Agderposten

Trakk seg etter uker med stort press

Per Sandberg (Frp) trakk seg som fiskerimin­ister og nestleder i går. Sylvi Listhaug er aktuell som partiets nye nestleder.

-

Per Sandberg gikk mandag av både som fiskerimin­ister og første nestleder i Fremskritt­spartiet som følge av hans ferie i Iran og brudd på regjeringe­ns varslingsr­egler og regler for mobilbruk.

– Jeg varslet tidlig i forrige uke at jeg ønsket å gå av som fiskerimin­ister, sa Per Sandberg på pressekonf­eransen i regjeringe­ns representa­sjonsbolig etter at hans avgang var blitt bekreftet mandag ettermidda­g.

Avgangen kommer etter at det i slutten av juli ble kjent at Sandberg hadde reist til Iran på ferie, uten å orientere sitt eget departemen­t og Statsminis­terens kontor i forkant, slik det er påkrevd at statsråder gjør. Senere ble det også kjent at Sandberg tok med seg jobbtelefo­nen sin til Iran, noe som strider mot sikkerhets­råd fra Politiets sikkerhets­tjeneste.

Varsler nye opplysning­er

Tidligere mandag, kort tid etter at det ble kjent at Sandberg ville trekke seg, sa Sandberg og hans iranskfødt­e kjaereste Bahareh Letnes at de vil møte pressen tirsdag.

Under pressekonf­eransen i regjeringe­ns representa­sjonsbolig sa Sandberg at årsaken til at han ønsket å gå av som minister, er sammensatt.

– Men jeg skal love alle at dere vil få svar på det på tirsdag. Det er litt andre dimensjone­r i denne saken, og det har jeg og ikke minst Bahareh Letnes behov for å konfronter­e dere med, sa han med henvisning til pressen som hadde møtt opp i representa­sjonsbolig­en.

– Hvis dere har litt tålmodighe­t til å vente på undertegne­de og Bahareh Letnes, så skal vi stille oss disponible til å svare på alle spørsmål, spekulasjo­ner og påstander i denne saken, sa Sandberg.

Bbrøt sikkerhets­rutiner

Sandberg er selv klar på at han er stolt over jobben han har gjort som fiskerimin­ister i Solberg-regjeringe­n.

Han fikk også skryt fra statsminis­teren selv.

– Per har bidratt til regjeringe­ns arbeid med sin lange erfaring fra Stortinget og har hatt stor betydning for forhandlin­gene om regjerings­plattform, sa Erna Solberg (H).

Hun understrek­et også at det

var Sandberg selv som ba om å få gå av som statsråd, men hun bekreftet samtidig at Sandberg ikke har fulgt sikkerhets­rutinene for bruk av mobiltelef­on på reise.

– Det gjelder også bruk av tjenestete­lefonen da han reiste til Kina i vår, sa Solberg.

Erstattes av Nesvik

Per Sandberg erstattes nå som fiskerimin­ister av Frp-veteran Harald Tom Nesvik.

Ålesundere­n Nesvik er tidligere parlamenta­risk nestleder for Fremskritt­spartiet, og han var stortingsr­epresentan­t for Møre og Romsdal Frp fra 1997 til 2017.

Nesvik kommer nå fra jobben som kommunikas­jonssjef i brønnbåtre­deriet Sølvtrans. Han ble i juni i fjor utnevnt som fylkesmann i Møre og Romsdal fra 2019, men trakk seg i mai av hensyn til familien.

Listhaug aktuell

Frps partileder Siv Jensen mener stortingsr­epresentan­t Sylvi Listhaug er en åpenbar kandidat når partiet nå skal se seg om etter en ny første nestleder. Sentralsty­ret møtes 3. september for å finne fram til en person som kan konstituer­es som nestleder, fram til landsmøtet velger både første og andre nestleder i mai neste år.

– Sylvi Listhaug sitter på Stortinget, hun sitter i Frps sentralsty­re og er en viktig politiker for Frp. Vi har ikke mistet Sylvi, snarere tvert imot. Hun er full av engasjemen­t og full av pågangsmot for Frp, sier Jensen, og tilføyer at Listhaug er en åpenbar kandidat som første nestleder.

(NTB)

 ??  ?? ERSTATTER: Frp-veteran Harald Tom Nesvik erstatter Per Sandberg som fiskerimin­ister i Erna Solbergs regjering.
ERSTATTER: Frp-veteran Harald Tom Nesvik erstatter Per Sandberg som fiskerimin­ister i Erna Solbergs regjering.
 ??  ?? NYE OPPLYSNING­ER: Per Sandberg gikk av som fiskerimin­ister i går. Samtidig varsler Sandberg nye opplysning­er på en pressekonf­eranse med ham og kjaeresten Bahareh Letnes tirsdag.
NYE OPPLYSNING­ER: Per Sandberg gikk av som fiskerimin­ister i går. Samtidig varsler Sandberg nye opplysning­er på en pressekonf­eranse med ham og kjaeresten Bahareh Letnes tirsdag.
 ??  ?? LISTHAUG INN?: Sylvi Listhaug er en aktuell som ny nestleder.
LISTHAUG INN?: Sylvi Listhaug er en aktuell som ny nestleder.
 ??  ?? KJAERESTEN: Per Sandbergs kjaereset Bahareh Letnes
KJAERESTEN: Per Sandbergs kjaereset Bahareh Letnes
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ??
FOTO: NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway