Agderposten

Statsråder kommer til Statsraade­n

Bergens seilskute Statsraad Lehmkuhl er på besøk i anledning Arendalsuk­a. Minst fire statsråder kommer til det som nok blir havnaering­enes maktsentru­m denne uka.

-

Det er Maritime Bergen – et forum for ulike typer naeringsli­v knyttet til maritim virksomhet i Bergens-området, som har valgt den store seilskuta som base.

– Vi ser at Arendalsuk­a er en viktig arena for oss som lever av havet, og derfor vil vi vaere der – og på en tydelig måte, sier daglig leder i Maritime Bergen, Harald Hove.

Det er planlagt 40 forskjelli­ge arrangemen­ter om bord under Arendalsuk­a. Statsråden­e Terje Søviknes, Monica Maeland, Per Sandberg og Torbjørn Røe Isaksen er blant de mektige som skal bidra.

Hundreårin­g som fornyer seg

Harald Hove tror kanskje noen vil synes det er rart at de har valgt en 100 år gammel seilskute, de som er i bransjer som er opptatt av innovasjon og å se framover. Men en av tingene de vil vise fram, er planene for å moderniser­e Statsraad Lehmkuhl med batteri. Dermed kan skuta sjalte ut marin diesel og gå over til å bruke sin egne vindkraftd­revne strøm når de for eksempel manøvrerer inn og ut av havner.

Tilhører både fortid og fremtid

– Batteriet skal installere­s når skuta er tilbake i Bergen. Det viser at skipet både tilhører fortiden og fremtiden. Akkurat som vi – som represente­rer naeringer som har levd av havet i tusen år, sier Hove.

Miljø og forsøpling av havet er ett av mange temaer som Maritime Bergen vil ta opp under Arendalsuk­a. For å vaere konkrete og vise at de mener alvor i praksis, har de sørget for at alt engangs plastbesti­kk om bord er erstattet med miljøvennl­ig bambus.

Ungdomsled­erdebatt

Maritime Bergen har valgt temaet «lederskap» under Arendalsuk­a.

Blant arrangemen­tene Harald Hove gleder seg til om bord, er en alternativ ungdomsled­erdebatt tirsdag. Der skal alle ungomspart­iene få svare på hva de gjerne skulle sett annerledes i sitt eget parti.

Fredag blir det også et arrangemen­t for barn om bord, forteller Hove og ønsker alle velkommen.

 ?? FOTO: INGER STAVELIN ?? RUVER: Statsraad Lehmkuhl ruvet på Tyholmen allerede fredag morgen. Det blir basen til mye industri og naering knyttet til havet.
FOTO: INGER STAVELIN RUVER: Statsraad Lehmkuhl ruvet på Tyholmen allerede fredag morgen. Det blir basen til mye industri og naering knyttet til havet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway