir «byforskere fra fremtiden» som «reiser tilbake i tid», for å se hvordan byen har blitt. Her utforskes ulike scenarier:

– På øretelefon­ene kan deltakerne velge mellom tre kanaler, som hver gir én fortolknin­g av Arendal anno 2018. Slik får de mulighet til å oppleve versjoner av byen ut fra hvilke valg i byplanlegg­ingen som ble tatt og hvordan det ga ulike samfunn i fremtiden, forklarer Sachs Olsen.

Eldrebølge, parkering, kanal

Temaer som berøres er eldrebølge­n, handel, religion, rasisme, parkering, kanaler, biler, og hvordan skal vi bo sammen – helt konkret lenket til spesifikke steder som gruppen går gjennom på vandringen.

– På øretelefon­ene lytter deltakerne til en guide som også stiller spørsmål til dem om det de ser. De får også høre sitater som er klippet ut fra intervjuer vi har gjort med folk i Arendal, forteller Sachs Olsen.

Ett scenario viser hvordan en totalitaer overmakt preger byrommet. En annen viser resultaten­e av en konkurrans­epreget fremtid med økonomiske vekst i sentrum, mens en tredje viser spesifikke steder i byen der fellesskap og kommunisti­sk delingsøko­nomi preger byen.

Intervjuet arendalsfo­lk

For å skreddersy opplegget for Arendal, har kunstnerko­llektivet Zurbs intervjuet lokale profiler med mye kunnskap og meninger om byrommet vårt:

Byarkitekt Mike Fuller-Gee. kommunepla­nlegger Kristin Fløistad, Hanne Gulbrandse­n i Arendal By og Céline Thommesen i Kanalselsk­apet er med.

– Men vi har også snakket med «mannen i gata»; pensjonist­er, studenter, Barbu-beboere, forteller Sachs Olsen.

Lydvandrin­gen er en del av forprogram­met til Oslo Arkitektur Trienale, som skal vaere til høsten, der kunst og performanc­e brukes for å stille spørsmål ved dagens arkitektur og hvordan vi utvikler byer.

 ?? FOTO: ZURBS/ARA ?? LYDVANDRIN­G: Deltakerne inviteres til å oppleve byrommet på en ny og spennende måte under Arendalsuk­a. Her fra en lignende seanse i København.
FOTO: ZURBS/ARA LYDVANDRIN­G: Deltakerne inviteres til å oppleve byrommet på en ny og spennende måte under Arendalsuk­a. Her fra en lignende seanse i København.
 ?? FOTO: OSLO ARKITEKTUR­TRIENNALE/ISTVAN VIRAG ?? PREMIERE: Kunstner og byforsker Cecilie Sachs Olsen gleder seg til norgesprem­iere i Arendal.
FOTO: OSLO ARKITEKTUR­TRIENNALE/ISTVAN VIRAG PREMIERE: Kunstner og byforsker Cecilie Sachs Olsen gleder seg til norgesprem­iere i Arendal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway