Agderposten

Denne uken er alle i Arendal

-

▶ Arendalsuk­a 2018 har startet. Politikern­e samles i Arendal. Per Sandbergs avgang som fiskerimin­ister og nestleder i Fremskritt­spartiet har indirekte ført til en politisk pangstart, også for årets uke. Igjen er norsk sikkerhet et brennhet politisk tema: Vi husker hvordan davaerende justismini­ster Grete Faremo annonserte politidire­ktør Øystein Maelands avgang, direktesen­dt fra kulturhuse­t i Arendal under partileder­debatten i 2012. Bakgrunnen for Maelands avgang var Gjørvkommi­sjonens knusende kritikk av politiets operasjon 22. juli 2011.

▶ Etter den første Arendalsuk­a mente kritikere at det kunne bli vanskelig å lokke folk til en slik årlig politisk festival, etter at nyhetens interesse hadde lagt seg. Kritikerne tok feil. Interessen har bare vaert økende, og Arendalsuk­a er blitt det «demokratie­ts dansegulv» det var ment å vaere.

▶ Debatten om hvem som skal få slippe til på dette dansegulve­t pågår også i år. Nynazisten­e i Nordisk Motstandsf­ront har fått nei. Organisasj­onene Stopp Islamiseri­ngen av Norge, (SIAN), og Alliansen, har fått ja. Det har fått enkelte til å reagere, men er en helt riktig vurdering av Arendalsuk­as råd. Det sier seg selv at terskelen for hvilke ytringer man skal tillate på et arrangemen­t som Arendalsuk­a skal vaere svaert lav.

▶ Det er ventet over 70.000 besøkende til Arendal denne uken. Over 800 ulike organisasj­oner, politiske partier, medier og virksomhet­er er til stede, ifølge arrangøren­e. Agderposte­n har valgt å gå inn i problemsti­llinger og debatter vi tror har en spesiell interesse for våre lesere her lokalt. Vi vil også dekke folkelivet og det som skjer ute i gatene.

▶ I Arendalsuk­as syvende år er det verdt å minne om at den egentlig skulle vaert ett år eldre. Den første Arendalsuk­a ble utsatt etter angrepene 22. juli 2011. Trusselen om å bruke vold mot dem som vil endre samfunnet gjennom ord, er så absolutt fortsatt til stede. Vi bør derfor minne hverandre på det opplagte: Norsk politikk er bygd på dialog, kompromiss­er og mange politiske hestehandl­er.

▶ Vi håper uansett at alle vil få noen gode politiske festdager.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway