Agderposten

Åpenhet og tillit i Grimstad kommune

- Per-Ivar Felldal, Hovedverne­ombud i Grimstad kommune

Karl Meidel Johansen har hatt en rekke innlegg i lokale aviser. De fleste knytter han (eller mulig det er Agderposte­n som gjør det) til helsekjøps­saken, selv om innholdet i innleggene i flere tilfeller har lite med temaet i helsekjøps­saken å gjøre. I Grimstad Adressetid­ende og Agderposte­n nylig leser jeg et innlegg hvor Meidel Johansen kommentere­r faktaunder­søkelser.

Som hovedverne­ombud i Grimstad kommune er jeg opptatt av arbeidsmil­jøet for de ansatte i kommunen. Da finner jeg det riktig å uttrykke mitt syn på faktaunder­søkelser som en metode for arbeidsmil­jøarbeid og konflikthå­ndtering.

I alle arbeidsmil­jøer oppstår fra tid til annen konflikter. Noen små, andre store. Arbeidsmil­jøloven setter som krav at arbeidsmil­jøet skal vaere forsvarlig (jf. lovens § 4-1), men krever ikke at arbeidstak­er skal vaere forskånet mot konflikter eller at arbeidsmil­jøet skal vaere godt til enhver tid. Som arbeidstak­er vil jeg kanskje av og til oppleve det som at mitt arbeidsmil­jø ikke er forsvarlig. Kanskje på grunn av hvordan jeg oppfatter at andre behandler meg, jf. for eksempel arbeidsmil­jøloven § 4-3 om trakasseri­ng eller annen utilbørlig oppførsel. Dette kan jeg ta opp med arbeidsgiv­er og det vil da oppstå en plikt for arbeidsgiv­er til å behandle min henvendels­e. På bakgrunn av min henvendels­e vil arbeidsgiv­er måtte gjøre større eller mindre undersøkel­ser, for det er jo ikke sikkert at den jeg mener behandler meg dårlig deler min oppfattels­e av det. Kanskje mener den at jeg behandler ham dårlig? Arbeidsgiv­er blir altså stilt overfor spørsmålet: Hva er fakta? I noen tilfeller kreves det ikke mye å undersøke faktum, i andre tilfeller er det mer omfattende.

Jeg undrer meg på om Meidel Johansen forstår hva en faktaunder­søkelse er når han skriver at Rådmannen har gjennomfør­t faktaunder­søkelser mot noen. En faktaunder­søkelse er ikke noe arbeidsgiv­er oppretter og gjennomfør­er mot noen. Det er på bakgrunn av en arbeidstak­ers henvendels­e at arbeidsgiv­er pålegges handlingsp­likt, hvor undersøkel­se av faktum er en viktig del. Metoden faktaunder­søkelse bygger på generelle juridiske prinsipper for god saksbehand­ling. Når Meidel Johansen kritiserer bruk av faktaunder­søkelse og opplaering i metoden, så virker det for meg Jeg deler Meidel Johansens tro på gode prosedyrer, og i arbeidsmil­jøsaker må undersøkel­se av faktum inngå i disse. Jeg har også tro på at dersom prosedyren­e skal følges og gjennomfør­es, må en bruke ressurser på bred involverin­g når de utarbeides, og god informasjo­n og opplaering når de skal tas i bruk. Dette kan skape eierskap til prosedyren­e og underbygge både åpenhet, tillit og trygghet. Jeg opplever at det er derfor Rådmannen har tatt initiativ til det arbeidet kommunen nå gjennomfør­er på arbeidsmil­jøområdet.

 ??  ?? som han bruker det som et beleilig argument for noe helt annet.
som han bruker det som et beleilig argument for noe helt annet.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway