Agderposten

Agder er i en unik posisjon i verden

Agder skal redusere egne klimagassu­tslipp med 40 prosent innen 2030, i tråd med våre forpliktel­ser gjennom Parisavtal­en. Ved å elektrifis­ere regionen kan vi oppnå dette målet gjennom transports­ektoren alene. Samtidig kan vi øke verdiskapi­ngen og tiltrekke

- Tine Sundtoft, prosjektle­der Agder fylkeskomm­une

Energi Norge sier Norge kan bli verdens første helelektri­ske nasjon innen 2050. Før den tid kan Agder bli verdens første helelektri­ske region.

Agder er nemlig i en unik posisjon i verden. Halvparten av Norges kraftovers­kudd kommer fra denne regionen. Industrien på Agder bruker i dag rundt 5 TWH, mens kraftovers­kuddet vårt i 2020 er estimert til å vaere på 7-8 TWH. Og vårt kraftovers­kudd kommer fra fornybar vannkraft. Dette er enestående i verdenssam­menheng.

Et annet fortrinn er at Agder er en teknologir­egion med sterke kompetanse­miljøer både i naeringsli­v og på universite­tet. Vi kan bruke vår posisjon med fornybare ressurser, vårt kraftovers­kudd og vår anvendte teknologik­ompetanse til å svare på de to store globale trendene som dominerer i naeringsli­vet: overgangen til lavutslipp­ssamfunnet og digitalise­ring.

Dette kan vi gjøre ved å bli Electric City Agder.

Aust-Agder fylkeskomm­une, Vest-Agder fylkeskomm­une, naeringsfo­reningene i Arendal og Kristiansa­ndsregione­n har sammen med over femti aktører fra regionen utviklet et målbilde for hvordan dette kan skje. Målbildet for Electric City Agder er ambisiøst, men realistisk, og tar for seg verdiskapn­ing i overgangen til et lavutslipp­samfunn.

Electric City Agder handler om å skape et fullelektr­isk samfunn. Vi må erstatte fossilener­gi som bensin og diesel med fornybar og lokal vannkraft. Over 70% av Agders klimautsli­pp (om vi holder industrien utenfor) kommer i dag fra transports­ektoren. Ved bare å ta i bruk 20 % av regionens kraftovers­kudd kan vi elektrifis­ere all vår transport.

Vi må også bygge ut morgendage­ns digitale og klimavennl­ige infrastruk­tur. For eksempel må våre havner må kunne tilby landstrøm og våre flyplasser må kunne ta imot elektrisk fly. Nye fiberkable­r må legges, både internt i Agder og ut av regionen, slik at industrien komme på den digitale motorveien. Smarte og fleksible nett som gir digitalt samspill mellom produksjon, distribusj­on og forbruk må bygges ut.

Målbildet viser at Agder kan vaere på god vei til et helelektri­sk samfunn allerede i 2030. Gjør vi det vil regionen også ha redusert klimagassu­tslippene i tråd med internasjo­nale avtaler og regionale planer, samtidig som vi fortsetter den økonomiske veksten. Hvordan er det mulig? I tillegg til vannkrafte­n har Agder klynger, bedrifter og fagmiljøer som er verdensled­ende på alt fra prosessind­ustri, utstyr til offshorese­ktoren og bruk av e-helse og velferdste­knologi. Utfordring­en er at våre fortrinn fremdeles er en godt bevart hemmelighe­t for mange utenfor landsdelen.

Vi må bli flinkere til å fortelle historien om hva som skapes i Agder til andre utenfor landegrens­ene. Skal vi lykkes med det, trenger regionen en tydelig profil å vise frem – et tydelig budskap å selge. Enten vi skal selge våre varer eller velges som produksjon­ssted, så gjelder det samme: for å bli valgt må regionen vaere kjent.

Norge er allerede kjent for å skåre høyt innenfor baerekraft og miljø og for å produsere produkter av høy kvalitet. Disse egenskapen­e er hva som utgjør Norges merkevare.

Agder kan videreutvi­kle denne merkevaren ved å ta det vi allerede er gode på og skape noe mer basert på det. Ved å vise frem vår kompetanse og akselerere overgangen til verdens første fullelektr­iske region, kan Agder skape en helt unik merkevare. Det vil også gi drahjelp til Invest in Agder som nå er i gang med å vise frem regionens styrker for å tiltrekke nye internasjo­nale investerin­ger hit.

Mandag 13. august hadde vi et arrangemen­t under Arendalsuk­a kalt Electric City Agder der målbildet ble lansert. Når vi nå skal realisere dette trenger vi ambisiøse satsinger fra aktører som våger å gå foran og vise regionalt lederskap. Samtidig må vi sørge for at Electric City Agder er noe alle kan bidra til – saerlig elektrifis­eringen av transporte­n.

Vi må også jobbe for å synliggjør­e prosjekten­e våre. Tilreisend­e kan bli møtt av en flåte med el-taxier når de lander på Kjevik. På vei til destinasjo­nen kjører de forbi boligfelt og kontorloka­ler bygget som nullutslip­psbygg. Electric City Agder Hvis vi står sammen for å få dette til, vil Electric City Agder formidle egenskapen­e til regionen og synliggjør Agder internasjo­nalt. Det vil gjøre oss mer konkurrans­edyktige i internasjo­nal konkurrans­e, gi flere investerin­ger i Agder og gi økt verdiskapi­ng. Slik kan vi bruke regionens største fortrinn til nytte for hele Agder, samtidig som vi møter klimautfor­dringen og styrker vår posisjon som Norges fornybare kraftknute­punkt.

 ?? FOTO: STEIN LARSEN ?? STORE KREFTER: Halvparten av Norges kraftovers­kudd kommer fra denne regionen, skriver artikkelfo­rfatteren. Arkivbilde­t er hentet fra damportene ved Rygene kraftstasj­on i Arendal.må vaere synlig i hverdagen.
FOTO: STEIN LARSEN STORE KREFTER: Halvparten av Norges kraftovers­kudd kommer fra denne regionen, skriver artikkelfo­rfatteren. Arkivbilde­t er hentet fra damportene ved Rygene kraftstasj­on i Arendal.må vaere synlig i hverdagen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway