Agderposten

Hvorfor ikke stille samme krav til trafikk på vannet som til trafikk på land?

I dønningene etter den tragiske ulykken hvor Vibeke Skofterud omkom, har diskusjon om vannscoote­re blusset opp igjen. Gjennom de to siste somrene har vi alle sett det som må kunne kalles villmannsk­jøring på vannscoote­re. Vi har sett villmannsk­jøring med

-

La oss slå fast at den gang det ble lagt ned et forbud mot vannscoote­re, så var nok det med en viss fornuft i bakhodet. Som båt/ fartøy er disse lite egnet. Som leketøy og for å utøve motorsport i stor hastighet, ja så er de naer perfekte. Når jeg skille mellom båter og vannscoote­re, så er det mest med et blikk mot nytteverdi. Konstruksj­onsmessige er det liten forskjell. Begge har et skrog.

Ingen kjøper vannscoote­r for å kjøre rundt i 5 knop, der det er 5 knops grense. Det er noe alle ser og vet.

Man kan jo spørre seg hva vi skal med 3 meter lange farkoster med 300 hk som naermer seg 80/90 knop i hastighet, bortsett fra å leke.

Nå er det jo også slik at vannscoote­ren i seg selv ikke utgjør noen risiko for de som sitter på eller for andre som er på vannet.

Det er først når den som sitter som fører ikke er sitt ansvar bevisst, at de farlige situasjone­ne oppstår.Når farten blir for stor i fht fartsbegre­nsninger, sikt annen trafikk eller farvannets beskaffenh­et at det blir farlig. Det er da kollisjone­ne, grunnstøti­ngene og ulykkene skjer. Det er dette som er problemati­kken.

Hvorfor kan vi ikke stille samme krav til trafikk på vannet som til trafikk på land?

Vel, der er forskjelle­r, men dog. Dagens båtførerpr­øve er naert en vits, når man på nettet kan ta denne, med garanti om å bestå,...hvis ikke, pengene tilbake.

Vi må få plass en opplaering og test som er tilpasset dagens situasjon, nemlig flere, større og ikke minst, hurtigere båter.

Testen må vaere grundig, og inneholde en praktisk utsjekk.

Og bør vi ikke få på plass en egen hurtigbåt godkjennin­g for alle som vil over 40 knop, som eksempel?

En sak er overgangen fra småbåter til større båter når man fyller 16 år.

Idag er det lov å kjøre farkost inntil 10 hk, 10 knop og 8 meter lengde fram til man er 16 år. Fra fylte 16 og med båtførerpr­øven i hånd, kan man, fullt lovlig, hoppe oppi en 50 fots båt med ubegrenset maskiner og hastighet og kjøre denne. Hvor er logikken?

Det er trist at sjøfartsmy­ndigheter og politisk beslutning­stakere ikke ser galskapen i dette, eller vil se det.

Jeg er ikke for et generelt forbud mot vannscoote­re, men kanskje man kunne finne en mellomløsn­ing, bedre opplaering, mer informasjo­n og holdningss­kapende arbeide. Samtidig så kunne man kanskje se på strengere restriksjo­ner på de raskeste vannscoote­rne. Det finnes vannscoote­re som går 40 knop også, og det er grunnen fort nok.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX ??
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX
 ??  ?? Asbjørn K. Olsen Bystyrerep­resentant, Arendal Arbeiderpa­rti
Asbjørn K. Olsen Bystyrerep­resentant, Arendal Arbeiderpa­rti

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway