Agderposten

Dette er et skritt i rik tig retning

Arendal kommune har de siste månedene måtte tåle betydelig kritikk for hvordan de har behandlet barn med nedsatt funksjonse­vne og foreldrene deres. Nå tar kommunen grep.

- Synnøve Skeie Fosse syfo@agderposte­n.no

Som en av de første kommunene i landet vil Arendal kommune nå tilby «Starthjelp» til foreldre som har barn som har nedsatt funksjonse­vne eller er langvarig syke. Kurset, som går over fire dager, skal gjøre foreldrene bedre rustet til hverdagen med et barn med spesielle behov.

Krevende

Monika Andersen og Freddy de Ruiter er foreldrere­presentant­er for henholdsvi­s Norsk forbund for utviklings­hemmede og Autismefor­eningen i arbeidsgru­ppen. De ønsker det nye tilbudet fra kommunen velkomment og håper det kan bidra til at hverdagen for familier med barn med nedsatt funksjonse­vne kan bli litt lettere.

– Dette er et skritt i riktig retning. Det virker som kommunen tar kritikken på alvor og naermer seg oss brukere på en bedre måte, sier de Ruiter.

Også for nabokommun­ene

Målgruppen for kurset, som er gratis, er foreldre bortsatt i Arendal som har barn i 0–6 års alderen. Men dette er ingen absolutt grense. Også personer fra nabokommun­ene kan søke om å få komme med.

– I løpet av de fire kursdagene, som er delt opp i bolker på to, vil vi ta opp temaer som «systemene rundt oss», «familie og nettverk», «håp og mestring» og «samspill», forteller prosjektle­der Alice Broers og utdyper: – Foreldre bruker mye tid og krefter på å orientere seg i systemet og på søknadsskr­iving. Det håper vi dette kurset skal hjelpe dem med. I tillegg til å møte andre i samme situasjon og deler erfaringer, sorger og gleder med dem, sier Broers.

En jungel

– Det er en jungel av lover og regler å forholde seg til når du skal søke avlastning, støtte, hjelpemidl­er osv. Det er mye å sette seg inn i og få som har den fulle oversikten. Det å få slik informasjo­n samlet i ett kurs er gull verd, mener Freddy de Ruiter.

– Da jenta vår fikk sin diagnose var hun den eneste i Norden som hadde den diagnosen. Vi følte oss veldig ensomme i den situasjone­n. Og selv om vi ikke ville fått møtt foreldre med akkurat de samme problemene som oss, er problemsti­llingene ofte veldig like. Derfor vil det sosiale utbyttet av kursdagene også blir stort, mener Monika Andersen.

Begrenset antall

I utgangspun­ktet er det lagt opp til ett kurs over fire dager. To i september og to i oktober. Antall kursdeltak­ere vil ligge på mellom åtte og 20.

Målet med «Starthjelp» er å gi foresatte kunnskap, støtte og informasjo­n til å mestre hverdagen – og mulighet til erfaringsu­tveksling med andre foresatte i sammenlign­bar situasjon. – Dette er en vinn-vinn-situasjon. Foreldre får sårt tiltrengt informasjo­n og mestringsf­ølelse. Tilbake får samfunnet foreldre som kanskje orker å jobbe mer. Forskning viser at foreldre til barn med nedsatt funksjonse­vne har det så krevende på hjemmebane at de oftere har redusert arbeidstid. Hvis dette kurset kan vaere med å bidra til at de som ønsker det kan jobbe mer, er det bra for alle. påpeker Freddy de Ruiter.

 ??  ?? PILOT: Arendal blir den andre kommunen i landet, etter Trondheim, som tilbyr startkurs til foreldre med barn med nedsatt funksjonse­vne eller langvarig sykdom. Monika Andersen (t.v.) og Freddy de Ruiter er foreldrere­presentant­er i arbeidsgru­ppa. I midten prosjektle­der Alice Broers. Ingvild Skarsem Johansen, som represente­rer CP-foreningen, var ikke til stede da bildet ble tatt.
PILOT: Arendal blir den andre kommunen i landet, etter Trondheim, som tilbyr startkurs til foreldre med barn med nedsatt funksjonse­vne eller langvarig sykdom. Monika Andersen (t.v.) og Freddy de Ruiter er foreldrere­presentant­er i arbeidsgru­ppa. I midten prosjektle­der Alice Broers. Ingvild Skarsem Johansen, som represente­rer CP-foreningen, var ikke til stede da bildet ble tatt.
 ??  ?? PROSJEKTLE­DER: Alice Broers er prosjektle­der for «Starthjelp».
PROSJEKTLE­DER: Alice Broers er prosjektle­der for «Starthjelp».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway