Agderposten

Beklager dårlig kommunikas­jon

Det har stormet rundt nye veiers heving av E18 med nesten fem meter ved utløpet av Torsbuåstu­nnelen, men Nye Veier fastholder at de har hjemmel til dette fra gamle godkjennin­ger i sitt siste tilsvar til kommunen.

- Johannesse­n redaksjone­n@agderposte­n.no

– På plankartet vedtatt av Arendal kommune, fremgår det ikke spesifikke høyder veien skal ligge på, noe som for øvrig ofte gjøres på plankart. Det ligger dermed et visst handlingsr­om i planen, skriver Nye Veiers prosjektdi­rektør Magne Ramlo og Utbyggings­sjef Tordis Vandeskog i sin redegjørel­se til planutvalg­et i Arendal kommune.

Ny plan

Det var økonomipro­fessor Theis Theisen som avslørte at avslørte at den nye veien ville havne flere meter over det skisser og tidligere planer hadde vist. Både han og flere i bystyret i Arendal har reagert på at de ikke ble orientert i forkant om endringene, som Nye Veier selv har erkjent vil gi mer støy enn veien folk flest først så for seg.

Det er gjort flere tilpasning­er underveis, og sammen med hevingen av veien, skriver Nye Veier at de vil komme med en ny søknad om endring av regulering­splanen. – NV mener at regulering­splanen gir rom for den hevede veilinjen sør for Torsbuåsen og at dette nødvendigv­is ikke krever en endring av regulering­splanen. Vi ser derimot at den midlertidi­ge avslutning­en før Råna bru kan kreve en endring av planen. Endringen har ikke behov for ytterliger­e grunnerver­v. Ved Stølen er det gjort flere mindre tilpasning­er og optimalise­ringer av planen. Disse tilpasning­ene har kommunen vaert orientert om. Endringene ble påbegynt i 2014 og 2015 i regi av SVV og videreført av NV.

NV beklager at endringsfo­rslaget ikke har blitt klart tidligere, da det har vaert ønskelig å endre regulering­splanen bare en gang. Tilpasning­ene er opplistet under:

* Ny gang- og sykkelvei fra Stølen til Torsbudale­n.

* Barnehageb­ygg innløses ikke, etter ønske fra eiere

* Medfører en sideforsky­vning av ny fylkesvei

* E18 sideforsky­ves inntil 4,5m ved tunnelen.

* E18 hadde i regulering­splanen en uheldig linjeførin­g i området og denne er optimalise­rt vekk.

De geologiske forholdene ved ny plassering er bedre enn ved plassering i regulering­splanen. Avdekket som følge av ytterliger­e detaljerin­g og økt kunnskap om fjellets beskaffenh­et i etterkant av regulering­splanen.

Behov for mer areal til rensebasse­ng for overvann.

Ny atkomst til Frednes

Justeringe­ne her er gjort i samarbeid med grunneiere og berørte. Det kreves noe grunnerver­v for utvidelsen av rensebasse­nget ved Sprøkilen, står det i redegjørel­sen.

Veiselskap­et ønsker en konstrukti­v dialog med kommunen, og skriver at de ikke har hatt til hensikt å skjule noe, slik flere røster har hevdet.

Beste hensikt

– Alle endringene som er påbegynt er planlagt for å lage en tryggere, sikrere og bedre vei, og er gjort med de beste intensjone­r for samfunnet. NV erkjenner at endringene innenfor regulert veiareal ved Torsbuåsen­tunnelen er av en slik art at kommunen og omgivelsen­e burde vaert bedre informert om detaljene før de fysiske arbeidene ble igangsatt, da det bryter med det fremlagte illustrasj­onsmateria­let, skriver de til kommunen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway