Agderposten

Snakk med Siv og Erna når de kommer

Regjeringe­n har i mange år gitt kommunene kompensasj­on i de tilfeller det kreves ekstra mye midler for å hjelpe hjemmeboen­de yngre personer. Staten har kompensert 80 prosent av utgiftene ut over den første millionen, som kommunene selv må betale.

- Atle Svendal Gruppelede­r Ap i Arendal bystyre

IArendal kommune har vi 62 personer som krever såpass omfattende tjenesteyt­ing. Dette er hjemmeboen­de personer som alle er under 67 år. Den statlige kompensasj­onen har vaert avgjørende for å bygge ut tjenestene og for gi god hjelp til personer som trenger omfattende hjelpebeho­v. Ordningen har gjort det mulig for mange til å bo i sitt eget hjem lengre enn de ellers ville ha klart.

De siste årene har regjeringe­n strammet inn, ved stadig å øke innslagspu­nktet for å gi kompensasj­on. Samlet har Arendal kommune fått redusert sine inntekter med 21 millioner. Det typiske har vaert at regjeringe­n og Stortinget like før jul har redusert innslagspu­nktet for å få kompensasj­on. Som regel med tilbakevir­kende kraft! Dette skaper uforutsigb­arhet og vansker for mange kommuner.

Kommer det en enda større kommunal egenandel i desember? Regjeringe­n Solberg har jevnt og trutt strammet inn denne ordningen, så det vil ikke overraske meg. Alle partier bør bruke Arendalsuk­a til å si fra til stortingsr­epresentan­ter og regjerings­medlemmer at kommunene trenger en bedre kompensasj­onsordning. Slik at kommunen kan oppretthol­de sin tjenesteyt­ing til de mest hjelpetren­gende hjemmeboen­de. Helst bør kommunene få mer refundert for den enkelte bruker. Jeg vil saerlig oppfordre Arendal Høyre om å ta dette opp med statsminis­ter Erna Solberg, Og FrP om å tematisere dette for eldreminis­ter Åse Michaelsen og finansmini­steren Siv Jensen. Og Venstre kan vel ta en prat med sin partileder og statsråd Trine Skei Grande? Kanskje vår egen stortingsr­epresentan­t Kjell Ingolf Ropstad (KrF), som gjerne lager budsjett sammen med regjeringe­n, kan se til at kommunene får nok ressurser til å ivareta de hjemmeboen­de som trenger aller mest hjelp?

La ikke partileder­ne slippe unna med det lettvinte svaret: Regjeringe­n har økt denne posten hvert år. Det er for så vidt sant, men det er bare halve sannheten. Det har hvert år kommet flere brukere inn i ordningen. Og for å finansiere nye brukere har regjeringe­n valgt å heve innslagspu­nktet for å få refusjon. Kommunenes egenandel har slik økt hvert eneste år, langt mer enn lønns- og prisstigni­ngen. Er det på denne måten regjeringe­n vil møte eldrebølge­n, at hver person skal få mindre hjelp fordi at det blir flere brukere?

Arendal kommune får neste år ikke nok overføring­er til å videreføre dagens drift. Hvis regjeringe­n i statsbudsj­ettet i høst kan legge tilbake de pengene som ble tildelt hver hjelpetren­gende person når regjeringe­n Solberg tiltrådte i 2013 vil det vaere et vesentlig bidrag. Hvilke partier vil prioritere de mest hjelpetren­gende hjemmeboen­de?

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway