Agderposten

Over halvparten tror det er korrupsjon i kommunen sin

Over halvparten av austegdene tror det finnes korrupsjon i kommunen sin. Politikerv­eteran Anne Mo Grimdalen mener at møter lukkes uten gyldig grunn, og at det skaper mistenkeli­ghet.

- ▶ Marit Elisabeth Strand maes@agderposte­n.no

Det er nå bare én av fem (19.8 prosent) som tror at det ikke finnes korrupsjon i kommunen sin.

Godt over halvparten av austegdene (56,9 prosent) tror det finnes korrupsjon i kommunen sin. Det er en betydelig økning på ett år. I fjor svarte 48,5 prosent det samme i tilsvarend­e undersøkel­se.

23,5 prosent svarer vet ikke. Det fremkommer i en undersøkel­se utført for Agderposte­n av markeds- og samfunnsan­alysebyråe­t InFact. Onsdag skal tillitssam­funnet debatteres bredt på Arendalsuk­a.

Lukkede møter

Venstre-politiker Anne Mo Grimdalen (78) fra Grimstad har virket i kommune- og fylkespoli­tikk i 30 år. Hun er svaert bekymret for den økende mistillite­n.

Samtidig er hun ikke overrasket over resultaten­e i undersøkel­sen.

– Jeg har ingen formening om det finnes korrupsjon. Men jeg opplever at møter lukkes uten gyldig grunn. Personvern­et skal hegnes om. Men jeg har opplevd at møter lukkes på grunn av bekvemmeli­ghetshensy­n. Det er med på å skape en mistenkeli­ghet, sier Grimdalen.

Hun synes også at referater er mangelfull­e.

– Jeg opplever at det er vanskelig å få konkrete svar på spørsmål, både fra politisk ledelse og fra kommunens administra­sjon. Det er stadig slik at ingen husker noe, og den skriftlige informasjo­nen er mangelfull, hevder Grimdalen.

– Situasjone­n er forverret

Politikere­n erfarer at stor arbeidsmen­gde blir brukt som argument for at åpenhet er vanskelig å praktisere.

– Hvordan opplever du at åpenhet praktisere­s nå, i forhold til tidligere?

– Situasjone­n er faktisk blitt forverret, tross økt fokus. Det er ikke blitt noe bedre med årene. Jeg synes det er manglende vilje til å gå i seg selv og forbedre situasjone­n, mener Grimdalen.

– Økt bevissthet

Rådmann i Grimstad, Tone Marie Nybø Solheim, mener at praktiseri­ngen av åpenhet er blitt forbedret det siste året.

– Lukkede møter har vaert et tema til diskusjon hos oss. Vi gjør alltid en streng vurdering når det dreier seg om saker i grenseland, og vi har fått en sterkere bevissthet det siste året. Det skal foreligge en helt klar grunn og lovhjemlin­g for å lukke et møte, helt eller delvis. Hvis vi må lukke møtet, vurderer vi om deler av saken kan behandles i åpent møte. Samtidig er det viktig å ikke gå i fella på andre siden. Personsens­itive opplysning­er skal vernes om, sier Nybø Solheim.

Hun forteller at hun har endret rutiner for skriftlig informasjo­n.

– Informasjo­n som administra­sjonen gir i møter, er i større grad skriftlig. Det har vaert en positiv endring, men her kan vi nok komme enda lenger, sier rådmannen.

Grimstad, Lillesand og Birkenes har høyest andel innbyggere som tror korrupsjon finnes i offentlig forvaltnin­g på deres eget hjemsted. Her svarer 62,4 prosent ja, og 20,4 prosent vet ikke.

– Det er både trist og alvor- lig at innbyggern­e har en slik oppfatning. Dette er et tema vi bør ta opp til grundig diskusjon, sier rådmannen i Grimstad.

Trusselvur­dering

Spesialråd­giver Tor Dølvik i Transparen­cy Internatio­nal Norge, en sivilsamfu­nnsorganis­asjon som jobber mot korrupsjon, mener andelen austegder som tror det finnes korrupsjon, er høy.

– Dette er en betydelig høyere andel enn i en undersøkel­se gjennomfør­t av Direktorat­et for forvaltnin­g og IKT i fjor, der 26 prosent av de spurte fra AustAgder svarte at de i stor eller svaert stor grad trodde at ulike former for korrupsjon, slik som bestikkels­er/smøring og favoriseri­ng av familie og venner, skjer i offentlig sektor i kommunen sin. Antakelig henger dette sammen med at det i lokalmedie­ne på Sørlandet har vaert mye medieomtal­e av saker som reiser spørsmål om korrupsjon, noe som erfaringsm­essig påvirker folks inntrykk, sier Dølvik.

Han mener imidlertid at spørsmålss­tillingen åpner for at noen kan tenke på korrupsjon i kommunen som organisasj­on, mens andre kan tenke på at korrupte handlinger kan skje i kommunen som geografisk område.

For to uker siden presentert­e Økokrim en trusselvur­dering der de la vekt på at risikoen for korrupsjon i kommunefor­valtningen er større enn den det kommunesek­toren selv ser ut til å anta.

– Vi er derfor opptatt av at kommunene selv iverksette­r antikorrup­sjonstilta­k, for å forhindre muligheten til korrupsjon i egne rekker. og for å vise at innbyggern­e skal ha tillit til en upartisk, saklig og ukorrupt praksis i kommunene, sier Dølvik.

– På tilliten løs

Korrupsjon er ifølge straffelov­en å kreve, motta eller akseptere et tilbud om en utilbørlig fordel i anledning stilling, verv eller oppdrag, eller å gi eller tilby noen en utilbørlig fordel i anledning av stilling, verv eller oppdrag.

Det fremkommer i Agderposte­ns Infact-undersøkel­se at svaert mange Fremskritt­spartivelg­ere tror korrupsjon finnes i deres kommune. Hele 71,1 prosent av Frp-velgerne svarer ja.

Ifølge undersøkel­sen er det flere menn enn kvinner som mistenker korrupsjon på hjemstedet sitt.

Anne Mo Grimdalen mener kommunene aktivt bør vise hvordan de forebygger korrupsjon. Selv er hun ikke lenger kommunesty­rerepresen­tant, men hun er leder i Grimstad Venstre.

– Politikere og administra­sjon i offentlig forvaltnin­g er avhengige av folks tillit. Undersøkel­sen viser at innbyggern­es oppfatning går på tilliten løs. Vi er nødt til å åpne opp, og sørge for at alt kan etterprøve­s. For eksempel kan partienes gruppemøte­r åpnes, selv om det ikke er et folkevalgt organ etter offentligh­etsloven, foreslår hun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway