Agderposten

Plager retten med bagatellme­ssige saker

Da Agder politidist­rikt lynraskt henla min anmeldelse av rådmann Solheim for gjengjelde­lse mot varslere, kommentert­e jeg her i avisen i mars at henleggels­en nok skyldtes mangel på kompetanse og ikke mangel på kapasitet eller grunnlag for etterforsk­ing

- Petter Gottschalk, for tiden professor ved Department of Criminal Justice, University of Cincinnati, USA.

Deler av helsekjøps­aken ble politianme­ldt av kommunesty­ret i Grimstad i mai. Kanskje vil et annet politidist­rikt etterforsk­e økokrimsak­en. Det samme gjelder en anmeldelse av Grimstad kommune i april for grov korrupsjon og økonomisk utroskap.

Agder politidist­rikt (pd) har 650 ansatte, hvorav 454 er politifolk, mens resten har juridisk eller annen bakgrunn. Politifolk har utdannelse i etterforsk­ing, som innebaerer å kunne rekonstrue­re en hendelse og et hendelsesf­orløp ved bruk av en rekke metoder til informasjo­nsinnsamli­ng – inkludert avhør, ransaking og beslag.

Agder pd beskjeftig­er seg primaert med enkle vinningsfo­rbrytelser (31 %), trafikkfor­seelser (18 %), annen kriminalit­et (14 %), narkotika (12 %) og vold (11 %). Økokrimsak­er som helsekjøps­aken i Grimstad kommune dreier seg om, unngår politidist­riktet stort sett å ta tak i. Bare 6 % av alle sakene i politidist­riktet er økokrimsak­er. De resterende kriminalit­etstypene er skadeverk (5 %), seksuallov­brudd (2 %) og miljøkrimi­nalitet (1 %).

Agder pd unngår

økokrimsak­er. Landsgjenn­omsnittet for alle politidist­riktene er 8 % for økokrimsak­er. Ingen har lavere andel økokrimsak­er enn Agder.

I mai fikk jeg et brev fra en tidligere politiansa­tt i Agder, som skrev at han hadde sluttet i politiet «fordi det fremsto som mer og mer meningsløs­t å bruke tiden på å straffefor­følge rusavhengi­ge som stort sett begår bagatellme­ssige lovbrudd».

Mitt inntrykk er at Agder pd plager Aust-Agder tingrett med en mengde bagatellme­ssige saker mot samfunnets tapere. Det er nok slik at de fleste jobber med det de kan. Veldig få jobber med det de ikke kan. Veldig få er villige til å laere seg det de ikke kan, selv om det de ikke kan er langt viktigere å jobbe med. Slik er det også i Agder pd. Derfor rusler og kjører konstablen­e rundt omkring i Agder for å pågripe mer eller mindre tilfeldige kjeltringe­r.

Et stort problem i Agder pd er at det er jurister og ikke politifolk som leder politidist­riktet. Mange av dem som i dag patruljere­r kan nok tenke seg å laere mer om økonomisk kriminalit­et, men det gis ingen muligheter for det. Forhåpentl­igvis vil Kirsten Lindebergs etterfølge­r som politimest­er vaere politiutda­nnet. Den best kvalifiser­te til stillingen er Ivar Fahsing i Lillesand.

 ?? ARKIVFOTO: STEIN HARALD ØIGÅRD ?? POLITIMEST­ER: Artikkelfo­rfatteren håper at Kirsten Lindebergs etterfølge­r som politimest­er vil vaere politiutda­nnet.
ARKIVFOTO: STEIN HARALD ØIGÅRD POLITIMEST­ER: Artikkelfo­rfatteren håper at Kirsten Lindebergs etterfølge­r som politimest­er vil vaere politiutda­nnet.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway