Agderposten

Makt må fordeles

Denne uken er Arendal by preget av sydlandsk stemning – det yrer av folk over alt og byens vanligvis folketomme restaurant­er og kafeer er for en gangs skyld stappfulle av debattglad­e og samfunnsen­gasjerte mennesker. Det er Arendalsuk­a som er i fokus og by

-

Inoen få sommerdage­r samles noen av Norges mektigste mennesker i det som engang ble kalt Nordens Venedig. Men mennesker med makt kan vaere så mangt. Noen bruker sin makt til beste for sitt land og sine medmennesk­er, mens andre klarer ikke å tenke på andre enn seg selv.

I sommer har

også en annen by stått i fokus, nemlig Trondheim. Men byen har stått i fokus på en heller negativ måte. Arbeiderpa­rtiet i Trondheim, som har dominert byen siden 2003, opplever at oppslutnin­gen om partiet daler dramatisk. Anklager om korrupsjon og skjulte maktnettve­rk i partiet får velgere til å vende partiet ryggen. Mange er lei av det de kaller Trond Giskes maktnettve­rk i byen.

Ikke langt fra Trondheims sentrum og rådhus ligger Lerkendal, Rosenborgs hjemmebane. Også her har det vaert turbulent den siste tida. Rosenborgs egenmektig­e styreleder og en av Trondheims rikeste, Ivar Koteng, stod bak avsettelse­n av fotballage­ts populaere trenerteam, nemlig Kåre Ingebrigts­en og Erik Hoftun.

To negative saker

fra samme by og med samme tema: nemlig makt og hvordan makt utøves.

Historien har vist oss det før: der hvor makt konsentrer­es på få hender, er veien kort til maktmisbru­k. Det sies at makt korrumpere­r – det vil si forandrer den som har makten, på en negativ måte.

Nettopp i forhold til politikk og byråkrati kommer spørsmålet om makt ofte opp. Mange føler seg maktesløse i møte med det offentlige, og mange føler seg verken hørt eller sett av politikere og byråkrater.

Velgernes reaksjon på det som nå skjer i Trondheim Arbeiderpa­rti er derfor et sunnhetste­gn. Grasrota kan og bør reagere når åpenbare maktmisbru­k skjer fra myndighete­nes side.

Men det er

ikke bare den offentlige makt som kan misbrukes og som kan vaere ødeleggend­e.

Historien fra Rosenborg fotballklu­bb viser at også private mennesker med finansiell styrke kan utøve makt over andre. Det er naivt å tro at penger ikke er makt, og at denne makten kan misbrukes.

Også i Arendal by ser vi tendenser til at mennesker med finansiell styrke og god økonomi utøver makt – det vaere seg både innenfor eiendomsut­vikling og idrett. Men er det heldig for demokratie­t at eksempelvi­s en håndfull private interessen­ter nå eier «halve» sentrum i Arendal by? Hva betyr dette for vanlige menneskers påvirkning og medvirknwi­ng til byutviklin­g og meninger om hvordan byen skal se ut om 20-30 år? Og hvordan stiller de folkevalgt­e seg til en slik utvikling?

Men også innenfor

kulturlive­t og i organisasj­onslivet ser vi at enkeltpers­oner blir sittende i sine posisjoner i år etter år og de danner ofte skjulte nettverk rundt seg som sine støttespil­lere. Men dette er jo også en form for makt som kan korrumpere. Historien fra Rosenborg i Trondheim viser at det er uheldig at mennesker med finansiell makt kan styre et helt fotballag. Hvor blir det av fellesskap­et og demokratie­t i en slik idrettsfor­ening?

Makt er viktig og bra for å få gjennomfør­t saker og når den er under demokratis­k kontroll og med full åpenhet. Men makt kan også vaere farlig og destruktiv når den kommer på få hender og den utøves på en kynisk, skjult og udemokrati­sk måte.

Hvordan kan man unngå at makt korrumpere­r? En del offentlige stillinger er åremålssti­llinger, det vil si at man ikke kan sitte i samme stilling i mer enn èn eller to perioder. Det gjelder eksempelvi­s fylkesmenn­ene og en del av de offentlige ombudene. Dette er en meget effektiv måte å fordele makten på. Og jeg mener at praksisen med åremålssti­llinger burde gjelde innenfor de fleste offentlige etater og kanskje også i privat sektor? Politikere bør eksempelvi­s ikke sitte mer enn to perioder på Stortinget om gangen, før man tok seg en pause og eventuelt kom tilbake senere.

Rådmenn i kommunene bør absolutt vaere åremålssti­llinger og viktige lederverv i offentlig sektor bør vare maks 10 år.

Jeg har foreslått

at biskopene i Den norske kirke bør vaere åremålssti­llinger på lik linje med fylkesmenn­ene, nettopp for å sikre at makten blir fordelt mellom flere.

Makten som ligger i mange penger og finansiell styrke, bør selvsagt vaere under politisk og folkelig kontroll. I Norge har vi et politisk system som nettopp sikrer både frihet og ansvar. Det innebaerer at vi må forhindre at den økonomiske makten kommer på få hender. For også den økonomiske makten kan korrumpere, kan bli ødeleggend­e for fellesskap­et.

Jeg vet ikke

om makt er et tema på noen av de hundrevis av debattene som skal foregå under årets Arendalsuk­e. Men det bør vaere et tema som i større grad må diskuteres og samtales om i det offentlige rom. For det handler rett og slett om vårt demokrati og om åpenhet og medvirknin­g.

 ?? ARKIVFOTO: VIDAR FLØDE ?? MAKT I SENTRUM: Er det heldig for demokratie­t at eksempelvi­s en håndfull private interessen­ter nå eier «halve» sentrum i Arendal by, spør artikkelfi­orfatteren.
ARKIVFOTO: VIDAR FLØDE MAKT I SENTRUM: Er det heldig for demokratie­t at eksempelvi­s en håndfull private interessen­ter nå eier «halve» sentrum i Arendal by, spør artikkelfi­orfatteren.
 ?? Einar Gelius, sokneprest og forfatter ??
Einar Gelius, sokneprest og forfatter

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway