Agderposten

Mekaniker dømt til fengsel for bedrageri

I retten hevdet 30-åringen at han ble lurt av Geir Egil Olsen. Nå er han dømt til fengsel.

- Jørund Flaa jofl@agderposte­n.no

– Geir Egil Olsen lurte meg til å signere lånepapire­r som jeg aldri skulle ha signert, sa den tidligere bilmekanik­eren hos Olsen Bil AS under rettssaken i forrige uke.

I retten erkjente han de faktiske forhold: at han hadde tatt opp fem ulike lån hos Santander Consumer Bank og AS Financieri­ng på til sammen 1,6 millioner

– Stolte på sjefen min

At han aldri skulle ha latt seg overtale til å ta opp private lån på biler som Geir Egil Olsen senere solgte i butikken sin, var den 30 år gamle bilmekanik­eren helt enig i. Men han nektet for å ha gjort seg skyldig i grovt bedrageri for egen vinning.

– Jeg stolte selvfølgel­ig på det sjefen min fortalte meg. Jeg kan bare ikke straffes så hardt for dette, sa bilmekanik­eren i retten.

Men han ble ikke hørt – og ikke trodd.

– Oppkonstru­ert

– Retten fester ingen lit til tiltaltes forklaring, som fremstår som oppkonstru­ert i ettertid i et forsøk på å unndra seg straff og for øvrig samkjørt med vitneforkl­aringen til Geir Egil Olsen, og finner det bevist ut over enhver rimelig tvil at tiltalte har handlet forsettlig og i uberettige­t vinnings hensikt, skriver tingrettsd­ommer Øyvind Strand i dommen.

Retten konkludert­e med at mekanikere­n og Geir Egil Olsen samarbeide­t om de fiktive lånene.

Uenige om straff

I retten forklarte 30-åringen at han ville miste sin nåvaerende jobb dersom han ble dømt i tråd med påstanden til aktor – på sju måneders fengsel.

Det var da også uenighet mellom rettens medlemmer om nettopp straffeutm­ålingen. Rettens formann mente passende straff ville vaere ett års fengsel, de to meddommern­e mente sju måneders fengsel, hvorav tre kunne gjøres betinget, ville vaere passende.

– Rettens flertall – meddommern­e – finner i likhet med aktor at straffen skal fastsettes til 7 måneder, men har under noe tvil kommet til at 3 måneder av straffen skal gjøres betinget med en prøvetid på 2 år, heter det i dommen.

Dette begrunnes med at flere av forholdene var blitt «unødig gamle», at tiltalte har erkjent de faktiske forhold og at han i dag lever med samboer, to barn og har fast arbeid.

– Kan unngå å miste jobben

– Ved at 3 måneder gjøres betinget har tiltalte mulighet til å søke om elektronis­k soning og kan dermed unngå å miste sitt arbeid, konkludere­r rettens flertall.

Dermed ble 30-åringen dømt til sju måneders fengsel, hvorav tre måneder gjøres betinget.

Han ble også dømt til å betale 132.058 kroner i erstatning til Santander Consumer Bank AS. ▶

 ?? FOTO: PRIVAT ?? STORE BRANNSKADE­R: Det ble store skader på kjøkkenet i en av campinghyt­tene på Nidelv camping da det brøt ut brann i går kveld.
FOTO: PRIVAT STORE BRANNSKADE­R: Det ble store skader på kjøkkenet i en av campinghyt­tene på Nidelv camping da det brøt ut brann i går kveld.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway