Agderposten

– Et helt annet debattk

Sverigedem­okratarnas Aron Emilsson stilte til innvandrin­gsdebatt og fant et debattklim­a med kompromiss­vilje og små uenigheter.

-

Det omstridte innvandrin­gskritiske partiet kan bli Sveriges største ved riksdagsva­lget om tre uker, og onsdag deltok Aron Emilsson (28), partiets kulturpoli­tiske talsperson, i debatten om innvandrin­gens utfordring­er og muligheter.

I møte med justis-, beredskaps­og innvandrin­gsminister Tor Mikkel Wara (Frp), byrådslede­r Raymond Johansen (Ap), stortingsr­epresentan­t Ingjerd Schou (H) og partileder Audun Lysbakken (SV), møtte han et helt annet debattklim­a om innvandrin­g og integrerin­g enn i hjemlandet.

– Er det store forskjelle­r, spør Agderposte­n Emilsson etter debatten.

– Ja, uten tvil. Jeg er imponert over og har respekt for det norske politiske debattklim­aet. Det er et klima med kompromiss­vilje, og selv om man er uenig, så har man – unnskyld uttrykket – små – uenigheter i forhold til den svenske debatten. Der har vi ikke på årevis kunnet diskutere volumet på innvandrin­gen, eller hvordan integrerin­gspolitikk­en skal se ut. Det har vaert tabubelagt, det har ikke vaert mulig å snakke om disse spørsmålen­e, hevder Emilsson.

Har skadet innvandrer­e

Han mener det har skadet innvandrer­e som har kommet til Sverige og bygget opp et liv med utdanning og arbeid, og som nå, ifølge Emilsson, dras med blant dem som står for organisert kriminalit­et.

Debattlede­r Anne Grosvold spurte om ikke Sverigedem­okraterna i takt med økende oppslutnin­g og et spennende valg som naermer seg, har dempet retorikken i deres viktigste sak, innvandrin­gspolitikk­en. Hun trakk frem flere eksempler på tidligere uttalelser fra partileder Jimmie Åkesson, som Emilsson mente enten ikke var sagt, eller løsrevet fra sammenheng­en.

Han hadde flere forklaring­er på partiets enorme fremgang på kort tid.

– Det er ikke en høyre/venstre motsetning lenger, det er en liberal internasjo­nal linje og en nasjonal, tradisjoni­stisk linje. Våre velgere ønsker trygghet og respekt for våre nasjonale tradisjone­r. Og vi mener det er til alles beste, ikke minst flyktninge­ne selv, at det stilles krav om å laere språket, få utdanning og komme i jobb, sa Emilsson.

Han kommentert­e også ledighetst­allene som viser ni prosents ledighet blant innvandrer­e i Norge, mens den er på 20 prosent i Sverige.

De voldsomme bilbrannen­e som har herjet Sverige, ble naturlig nok et starttema i debatten, men Emilsson var forsiktig med å trekke for bastante konklusjon­er før brannene er ferdig etterforsk­et.

Brannene blir valgkampte­ma

Det er ventet at brannene vil bli tema i valgkampen og trolig også gi ytterliger­e økt oppslutnin­g om SD.

Tor Mikkel Wara var rask med å slå fast at det ikke er «svenske tilstander» i Norge, og det er for øvrig et uttrykk som panelets norske deltakere ikke ønsket å bruke.

– Sverige er land med solid økonomi og lav arbeidsled­ighet, påpekte Raymond Johansen.

Han er byrådslede­r i en by hvor en tredel av innbyggern­e har en eller begge foreldre med opphav i et annet land enn Norge.

Han mente regjeringe­n er mest opptatt av å fortelle hvor mange de har fått ut av landet, og ikke like mye om hvordan det skal gjøres best mulig for å integrere de som faktisk for opphold.

– Og når Wara skryter av hvor få asylsøkere det kommer, får han heller takke Erdogan og Italia, sa Johansen.

Men selv om det ble noe høylytt mellom Johansen og Lysbakken på den ene siden og Wara på den andre, var det nok som Aron Emilsson registrert­e, en forholdsvi­s liten uenighet.

Raymond Johansen mente det kokte ned til hvor mange kvoteflykt­ninger vi skal ta imot.

Ifølge Emilsson vegrer de svenske politikern­e seg for å tallfeste hvor mange kvoteflykt­ninger de vil ta imot, men SD mener 5.000 er passelig. Norge tar imot noe over 2.000.

– Jobber for demokratie­t

Aron Emilsson syntes det var veldig morsomt å bli invitert til Arendalsuk­a.

– Jeg gleder meg over det. Jeg er ansvarlig for nordisk samarbeid og nordiske spørsmål i mitt parti, og nå ser jeg fra et norsk perspektiv hvordan interes-

 ??  ?? ANNERLEDES: Anne Grosvold ledet debatten om innvandrin­g, og SDs Aron Emilsson fikk et møte med et annet debattklim­a enn i hjemlandet. Videre fra venstre:
ANNERLEDES: Anne Grosvold ledet debatten om innvandrin­g, og SDs Aron Emilsson fikk et møte med et annet debattklim­a enn i hjemlandet. Videre fra venstre:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway