Agderposten

– Jeg vil få fram verdighete n deres, at det finnes håp

– Kanskje vi skulle sendt noen russekull til Nepal og latt dem leve sammen med disse barna en uke?

- ▶ Liv Ekeberg liek@agderposte­n.no

Det er stjernefot­ograf Morten Krogvold som spør i telefonen. Han venter ikke på svar.

– Jeg har reist i over 70 land, mange av dem svaert fattige, derfor tåler jeg ikke klaging, skjønner du. Men vi har russ som reiser til Hellas for å slåss, uten en eneste grunn til å banke opp noen! I Norge er det virkelig ikke veldig mye å klage på, fortsetter han, på inn- og utpust:

– Jeg satt i en taxi i Wien i fjor, og hørte et radioprogr­am der de snakket om Utopia Norge, landet i verden med den rikeste arbeiderkl­assen og den største middelklas­sen. Som setter av oljepenger i fond og har gratis skole og helsevesen. Så sitter jeg i en drosje i Oslo i sommer, og sjåføren sier: Folk klager mer og mer! Det er en sutrekultu­r her som er helt motbydelig!

Stemmen er mild og lavmaelt, men han har snakket seg varm, engasjemen­tet vipper opp i toppen av skalaen. Det er da han sier, spontant:

– Så hører jeg på radioen i dag om norske russ som er på fylla i Hellas og planlegger slåsskampe­r, uten å ha noe å slåss for en gang. Kanskje vi burde sende dem til disse barna en uke?!

Ingen flue-i-øyet-fotograf

På oppdrag for Plan Norge reiste Krogvold i fjor rundt i Nepal og fotografer­te handikappe­de barn. Fra mandag til fredag kan vi se 20 av hans sterke barneportr­etter i andre etasje på Arendal bibliotek.

– Det har vaert viktig for meg å få frem verdighete­n disse unge menneskene har. Jeg er ikke en flue-i-øynene-fotograf. Jeg vil tvert imot prøve å få frem stoltheten. At det finnes et håp inne i hodene deres, forteller Krogvold, og beskriver noen av barna han møtte:

Jenta i den gule T-skjorta

16 år unge Sabita er slående vakker. Men når blikket ditt går fra ansiktet og nedover, oppdager du det: Hun mangler begge underarmen­e.

– Sabita var født funksjonsf­risk. En dag tok hun på et gjerde med strøm. Begge armene brant og måtte amputeres. Sabita sa til meg: «Sånn er det, det er ikke noe å gjøre ved». Livet går videre.» Det var så sterkt å oppleve hvordan disse barna taklet sin situasjon. Sabita og ei døv jente jeg også fotografer­te, Binita, hadde begge så vanvittig trøkk, sier Krogvold.

– Da jeg hadde fotografer­t henne, satt hun seg bakpå vespaen til en gutt og kjørte av gårde. Begge disse er lynende intelligen­te, og jeg håper laereren deres har rett i at de vil klare seg godt. Men handikappe­de jenter er også mye mer utsatt for misbruk og voldtekt, legger han til.

Vil vaere som alle andre

Korte tekster følger portretten­e på veggen. Et i svart-hvitt viser to venninner som sitter tett sammen:

– Vi vil vaere som alle andre. Folk lar oss ikke få gå inn i templene eller vaere med på en fest, sier Laxmi (12), som har albinisme. Moren hennes forteller at hun blir spurt om hvilken forbrytels­e hun har gjort som fikk et slikt barn.

– I et av verdens fattigste land finnes det ikke noe sikkerhets­nett for barn som blir syke eller handikappe­t. De blir ofte satt på gata hvis familien ikke har råd til å ta seg av dem.

– Globale studier anslår at disse barna har tre til fire ganger større sjanse for å bli utsatt for vold enn andre barn. Barn med funksjonsn­edsettelse­r havner også mange steder sist i køen for helsetjene­ster og utdanning, forteller Siv Meisingset­h, kommunikas­jonssjef i Plan Internatio­nal Norge.

Inkluderen­de utdanning

Krogvold-utstilling­en #Includeme i andre etasjen i Arendal bibliotek er en del av Arendalsuk­a og Plan Norges debatt tirsdag på No. 9 Kaffe & Platebar. Der er temaet inkluderen­de utdanning som en prioritert del av utviklings­politikken.

I panelet vil blant andre utviklings­minister Nikolai Astrup, leder av forsvars- og utenriksko­miteen, Anniken Huitfeldt, tidligere utviklings­minister og generalsek­retaer i KrF, Hilde Frafjord Johnson, samt forbundsle­der i organisasj­onen Unge funksjonsh­emmede sitte.

 ??  ?? BRENT: SaTøta (16) Iar Kødt KuoPsAEosK­røsP. – Eo dag PEe cuo TErtø akdoøogkr ekd strøe: Eg n. ktt skPuod Tak aøIkt ckooks KEraodrkt KEr aaatød. Mko cuo søkr «s.ot sPAkr. Jkg e. akIk ekd dkt:» KErtkaakr KEtEgraKko.
BRENT: SaTøta (16) Iar Kødt KuoPsAEosK­røsP. – Eo dag PEe cuo TErtø akdoøogkr ekd strøe: Eg n. ktt skPuod Tak aøIkt ckooks KEraodrkt KEr aaatød. Mko cuo søkr «s.ot sPAkr. Jkg e. akIk ekd dkt:» KErtkaakr KEtEgraKko.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway