Agderposten

HAGE UTEN BAKKEKONTA­KT

-

– Jevnt over liker de fleste planter seg best ute i jord i hagen, men det er mange planter som fint klarer seg i potter også, forteller Jorunn Amdal, journalist i Norsk Hagetidend, hagemagasi­net som utgis av Det norske hageselska­p.

Har du ikke tilgang på en hage på bakkeplan, kan du skape din egen lille hage på balkongen eller terrassen. Da er det viktig å huske på at plantene som vokser i potter og kar, har begrenset tilgang på jord som de kan hente vann og naering fra.

– Derfor er det viktig å velge så store potter som mulig, slik at de ikke må vannes så ofte. Pottene må også ha hull i bunnen slik at overskudds­vann kan renne ut. Ingen planter liker å stå med «føttene i vann». Det kan føre til at røttene råtner og planten dør, opplyser Amdal.

Hvor store planter du kan ha, kommer rett og slett an på hvor store potter og kar du har.

– Har du en stor og dyp kasse med mye jord, og bor i et nokså mildt området av landet, kan du ha små epletraer og lignende på balkongen. Dette krever imidlertid at du steller dem godt, sier Amdal.

Det er også fullt mulig å dyrke tomater, chili, poteter, urter, gulrot, sukkererte­r og mange andre spiselige ting i potter og kar på balkongen. Det er med andre ord ingenting i veien for å bli balkongbon­de i byen – eller på landet!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway