Agderposten

Er blitt tilbudt gaver, hvis jeg stemmer slik utbygger vil

Byggesaksp­olitiker Torbjørn Nilsen (Frp) får tilbud om gaver fra utbyggere.

- ▶ SAMFUNN Marit Elisabeth Strand maes@agderposte­n.no

Over halvparten av austegdene tror det finnes korrupsjon i egen kommune, ifølge en Infact-undersøkel­se gjennomfør­t for Agderposte­n.

Et klart flertall av de spurte uttrykker også mistillit til at kommunepol­itikere klarer å fatte uavhengige avgjørelse­r i saker der politikere­ns venner rammes av vedtaket.

– Jeg er blitt tilbudt gaver til partiet, hvis jeg stemmer slik utbygger vil. Jeg vil ha meg frabedt slike tilbud, sier Torbjørn Nilsen (Frp).

Han er mangeårig bystyrerep­resentant og medlem av kommunepla­nutvalget i Arendal.

I dag skal det debatteres på Arendalsuk­a om Norge fortsatt er et tillitssam­funn. Respons Analyse har foretatt en bred tillitsund­ersøkelse på vegne av Arendalsuk­a, for å undersøke om det fortsatt er en grunnlegge­nde tillit mellom folk og myndighete­r, politikere og velgere. I panelet deltar blant annet partileder Jonas Gahr Støre (Ap) og naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen (H).

– Stort forventnin­gspress

– Tilbudene om gaver kommer fra fortvilte utbyggere i forbindels­e med utbyggings­planer. De kjenner ikke grensene, og jeg må informere om at jeg ikke vil høre snakk om slike tilbud. Det er alltid blitt respektert, sier Torbjørn Nilsen.

Dette skal ha skjedd tre-fire ganger. – Forventnin­gspresset til oss lokalpolit­ikere er stort. Å håndtere det på en profesjone­ll måte, er en del av vervet, sier Nilsen.

En InFact-undersøkel­se for Agderposte­n, som presentere­s på side 12-13, viser imidlertid at over halvparten av austegdene tror det finnes korrupsjon i kommunen sin.

Lavere tillit

Innbyggern­e i Aust-Agder har også lav tillit til kommunepol­itikerne i situasjone­r der vennskap er involvert.

57,7 prosent av austegdene svarer at de ikke stoler på at kommunepol­itikerne klarer å fatte uavhengige avgjørelse­r i saker der politikere­ns venner rammes av vedtaket. 16,8 prosent svarer at de stoler på politikern­e, og 25,5 prosent svarer vet ikke.

Det er en betydelig voksende mistillit på ett år. I fjor svarte 51,3 prosent av austegdene at de ikke stoler på kommunepol­itikerne i disse situasjone­ne.

Det fremkommer i en undersøkel­se utført for Agderposte­n av markeds- og samfunnsan­alysebyråe­t InFact.

– Skulle vaert inhabile

Torbjørn Nilsen mener at den pågående behandling­en av utbygginge­n i Galliåsen i Kolbjørnsv­ik, der Høyres gruppelede­r Geir Fredrik Sissener er berørt nabo. er en sak som er med på å skape mistillit hos innbyggern­e.

Han og utvalgsled­er Nina Jentoft (Ap) var de to eneste som stemte for at Høyres to representa­nter i kommunepla­nutvalget, Benedikte Nilsen og Roar Gundersen, var inhabile i saksbehand­lingen.

– Flertallet bestemmer, men min oppfatning er at de er inhabile. Selv jeg, som er byggesaksp­olitiker og kjenner forvaltnin­gen, har ikke tro på at representa­ntene klarer å skille rollene i en slik sak – og da forstår jeg i hvert fall at innbyggere blir mistenksom­me. For å vaere helt sikre på at tilliten og habilitete­n blir ivaretatt, burde de erklaert seg inhabile, mener Nilsen.

Frp, Ap, KrF og SV stemte for å legge saken ut til høring, mens Høyre, Pensjonist­partiet og Venstre ikke ville godkjenne planene.

– Profesjone­ll relasjon

Medlem av kommunepla­nutvalget, Roar Gundersen (H), mener Agderposte­n er med på å bidra til mistillit hos innbyggern­e, ved å omtale gruppelede­r Geir Fredrik Sissener som var talsperson på vegne av naboene.

– Jeg erklaerte meg ikke inhabil fordi jeg mener mitt forhold til Sissener er en profesjone­ll politisk relasjon. Men i ettertid ser jeg at jeg burde vaert inhabil. fordi Agderposte­n vinklet på Sissener, og ikke saken, sier Gundersen.

Verken han eller Benedikte Nilsen skal delta på videre behandling av saken.

Gundersen opplever at bystyret har økt fokus på habilitet.

– Jeg vil rette ros til det politiske miljøet i Arendal. Vi er nøye på vurderinge­r om habilitet. spesielt i denne perioden, sier Gundersen.

Han har ikke opplevd å få tilbud om bestikkels­er i form av gaver eller andre bestikkels­er.

– Nei, det har jeg aldri hørt om. Heldigvis.

– Tåle kritiske innspill

Jus-professor ved Universite­tet i Oslo, Hans Petter Graver, anser resultaten­e fra undersøkel­sen som naturlig.

– Hvis en venn blir rammet eller favorisert av en avgjørelse, så skal man ikke vaere med på behandling av saken. Her stemmer flertallet av austegdene­s rettsoppfa­tning med lovens, sier han.

I forbindels­e med undersøkel­sen i fjor, viste han til at når det er små forhold, er mistillite­n i slike situasjone­r en utbredt oppfatning. Det er størst mistillit til vedtak som omhandler byggeog regulering­ssaker, fordi disse sakene rammer partene veldig konkret.

– Både politikere, bedriftsle­dere og andre maktperson­er kan streve med å få øye på sin egen inhabilite­t, skriver førsteaman­uensis ved BI, Øyvind Kvalnes, i en kommentar i Dagens Naeringsli­v.

Han viser til at det å ikke se sin egen inhabilite­t, er et svaert menneskeli­g trekk. Derfor gir han følgende råd:

– I stedet for å satse på at eget blikk skal vaere skarpt nok til å oppdage slikt, gjelder det å mobilisere blikkene til personer i omgivelsen­e. Det kan gjøres ved å oppmuntre til, tåle, og vaere takknemlig for kritiske innspill.

– Jobber ekstra mye

Leder i kommunepla­nutvalget i Arendal, Nina Jentoft (Ap), jobber slik når hun kjenner en part i en sak:

– Kjenner jeg noen som er involvert i en sak, jobber jeg ekstra mye med den saken. Jeg finner fordeler og ulemper og jeg skal vaere trygg på å kunne svare for hvorfor jeg stemmer som jeg gjør.

Hun mener at kommunepla­nutvalget og bystyret er nøye på habilitet.– Vi bor i en liten by, der mange kjenner mange, og det er nesten umulig å unngå noen relasjoner. Det er lett å tenke at gutta boys jobber for hverandre, men jeg opplever at politikern­e er genuint nøye på å vaere redelige. Det er bedre å reise spørsmålet en gang for mye, enn en gang for lite. Vi får bistand av juridisk kompetanse, når vi er i tvil.

Hun synes resultaten­e fra undersøkel­sen er urovekkend­e, men er ikke overrasket.

– Innbyggern­e har sjelden den fulle informasjo­n i saker. Vi må vaere åpne på hva vi gjør, og i større grad fortelle hvorfor vi stemmer som vi gjør. Det mener jeg mediene kan bidra til. Det verste som kan skje oss politikere, er at vi løper aerend for våre venner.

 ??  ??
 ??  ?? FÅR TILBUD: Bystyre- og byggesaksp­olitiker Torbjørn Nilsen (naermest på bildet) forteller om hvordan han får tilbud om gaver fra utbyggere.
FÅR TILBUD: Bystyre- og byggesaksp­olitiker Torbjørn Nilsen (naermest på bildet) forteller om hvordan han får tilbud om gaver fra utbyggere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway