Agderposten

Han jaktet full storm - fikk knapt kuling

Øystein Johansen var blant flere som ville se stormen på naert hold ytterst på Tromøya, men den sterkeste vinden uteble i vårt fylke.

- Litt skuffet Leteaksjon på Hovden Kraftigst lenger nord redaksjone­n@agderposte­n.no ▶ Frank Johannesse­n, Jørund Flaa og Øystein Bjerkestra­nd

Det varslede uvaeret fredag ble mindre intenst enn først fryktet, men det kraftige uvaeret bet likevel godt fra seg i landsdelen.

– Torsdag så det ut som det skulle bli liten storm langs sørlandsky­sten, men når lavtrykket lå utenfor Danmark så dempet det seg mer enn det prognosene tilsa, sa statsmeteo­rolog Hanne Beate Skattør til Agderposte­n fredag morgen.

Til tross for at det ikke ble så kraftig som først antatt, sendte politiet ut en melding hvor de ba alle sikre løse gjenstande­r som kunne fly av gårde og gjøre skade. Vinden var på sitt sterkeste litt ut på ettermidda­gen, og på Torungen fyr var det kraftigste vindkastet på 24,3 m/s, noe som tilsvarer liten storm. Den sterkeste middelvind­en var imidlertid på 18,8 m/s – bedre kjent som sterk kuling.

Andre steder langs kysten ble det meldt opp mot orkan styrke, uten at dette kunne bekreftes gjennom målinger.

Øystein Johansen liker å ta turen ut til Spornes ytterst på Tromøy når naturkreft­ene viser seg fram. Men fredag måtte han erkjenne at ble litt skuffet over det han møtte i havgapet.

– Jeg liker å komme ut her når det blåser godt, men jeg trodde det skulle vaert mer, sier Johansen til Agderposte­n.

Tidvis kunne han lene seg godt mot vinden, men stort sett sto Johansen fjellstøtt mens stormen herjer med havet.

Av øvrige hendelser meldte Agder Energi at 29 kunder mistet strømmen etter at et tre veltet over ledningen. Dette skjedde ved Gaupeveien i Arendal.

– Kraftverke­t er på stedet og overtar, opplyste 110-sentrale.

For politiet og øvrige etater i fylket ble det også en mindre hektisk dag enn det man fryktet. Slik oppsummere­r operasjons­lederen i politiet dagen:

– Med unntak av en leteaksjon på Hovden, har det gått greit. Vi fikk selvfølgel­ig diverse meldinger om veltede traer, båter som har slitt seg og trampoline­r på avveie. Men ingen meldinger om personskad­er eller andre alvorlige hendelser, forteller han.

– Dere var godt forberedt? – Politiet, sammen med de øvrige etatene, har gode rutiner på å mobilisere og vaere mer oppmerksom­me når det kommer varsler som kan gi store utslag. Det kan vaere for eksempel flom og vind.

Leteaksjon­en på Hovden endte godt da to unge jenter ble funnet i god behold kun noen få kilometer fra skisentere­t.

– De hadde kommet utenfor løypa og mistet oversikten. Det var en del vind og regn, så de satte opp et telt som viste seg å vaere i helt i naerheten av skisentere­t. Dermed gikk det raskt å hente dem ned.

Til tross for kraftig vind, gikk sørlandsky­sten klar av det verste uvaeret. Fredag ettermidda­g meldte Meteorolog­isk institutt at det ble målt sterkest vind på Svenner fyr i Vestfold, med vindkast på hele 31,4 m/s. På Faerder fyr ble det registrert vindkast på 29,0 m/s og Strømtange­n fyr 28,3 m/s.

 ??  ??
 ??  ?? LIKER STORMFULLT HAV: Øystein Johansen tok turen til Spornes for å se havet storme.
LIKER STORMFULLT HAV: Øystein Johansen tok turen til Spornes for å se havet storme.
 ?? FOTO: FRANK JOHANNESSE­N ?? SKUELYSTNE: Det var flere enn Øystein Johansen som ville kjenne den kraftige vinden på kroppern.
FOTO: FRANK JOHANNESSE­N SKUELYSTNE: Det var flere enn Øystein Johansen som ville kjenne den kraftige vinden på kroppern.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway