Agderposten

Minister i 60 knop – der grensa bare er 30

Da olje- og energimini­ster Terje Søviknes besøkte livbåtprod­usenten på Tromøy, gikk det dobbelt så fort som lovlig gjennom Tromøysund.

- Inger Stavelin inger.stavelin@agderposte­n.no

– Nå vet vi hvor vi skal kjøpe livbåter! roper en smilende statssekre­taer Ingvil Smines Tybring-Gjedde til Norsafe-sjef Dag Songedal mens hun og resten av Terje Søviknes’ følge går om bord i en av Norsafes raske militaerbå­ter.

– Trenger regjeringe­n livbåter? spør Agderposte­n, som også er med på turen, og humøret om bord er på topp.

Kjent med lokale bedrifter

Terje Søviknes og tre av hans medarbeide­re i Olje- og energidepa­rtementet bruker Arendalsuk­a til å bli bedre kjent med lokale bedrifter. Nå har Dag Songedal fortalt dem om Norsafe sine livbåter og raske militaerog proffbåter, og om en verdensoms­pennende bedrift som har hatt det vanskelig gjennom de siste årenes oljekrise. Fra en omsetning på over 1,3 milliarder kroner og 1.200 ansatte rundt om i verden i toppåret 2013, til 800 ansatte og en omsetning på 815 millioner i fjor.

Men Songedal var optimistis­k og hadde fortalt at han trodde på ny vekst, både gjennom service på fartøyer de allerede har solgt, gjennom bedre tider på offshorema­rkedet, og kanskje kommer de inn på cruisemark­edet med livbåtene sine igjen.

Viser toppfarten

Både på vei til og fra Norsafe bruker skipperen anledninge­n til å vise båtens toppfart – 60 knop – på en del av strekninge­n gjennom Tromøysund mellom Tyholmen og Tybakken på Tromøy. Til store smil fra energidepa­rtementets øverste ledelse.

– Var ikke dette gøy! sier Tybring-Gjedde, før noen har snakket om fartsgrens­a i Tromøysund.

Dispensasj­on må søkes

Havnesjef Rune Hvass sier til Agderposte­n at Havnestyre­t kan gi dispensasj­on fra fartsgrens­ene. Men det krever søknad, og stiller høye krav til skipper, farkost og følgebåt. Det er Hvass som pleier å undertegne dispensasj­oner, og han kan ikke huske noen søknad fra Norsafe.

Når Agderposte­n spør om Søviks kommentar til fartsovers­kridelsen, er det departemen­tets kommunikas­jonssjef Ole Berthelsen som svarer. «Søviknes var på bedriftsbe­søk i regi av selskapet, der blant annet Agderposte­n var invitert. Hvilken fartsgrens­e som gjelder på den aktuelle strekninge­n, kjenner han ikke til».

Beklager hvis

Norsafes ønsker ikke å si noe utover: «Vi beklager hvis det er holdt for høy fart under båtturen».

Skipperen var for øvrig nøye med å holde fartsgrens­en på 5 knop ved land.

Båtens fart ble for øvrig også et tema da politisk rådgiver Christian Haugen spurte Dag Songedal:

– Disse båtene kan vel kjøre fra politiet også?

Dermed fikk Songedal anledning til å si noe om det norske offentlige markedet – som han mener er et av verdens vanskeligs­te å komme inn på.

De har solgt de raske militaerog proffbåten­e sine til kystvakt og lignende i Australia, Mexico, Kuwait, India, Hellas og Sverige – men ikke til Norge. ▶

 ?? FOTO: INGER STAVELIN ?? I FARTA: Olje- og energimini­ster Terje Søviknes og hans stab på vei ut fra Norsafe på Tromøya. Foran f.v.: Terje Søviknes, skipper Svenn Axel Nilsen fra Norsafe og statssekre­taer Ingvil Smines Tybring-Gjedde. Bak: Politisk rådgiver Christian Haugen, kommunikas­jonssjef Ole Berthelsen og Frode Grøvan fra Norsafe.
FOTO: INGER STAVELIN I FARTA: Olje- og energimini­ster Terje Søviknes og hans stab på vei ut fra Norsafe på Tromøya. Foran f.v.: Terje Søviknes, skipper Svenn Axel Nilsen fra Norsafe og statssekre­taer Ingvil Smines Tybring-Gjedde. Bak: Politisk rådgiver Christian Haugen, kommunikas­jonssjef Ole Berthelsen og Frode Grøvan fra Norsafe.
 ??  ?? REDNINGSBÅ­TER: Olje- og energimini­ster Terje Søviknes tar bilder av en av Norsafes redningsbå­ter.
REDNINGSBÅ­TER: Olje- og energimini­ster Terje Søviknes tar bilder av en av Norsafes redningsbå­ter.
 ??  ?? HILSER: Frode Grøvan, Dag Songedal og Karolina Hogga fra Norsafe, Terje Søviknes og statssekre­taer Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp).
HILSER: Frode Grøvan, Dag Songedal og Karolina Hogga fra Norsafe, Terje Søviknes og statssekre­taer Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp).
 ??  ?? BÅTEN: Terje Søviknes poserer i den raske militaer- og proffbåten fra Norsafe.
BÅTEN: Terje Søviknes poserer i den raske militaer- og proffbåten fra Norsafe.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway