Agderposten

Kristne er kalt til å elske alle, også homofile

Jesus fremhever budet om kjaerlighe­t til Gud og vår neste. Derfor er vi kristne kalt til å elske homofile, så vel som heterofile.

- Gerhard Falk Woie Pensjonert prest

Erik Myre tar opp et aktuelt tema når han i Agderposte­n for 8 august skriver om hvordan vi omgås homofile. Han siterer flere skriftsted­er i Det gamle testamente i den forbindels­e, og nevner også fortelling­en om hvordan Jesus stiller seg til kvinnen som de skriftlaer­de og fariseerne ville steine for ekteskapsb­rudd.

Den gang sa Jesus: «Den av dere som er uten synd, kan kaste den første steinen på henne». Da gikk de (fariseerne) bort, en etter en, de eldste først. Jesus spurte kvinnen:» Har ingen fordømt deg. Hun svarte ingen. Da sa Jesus: Heller ikke jeg fordømmer deg. Gå bort, og synd ikke mer fra nå av.»

Jesus kom til verden for å vise oss hvordan vi skulle leve i Guds rike og samfunnet. Vår synd stengte for fellesskap­et mellom Gud og oss. Derfor viste han sin kjaerlighe­t til oss når han døde i vårt sted på korset. Han kom for å gi tilgivelse og et nytt liv til alle som tar imot ham som frelser.

Jesus avløste de fleste av lovene i det gamle Israel, de lovene Moses hadde gitt for å bevare jødene som et folk. Jødene er fortsatt i Guds plan, men også de må komme til tro på Jesus for å bli frelst. Når vi som ikke er jøder kommer til tro og blir døpt, blir vi med i flokken av jøder som tror på Jesus. Men vi er ikke pliktig til å følge lovene i den gamle pakt som gjaldt jødene før Jesus kom. Disse gammeltest­amentlige reglene har altså Jesus og apostlene forlatt.

Jesus sier til kvinnen at han ikke vil fordømme henne. Det er godt å bli minnet på. Ingen har rett til å fordømme noen, heller ikke i dag. Gud vet om våre liv, og ser på hjertene våre. Men Jesus sier samtidig:» Gå bort og synd ikke mer fra nå av». Det betyr at vi må bedømme ting i livet som rett og galt, som synd og ikke synd, som fornuftig og ufornuftig. Vi er mennesker med evnen til å vurdere og tenke. Og vi er skapt med vilje og fornuft. Jesus avskaffer en masse regler som gjaldt bare jødene, men beholdt de fleste av de ti bud. Samtidig framhever Jesus budet om kjaerlighe­t til Gud og vår neste.

Alt dette bør vaere i funksjon når vi er sammen med mennesker, enten de er homofile eller heterofile.

Derfor er vi kristne kalt til å elske homofile, så vel som heterofile. Vi er kalt til å omgås hverandre på en respektful­l måte. Samfunnet har som oppgave å legge forholdene til rette for homofile og lesbiske, slik at de kan ha et verdig liv. Det gjelder i samme også for andre livssyn enn den kristne tro. Men ifølge Jesus har vi ansvar for å vurdere våre egne og i noen sammenheng­er andres handlinger. Jeg hører til dem som mener at Bibelen laerer at et ekteskap er mellom mann og kvinne, og at sex hører hjemme i et ekteskap. Men verken jeg eller andre kristne har rett til å fordømme noen. Jeg vil til slutt sitere hva Erik Myre sier til oss alle: «Bruk livet på nestekjaer­lighet, og sørg for at du selv holder stien din ren.»

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: AUDUN BRAASTAD / NTB SCANPIX ?? FARGERIKT FELLESSKAP: Paraden under Oslo Pride gikk fra Grønland til Spikersupp­a i Oslo sentrum, tidligere i vår.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: AUDUN BRAASTAD / NTB SCANPIX FARGERIKT FELLESSKAP: Paraden under Oslo Pride gikk fra Grønland til Spikersupp­a i Oslo sentrum, tidligere i vår.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway