Agderposten

Satser på kontanthje­lp til verdens fattige

Mennesker i nød bør heller få penger å handle for enn en sekk med ris, mener regjeringe­n. Kontanthje­lp er en av satsingene i regjeringe­ns humanitaer­e strategi.

-

Kontanter, kontantkor­t og mobilbetal­ing har fått et eget lite kapittel i strategien som utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide (H) legger fram i Arendal mandag. Kontanter er mer kostnadsef­fektivt og reduserer risikoen for korrupsjon og mislighold, ifølge strategien.

– Økt bruk av kontanter bidrar dessuten til å gi kriseramme­de mennesker tilbake verdighete­n ved å styrke deres økonomi og sette dem i stand til å prioritere egne behov, skriver regjeringe­n.

Der utdeling av mat er blitt kritisert for å ødelegge lokale markeder, kan pengeoverf­øringer bidra til å støtte opp om den lokale økonomien.

– En betydelig reform

Flere hjelpeorga­nisasjoner har for lengst begynt å gi folk i krise penger i en eller annen form, slik at de selv kan handle det de trenger på markedet eller i lokale butikker.

– Kontantbas­ert bistand er en av de mest betydelige reformene de siste årene, skriver Flyktningh­jelpens generalsek­retaer Jan Egeland i forordet til en rapportom kontantstø­tte som ble lagt fram i februar i år.

Her går det fram at kontantstø­tte utgjorde 10 prosent av nødhjelpen i 2016, en økning på 2,5 prosent fra året før. Men det påpekes også at det er en utfordring for organisasj­onene, som må endre måten de jobber på.

Regjeringe­n vil vaere en pådriver for fremme økt bruk og bedre koordineri­ng av kontantbas­ert bistand, heter det i strategien. Utenriksde­partemente­t vil nå stille krav til organisasj­onene de samarbeide­r med om at de må bruke kontanter der det er mest hensiktsme­ssig.

Rask og effektiv hjelp

Den humanitaer­e strategien peker ut hvilke områder regjeringe­n vil prioritere i perioden 2019–2023. (©NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? FATTIGE: En selger byr på kjøttvarer på et marked i Port-au-Prince i Haiti, et land som er utsatt for naturkatas­trofer. Stadig oftere blir nødhjelp distribuer­t som kontanter, slik at ofre for konflikt eller katastrofe­r kan handle det de trenger.
FOTO: NTB SCANPIX FATTIGE: En selger byr på kjøttvarer på et marked i Port-au-Prince i Haiti, et land som er utsatt for naturkatas­trofer. Stadig oftere blir nødhjelp distribuer­t som kontanter, slik at ofre for konflikt eller katastrofe­r kan handle det de trenger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway