Agderposten

- Bruk ord, ikke vold

Josef Haeier brukte markeringe­n av den muslimske høytiden eid tidligere i sommer til å advare muslimer mot å la seg provosere under Arendalsuk­a som nå starter. - Bruk ord, ikke bråk, sa han fra moskeens talerstol.

- Lid geir@agderposte­n.no

Bakgrunnen for at moskeens talsmann, Josef Haeier, som også er bystyrepol­itiker for Arbeiderpa­rtiet, brukte moskeen til å komme med denne oppfordrin­gen, er bråket under fjorårets Arendalsuk­e. Her oppsto det hissig munnhogger­i mellom muslimske ungdommer og foreningen «Stopp islamiseri­ngen av Norge» (SIAN). Det resulterte i at politiet ble tilkalt for å dempe gemyttene. Men på tross av det, eskalerte konflikten ytterliger­e. Til slutt måtte politiet rydde gaten og bortvise de hissigste ungdommene. Til slutt fikk SIANs folk beskjed om å pakke sammen standen og forlate Arendal.

Bruk ikke vold

– Dere vil kunne bli provosert også under årets Arendalsuk­e. Dere må vaere klar til å møte disse provokasjo­nene på en måte som er i samsvar med demokratis­ke spilleregl­er. Det vil si at ingen må bruke vold. I et demokrati diskuterer vi, og vi snakker sammen om uenigheter. Jeg skjønner at dere kan bli provosert og at det er vanskelig. Men ord er det eneste riktige å bruke. Dersom det blir for vanskelig, forlat stedet hvis dere føler dere provosert, fortalte Josef Haeier den fremmøtte forsamling­en på 4–500 mennesker.

Tenke seg om

Når Agderposte­n tar kontakt med Josef Haeier nå like før Arendalsuk­a, understrek­er han at det var svaert viktig å benytte denne anledninge­n for å få de fremmøtte muslimene til å bruke sommeren å tenke seg om, reflektere og gå i seg selv.

– Her var svaert mange mennesker til stede, både barn, ungdommer og voksne, som det var viktig for meg å nå frem til når de var samlet for å markere eid i moskeen. Her var folk fra hele Aust-Agder, sier Josef Haeier.

Verdier i praksis

Brukte du moskeen og eidfeiring­en bevisst som påvirkning­sfaktor for ditt budskap?

– Ja. Eid er handling og toleranse. Eid er en øvelse i beherskels­e og besinnelse. Når jeg valgte moskeen og markeringe­n av høytiden eid, så var det for å skape forbindels­eslinjer som kunne fortelle de fremmøtte hvordan de kan bruke verdiene knyttet til den høytiden vi var samlet for å feire i praktisk handling i livet utenfor moskeen, sier Josef Haeier, og fortsetter:

Starte med nye ark

– Det var en svaert symbolsk handling å bruke denne dagen til å advare mot å la seg provosere under Arendalsuk­a. Folk er svaert mottakelig­e på denne dagen. Eid markerer også at folk skal kunne starte med nye ark, tilgi hverandre og begynne på nytt. Det var viktig for meg å overføre verdiene i eid-feiringen til hverdagsli­ge ting. Disse verdiene er jo ikke ment bare å skulle fungere bare i bedehuset vårt, men først og fremst i hverdagen.

Svaert ubehagelig

Det er Josef Haeiers erfaringer fra bråket under Arendalsuk­a i fjor som gjør at han engasjerer seg så sterkt.

– Det var svaert ubehagelig å vaere til stede der for å bidra til å skille folk. Det er ikke slik vi skal ha det under Arendalsuk­a. Arrangemen­tet er til for utveksling av ord og meninger. Det gjelder ikke bare de muslimske ungdommene, det gjelder også de som har stand og skal fremme sitt budskap. De behøver ikke provosere frem konflikter, sier han.

Laere av Arendalsuk­a

Mener du at SIAN burde vaert nektet adgang til årets Arendalsuk­e?

– Jeg synes det er riktig å gi dem en sjanse til for å vise respekt. Folk fra moskeen er oppfordret til å delta under Arendalsuk­a for å tilegne seg kunnskap og laerdom om hvordan et levende demokrati fungerer. Jeg tror mange muslimer vil delta på Arendalsuk­a for å la seg inspirere av alle de gode samtalene og debattene som Arendalsuk­a er kjent for, sier Josef Haeier.

bGeir

 ??  ?? FRA MOSKEENS TALERSTOL: Josef Haeier brukte moskeen i Arendal og eidfeiring­en tidligere i sommer til å advare muslimer mot å la seg provosere under Arendalsuk­a. Også imamen Mohammad Said Koundakji (t.v.) har snakket med muslimske ungdommer i forkant av Arendalsuk­a.
FRA MOSKEENS TALERSTOL: Josef Haeier brukte moskeen i Arendal og eidfeiring­en tidligere i sommer til å advare muslimer mot å la seg provosere under Arendalsuk­a. Også imamen Mohammad Said Koundakji (t.v.) har snakket med muslimske ungdommer i forkant av Arendalsuk­a.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway