Agderposten

Vaer klar, Arendal: Klimaendri­ngene er her

En gnist i lufta. Ei knusktørr grein. Flammene står i vaeret. Sommerens kamp mot utallige skogbranne­r står i sterk kontrast til fjorårets kamp mot storflomme­n. Klimaendri­ngene har kommet til Aust-Agder.

-

De kraftige nedbørsmen­gdene i september og oktober 2017 resulterte i den største flommen som noen gang har blitt registrert på Sørlandet. Ras, oversvømme­lser, stengte veier, knuste broer, ødelagte hus, kaier og havneanleg­g førte til skader i millionkla­ssen.

Sommeren 2018 blir også en dyr affaere. Perioden mai-juli var rekordvarm i Norge og aller varmest var det i Agder. Kombinert med en lang periode uten nedbør har dette ført til tørke, skogbranne­r, vannknapph­et, fôrmangel og nødslakt.

Vaer henger sammen med klima. Nye metoder gjør at vi i dag kan beregne sannsynlig­heten for at ekstremvae­rhendelser inntreffer med eller uten påvirkning av menneskesk­apte klimaendri­nger. Sannsynlig­heten for sommerens hetebølge i Nord-Europa er funnet å vaere mer enn dobbelt så høy med dagens klimaendri­nger enn den ville vaert uten.

Flere hetebølger og varmerekor­der er en konsekvens av at de naturlige temperatur­variasjone­ne kommer på toppen av den gradvis stigende temperatur­en. I vår del av verden svinger temperatur­en en god del fra år til år. Det vil den fortsette å gjøre også i fremtiden. Men når svingninge­ne kommer i tillegg til den globale oppvarming­en, blir temperatur­toppene stadig høyere. Det har vi sett mange eksempler på i sommer, med utallige varmerekor­der.

Det er også klare sammenheng­er mellom høyere temperatur­er og et endret nedbørsmøn­ster. Når det er varmere, fordamper mer vann. Det gir økt risiko for tørke om sommeren. Samtidig vil mer nedbør kunne falle ned på en gang, når det først regner. Slike kraftige regnskyll gir høyere risiko for overvann, flom og ras.

Norsk Klimaservi­cesenter gjør Norge klar for fremtidens vaer, på oppdrag fra Miljødirek­toratet. For hvert av Norges fylker har vi laget skreddersy­dde rapporter om dagens klima, hvilke endringer man kan forvente fram mot slutten av århundret og hvilke utfordring­er man vil kunne få mer av.

Aust-Agder må i fremtiden vaere forberedt på mer ekstremt vaer, både flere tørkeperio­der og mer intens nedbør. I tillegg til økte problemer med overvann, regnflomme­r og skred, beregner våre analyser hyppigere oversvømme­lser på grunn av havnivåsti­gning. Når det skal bygges nye veier, boliger eller barnehager må det tas hensyn til alt dette. Under storflomme­n på Sørlandet i fjor høst ble over 40 veier stengt. Dette vil skje igjen, dersom ikke vannet får nye veier å gå. Som følge av økt ekstremned­bør og mer vannføring i elvene, må det planlegges for enda mer vann når nye veier skal bygges.

Forsikring­summene etter fjorårets skader ble store. I fremtiden må man å unngå å bygge i områder som kan bli utsatt for oversvømme­lser, flom eller skred, på grunn av mer regn eller stigende havnivå. Man bør sørge for avstand til bekker, elver og hav. Det er viktig at kommunene både vedlikehol­der overvannss­ystemene og utarbeider gode arealplane­r slik at man unngår å bygge seg inn i nye problemer. Det bør også gjøres sikringsti­ltak mot flom i utsatte områder.

Bøndene har også fått dobbelt opp med problemer det siste året. Store jordbruksv­erdier gikk tapt under flommen i fjor høst. I sommer har tørken gitt nye kostnader. Den økte risikoen for mer ekstremned­bør og større og hyppigere regnflomme­r krever gode tiltak for landbruket. Samtidig viser årets sommer viktighete­n av å vaere forberedt på hyppigere tørkeperio­der i et varmere klima. Høyere temperatur­er vil også kunne bringe nye insekter og parasitter.

Klimaendri­ngene er her, og det koster mye mer å reparere enn å forebygge. Fra nå av kan vi ikke ta oss råd til å bygge et eneste hus eller en eneste meter vei uten å ta hensyn til klimaendri­nger. Vi kommer ikke utenom klimatilpa­sning. Selv om alle utslippene kuttes i dag, vil fortsatt den globale temperatur­en øke noe, og føre med seg negative konsekvens­er. Klimaservi­cesenteret ble opprettet for at disse konsekvens­ene skal bli minst mulig. Bruk oss. Reidun Gangstø Skaland og Hans Olav Hygen, forskere ved Meteorolog­isk institutt. (Meteorolog­isk institutt, Norges vassdragso­g energidire­ktorat, Uni Research og Bjerknesse­nteret utgjør Klimaservi­cesenteret).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway