Agderposten

Politi-granskning helt i det blå

Granskinge­n av Oslo-politiet som tidligere justismini­ster Per-Willy Amundsen (Frp) forlangte etter rettssaken mot Eirik Jensen, er fortsatt helt i det blå.

-

Saken er «til behandling», får NTB opplyst i Justisdepa­rtementet. Etter det NTB erfarer, er man i departemen­tet redde for at en gransking skal kunne påvirke ankesaken i Borgarting lagmannsre­tt.

Den tidligere politimann­en Eirik Jensen nekter seg skyldig i grov korrupsjon og medvirknin­g til innførsel av tonnevis av hasj og har anket dommen han fikk i Oslo tingrett på 21 års fengsel i fjor. Ankesaken starter tirsdag 28. august.

Ifølge dommen fra Oslo tingrett har Jensen gjennom et tiår hjulpet sin tidligere kilde Gjermund Cappelen med å innføre minst 13,9 tonn hasj mot betaling.

Cappelen har erkjent skyld, men har anket straffen på 15 års fengsel

Tok initiativ

I kjølvannet av dommen tok Amundsen, som ble byttet ut med partifelle Sylvi Listhaug etter valget i fjor høst, initiativ til en ekstern og uavhengig gjennomgan­g av Oslo-politiet. I tett dialog med Politidire­ktoratet skulle det utarbeides et mandat for gjennomgan­gen og den videre prosessen.

Men ingenting av dette er på plass, opplyser kommunikas­jonssjef Gunnar Johansen i Justisdepa­rtementet. Det er også umulig å si når et mandat er på plass.

– Vi må vurdere helheten i dette, sier Johansen til NTB.

Mange spørsmål

Granskinge­n skulle blant annet å se naermere på faren for korrupsjon og politiets håndtering av informante­r og kilder. Et spørsmål mange har stilt seg i Eirik Jensen-saken, er hvordan han kunne holde på i så mange år uten å bli oppdaget – dersom han da er skyldig.

Jensen ble ansatt i Oslo-politiet siden 1979 og har

hatt en rekke lederstill­inger, blant annet for avdelingen Spesielle Operasjone­r (SO) og gjengprosj­ektet X-Ray. Da han ble pågrepet i februar 2014, var han en del av lederstabe­n til politimest­er Hans Sverre Sjøvold.

Sjøvold har tidligere uttalt at en gjennomgan­g av hvordan Jensen-saken egentlig er blitt håndtert internt, vil kunne bli nødvendig.

Ikke avklart

Det er imidlertid ikke avklart om det vil bli en ekstern og uavhengig gransking, slik Amundsen ønsket, eller om granskinge­n skal foregå internt.

– Det er også blant de tingene vi vurderer, sier Johansen.

(©NTB)

 ??  ?? LAR VENTE PÅ SEG: Granskinge­n av Oslo-politiet, som skulle skje i kjølvannet av dommen mot ekspolitim­annen Eirik Jensen (lille bildet) , er foreløpig helt i det blå.
LAR VENTE PÅ SEG: Granskinge­n av Oslo-politiet, som skulle skje i kjølvannet av dommen mot ekspolitim­annen Eirik Jensen (lille bildet) , er foreløpig helt i det blå.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ??
FOTO: NTB SCANPIX
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway