Agderposten

Flere bomber enn fly lander på Sanas flyplass

Det lander flere bomber enn fly på Jemens største flyplass, konstatere­r hjelpeorga­nisasjoner i landet.

-

Ifølge Flyktningh­jelpen og CARE blir den internasjo­nale flyplassen i Jemens hovedstad Sana bombet i snitt hver 14. dag av den saudileded­e koalisjone­n, som fører krig mot Houthi-opprørerne.

Slik har det vaert siden flyplassen ble stengt for kommersiel­l trafikk for to år siden, konstatere­r de to hjelpeorga­nisasjonen­e.

Saudi-Arabia og deres koalisjons­partnere innførte flyforbud over Jemen 9. august 2016, og heller ikke syketransp­orter får unntak.

Store ødeleggels­er

Houthi-opprørerne tok kontroll over Sana i september 2014, og flyplassen i byen er bombet 56 ganger de siste to årene, noe som har forårsaket store ødeleggels­er.

– En flyplass bør vaere en trygg og fungerende del av den sivile infrastruk­turen, og gjøre det mulig for folk å fritt komme og reise, sier Johan Mooij, som leder CAREs virksomhet i Jemen.

– Flyplassen i Sana har i stedet blitt et symbol på aggresjon og undertrykk­ing av en svaert stor befolkning, sier han.

Sykdom dreper

– Det er ikke bare bomber og kuler som dreper i denne krigen, men en overflod av sykdom hos et folk som nektes tilgang til helsetjene­ster, sier Mohamed Abdi, som leder Flyktningh­jelpens virksomhet i landet.

– Så lenge flyplassen er stengt, er også den eneste trygge ruten til livreddend­e medisinsk behandling stengt, sier han.

Over halvparten av Jemens helsevesen er lagt i ruiner, og over 1 million helsearbei­dere og andre offentlig ansatte har ikke fått lønn på to år.

Mangel på rent drikkevann og utbredt feil- og underernae­ring har gjort innbyggern­e svaert sårbare for sykdom, blant annet kolera.

Rundt 1 million antatte koleratilf­eller er oppdaget siden april i fjor, og epidemien har kostet flere tusen liv.

Ofre

Over 60.000 mennesker er drept eller såret siden SaudiArabi­a med støtte fra USA gikk til krig mot Houthi-opprørerne i spissen for en regional allianse i mars 2015.

Millioner er drevet på flukt og 22 millioner mennesker er nå avhengige av nødhjelp utenfra. Over 8 millioner mennesker lever ifølge FN på randen av hungersnød. (NTB)

Millioner av jemenitter lever nå i praksis i et utendørs fengsel, omgitt av fiendtlige grenser og krigens fronter.

Mohamed Abdi, leder av Flyktningh­jelpens virksomhet i Jemen

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? KRIG SIDEN 2015: Krigen i Jemen rammer millioner av mennesker, og hjelpeorga­nisasjoner fortviler. Dette bildet ble tatt i utenfor byen Mocha i 2017.
FOTO: AP/NTB SCANPIX KRIG SIDEN 2015: Krigen i Jemen rammer millioner av mennesker, og hjelpeorga­nisasjoner fortviler. Dette bildet ble tatt i utenfor byen Mocha i 2017.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway