Agderposten

– Trist. Dette kunne vaert

– Det er risikabelt at Arendal som historisk er en fargerik, vakker by, stadig blir gråere, sier fargedesig­ner Dagny Thurmann-Moe. Byarkitekt Mike Fuller-Gee lover å gi mer farger til folket.

-

– En verden uten farger er en død verden.

Påstanden kommer fra den profilerte fargedesig­neren og forfattere­n Dagny ThurmannMo­e, som har satt i gang en stor fargedebat­t, ved å gå til kamp mot forgråinge­n av landet. Hun mener Arendals nye bydel, Barbu, er et skrekkekse­mpel.

– Det er trist at byens egne fargepalet­t ikke brukes. Arendal er så heldig å ha historiske farger som rødt, gult, hvitt og litt grønt i paletten sin. Byen mister sin personligh­et og kvalitet med disse grå, triste byggene. Barbu represente­rer ikke Arendal, men kunne vaert hvor som helst i verden, sier Dagny Thurmann-Moe.

Mandag deltok hun i den store fargedebat­ten i Annen Etage.

Der argumenter­te hun for at norske byer trenger flere farger.

– Uvennlig og ukoselig

– Det fargeløs er generisk, sterilt gir stress, og føles uvennlig og ukoselig – mens farger gjør det motsatte. Når vi beskriver ting som gjør oss glade, kommer farger høyt opp. Hvorfor velger vi da da å fargelegge omgivelsen­e våre sterile og kjedelige? undrer Thurmann-Moe.

Hun mener Barbu er et risikabelt prosjekt for Arendal.

– Grått er en stor fargetrend som er alt annet enn klassisk, og som har nådd sin topp og antakelig er helt umoderne om fem år. Å jobbe målrettet for å ivareta byens identitet, gir stor verdi for fremtiden. Bryggene i Bergen, Trondheim og København er sterke turistdest­inasjoner, selv om også der blir det stadig hvitere og gråere.

Fargedesig­neren etterlyser mer politisk styring, farger inn i arkitektut­danningen og større ambisjoner hos utbyggerne.

Ønsket nøytral ramme

Byarkitekt i Arendal kommune, Mike Fuller-Gee, forteller at kommunen syntes arkitekten­es fargevalg i Barbu var en svaert god idé.

– Med parken og de små eneboligen­e i Barbu i mange forskjelli­ge farger, er det fint at rammen med de store byggene rundt, er nøytral, slik at de andre fargene kommer frem, sier han.

Ifølge byarkitekt­en er farger viktig i den nye sentrumspl­anen.

– Heldige oss som bor i en fargerik by, med blant annet Tyholmen. Nesten alle som kjøper et hus, maler det i grått eller hvitt. Vi skal ha en sterk bevissthet rundt farger, og ta vare på den fargerike byen, sier Fuller-Gee.

– Sinte beboere

Arkitekt og daglig leder i Jarmund Vigsnaes arkitekter, Einar Jarmund, mener at fargedesig­ner Thurmann-Moe presentere­r en forenklet versjon av problemsti­llingen, og at arkitekten­e jobber mye med farger.

– Vi får tilbakemel­dinger fra utbyggere om at farger selger ikke. Vi malte en gang gulvet i et fellesområ­de rødt, og da fikk vi tilbakemel­dinger fra sinte beboere som mente fargen var forferdeli­g. Arkitekter jobber med farger, og grått er også en farge, som spiller med sollyset. Teglstein har et liv på detaljnivå, sier Jarmund.

Utviklings­sjef i Selvaag bolig, Harald Martin Gjøvaag, forteller at arkitekter er oppdratt til at materialet­s farge og egenskap er verdifull i seg selv.

– Treverk trenger ikke males, men grånes, og velger man en tegl, skal den ikke behandles. Vi er en garantist for materialen­es varighet overfor boligkjøpe­rne. Få ønsker å flagge et signalemen­t. Et grønt eller oransje inngangspa­rti males fort til hvitt eller grått. Mange gode ideer fra arkitekten­e blir nedstemt, sier han.

Ønsker ikke sirkusmali­ng

I 2014 raste debatten i sosiale medier og i Agderposte­ns spalter, rundt valg av farge på den gamle Tollboden i Arendal. Huseier tenkte i utgangspun­ktet at huset fortsatt skulle vaere hvitt, sterke krefter ønsker tilbake den sotsvarte originalfa­rgen.

Bygningsbe­varer Else «Sprossa» Rønnevig har tatt til orde for å gjenskape fargerike sørlandsby­er slik de var på 1700og 1800-tallet.

– Byene våre har vaert hvite bare i drøyt 100 år. Tenk så gøy å kunne få tilbake mange av de tidligere fargene på husene, sa bygningsbe­varer Else Rønnevig da.

Det endte med at bygget ble

 ??  ?? BRYGGE I ARENDAL: Barbu i Arendal sentrum, med Sørlandet kunnskapsh­avn, kontorer og boligblokk­er. Bak ligger den gamle bebyggelse­n med eneboliger.
BRYGGE I ARENDAL: Barbu i Arendal sentrum, med Sørlandet kunnskapsh­avn, kontorer og boligblokk­er. Bak ligger den gamle bebyggelse­n med eneboliger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway