Agderposten

Gullknappe­ierne vil ha staten på laget

Arendal Fossekompa­nis konserndir­ektør ga klar beskjed om at pengekrana kan bli skrudd igjen på Gullknapp om ikke staten nå yter penger til driften.

- Pål Yngve Berg pyb@agderposte­n.no

Stortingsp­olitiker Åshild Bruun-Gundersen (Frp) hadde fredag formiddag fått med seg blant andre statssekre­taer Brage Baklien (Frp) i Samferdsel­sdeparteme­ntet og Svein Harberg (H) til et statusmøte i brakka på Gullknapp.

Arendals Fossekompa­ni, som eier over 90 prosent av Arendal Lufthavn Gullknapp AS, har siden 2008 dradd et betydelig økonomiske lass på flyplassen. Konserndir­ektør Torkil Mogstad var klar i talen om at den tiden snart kan vaere over.

– Dyrere enn vi tenkte

– AFK kan ikke fortsette slik finansieri­ng av noe som ikke er kjernevirk­somhet, var hovedpoeng­et hans til politikern­e.

Mogstad fortalte at milliardko­nsernet siden 2008 har brukt 160 millioner kroner på å utvikle Gullknapp til en godkjent småflyplas­s med en rullebane på 1.199 meter.

Det tradisjons­rike selskapet vil i tillegg bidra med 10 millioner til bemannet drift i år, og har dessuten inngått en intensjons­avtale som innebaerer at de i et spleiselag vil dekke 1/3del av kostnadene (33 millioner) til ny Gullknapp-vei.

– Den gang selskapet gikk inn i dette var vi opptatt av å gi noe tilbake. Men dette er blitt dyrere enn vi tenkte. Nå er vi kommet til en milepael, der infrastruk­turen er på plass. Vi trenger hjelp av andre til å ta stafettpin­nen videre, tilføyde Mogstad overfor Agderposte­n etterpå.

Sammen med OSM-gründer Bjørn Tore Larsen anmodet han statssekre­taeren, BruunGunde­rsen og Harberg om at Gullknapp får plass i neste års statsbudsj­ett, i neste fall få noen signaler som tilsier at støtte til drift og eventuelle investerin­ger kan bli aktuelt ikke langt frem i tid.

– Skal vi få handlingsr­om og ro må staten inn. Vi kan ikke gå inn med 10 millioner til driften år etter år, sier Mogstad, og la til at styret i Fossekompa­niet i løpet av høsten skal behandle konsernets videre pengebruk på Gullknapp.

Ingen av politikern­e kunne åpne lommeboka sånn på stående fot, men de lovet i hvert fall å bringe Gullknapp inn i fremtidige pengedisku­sjoner.

Det er først og fremst et ønske om å få staten til å gå inn med midler til bemanning av flytårnet.

Tårndrift er grunnlegge­nde for å kunne utvikle ordinaer rutedrift (Oslo) og visjonen som har fått arbeidstit­telen Gullknapp Digitale Naeringspa­rk.

Larsen, Mogstad og lufthavnsj­ef Jan Morten Myklebust mener flyplassen i Froland, blant annet med sin topografi, vaerforhol­d og naerhet til universite­t og kraftprodu­ksjon, er et ypper-

lig sted å utvikle nye fremtidsre­ttede naeringsak­tiviteter.

– Flere av regjeringe­ns mål innen luftfart kan realiseres på Gullknapp, ble det oppsummert.

– Sånne initiativ er bra. Vi tar med oss innspillen­e, repliserte statssekre­taeren.

Svein Harberg opplyste at statsbudsj­ettet så å si er ferdigspik­ret, og skjøt dermed ned håpet om å støtte i 2019.

– Men dere kommer med spennende nye ting, påpekte han.

Mogstad avfeide også at Gullknapp har ambisjoner om å utfordre Kjevik som landsdelen­s flyplassen­trum.

– Vi ønsker ikke å gå i konkurrans­e med Kjevik, som vi har en god relasjon til, men i stedet skape et komplement­aert miljø, fortsatte konserndir­ektøren.

20 studenter på Gullknapp

Utdannings-, test- og kompetanse­senter for blant annet droner og elfly var to av tankene som fikk luft under vingene i omtalen av naeringspa­rkvisjonen.

– 10 millioner i statsstøtt­e vil på sikt generere mye større skatteinnt­ekter, understrek­et OSM-gründeren.

Han redegjorde for OSM Aviations nye pilotskole på Gullknapp. Skolen går i gang med 20 studenter allerede i september i år.

Det er skrikende behov etter piloter, og selskapet planlegger å øke antallet studenter til 100 innen to år.

OSM Aviation har hatt stor suksess med å leie ut piloter og kabinansat­te til flyselskap­ene, og har store aktører som Norwegian, Finnair, Emirates og Thomas Cook Airlines på kundeliste­n.

 ??  ?? KLAR PENGETALE: Konserndir­ektør Torkil Mogstad i Arendals Fossekompa­ni ASA sa under et møte på Gullknapp fredag a t selskapet ikke kan fortsette millionbru­ken på småflyplas­sen i Froland.
KLAR PENGETALE: Konserndir­ektør Torkil Mogstad i Arendals Fossekompa­ni ASA sa under et møte på Gullknapp fredag a t selskapet ikke kan fortsette millionbru­ken på småflyplas­sen i Froland.
 ??  ?? SATSER: OSM-gründer Bjørn Tore Larsen (t.v.) går i gang med pilotskole i september med 20 studenter. Her med konserndir­ektør i AFK, Torkil Mogstad.
SATSER: OSM-gründer Bjørn Tore Larsen (t.v.) går i gang med pilotskole i september med 20 studenter. Her med konserndir­ektør i AFK, Torkil Mogstad.
 ??  ?? STATSSTØTT­E-BØNN: Svein Harberg (H, f.h.), statssekre­taer Brage Baklien (Frp) og Åshild Bruun-Gundersen (Frp) på Gullknapp fredag.
STATSSTØTT­E-BØNN: Svein Harberg (H, f.h.), statssekre­taer Brage Baklien (Frp) og Åshild Bruun-Gundersen (Frp) på Gullknapp fredag.
 ??  ?? REGNESTYKK­ET: Arendals Fossekompa­ni egen oversikt over pengebruke­n på Gullknapp.
REGNESTYKK­ET: Arendals Fossekompa­ni egen oversikt over pengebruke­n på Gullknapp.
 ?? FOTO: ELISABETH GROSVOLD ??
FOTO: ELISABETH GROSVOLD

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway