Agderposten

Advarer mot badebakter­ie

Sist helg ble en eldre mann lagt inn på Sørlandet sykehus med alvorlig infeksjon etter å ha blitt angrepet av kjøttetend­e bakterier etter bading i Kristiansa­nd. Nå skal legevakt og fastleger i Arendal varsles.

- Kilde: Matportale­n.no og fhi.no Anne Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

Kommuneove­rlege Preben Aavitsland i Arendal mener det ikke er noen grunn til å advare mot bading for friske mennesker.

– Men folk som har åpne sår, bør vaere forsiktig, sier han.

Aavitsland vil nå melde fra til legevakten og fastlegene og legge ut informasjo­n på kommunens nettside og smittefare­n.

Vibriobakt­erier trenger ganske varmt vann for å trives.

– Nå er temperatur­en i sjøen på rask vei nedover igjen, så jeg tror nok faren er over. Men siden vi fikk melding fra Folkehelse­institutte­t tirsdag om at bakterien hadde spredd seg lenger nedover Sørlandsky­sten, må vi oppretthol­de advarselen, sier Aavitsland.

Alvorlig syk

Fungerende smittevern­lege Ståle Tofteland ved Sørlandet sykehus sier til Faedreland­svennen at mannen som ble angrepet av en kjøttetend­e bakterie, er alvorlig syk, men stabil.

Sju personer er i sommer blitt alvorlig syke med sårinfeksj­on som skyldes bakterier i sjøen, opplyser Folkehelse­institutte­t. I tillegg har de fått rapportert inn 27 mildere tilfeller av sår- og øregangsin­feksjoner.

De som er smittet, har fått det ved bading i Oslofjorde­n, Telemarks-

Vanlig å finne i sjømat, som for eksempel østers.

Artene Vibrio parahaemol­yticus, Vibrio cholerae og Vibrio vulnificus kan føre til sykdommer hos mennesker. Vibrio cholerae gir kolera. De andre fører til mindre alvorlige sykdommer som mage-, tarm- og sårinfeksj­oner.

Vibriobakt­erier forekommer naturlig i sjøvann og kan vaere en risiko for badende ved vedvarende høye sjøtempera­turer i områder med lavt saltinnhol­d, f.eks. brakkvann. og Sørlandsky­sten.

Mannen som er innlagt på sykehus i Kristiansa­nd hadde symptomer på blodforgif­tning og testet positivt på vibrioinfe­ksjon, skriver Faedreland­svennen.

Antibiotik­a

Tofteland sier til avisen at mannen blir behandlet med antibiotik­a, noe som normalt vil ta knekken på vibriobakt­eriene.

Smittevern­legen opplyse at angrepet i ekstreme tilfeller kan bli så kraftig at vev som er angrepet av bakteriene må skjaeres

Over 50 år

De syv som er rapportert med bakterien, har til felles at de er over 50 år og har fått eller har hatt sår under bading. Også personer med nedsatt immunforsv­ar, er ekstra utsatt for vibriobakt­erier.

Det har ikke vaert gode registreri­nger på vibrioinfe­ksjon i Norge tidligere.

Smittevern­lege Tofteland tror årets sommer med lange perioder med varmt badevann, kan ha gitt bakteriene gode vekstvilkå­r slik at de har kunnet formere seg. ▶

 ??  ?? VARSLER: Kommuneove­rlege Preben Aavitsland. bort. Dette gjelder spesielt dersom man ikke oppsøker lege i tide.
VARSLER: Kommuneove­rlege Preben Aavitsland. bort. Dette gjelder spesielt dersom man ikke oppsøker lege i tide.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway