Agderposten

Ikke svekk elevenes laeringsmu­ligheter

Et ekspertutv­alg ledet av Thomas Nordahl, la nylig frem rapporten om spesialund­ervisninge­ns tilstand.

- Leder Signe Ramberg, For FFO Aust-Agder

Rapporten slår fast at spesialund­ervisninge­n er kvalitetsm­essig for dårlig, og at mange barn ikke får den opplaering­en de har krav på i henhold til Opplaering­sloven.

I rapporten fra Nordahl-utvalget kommer det frem at 50 % av spesialund­ervisninge­n gis av ufaglaerte. Det betyr at elevene som trenger den beste kompetanse­n, får den svakeste. Løsningen er ifølge Nordahl-utvalget å fjerne den individuel­le retten til spesialund­ervisning, desentrali­sere Statped og omorganise­re PPT. FFO Aust-Agder er ikke sikker på at det er den beste løsningen. Utvalget foreslår å flytte PPT ut til barnehagen­e og skolene for å få økt naerhet til elevene. Men hvordan skal dette gjøres i praksis? I følge nettsidene til Arendal kommune betjener 17 PPT-ansatte totalt 20 grunnskole­enheter og 57 barnehager. De ansatte har ulik spisskompe­tanse og drar veksel på hverandres ekspertise, slik at hvert enkelt barn kan få den beste tilrettele­ggingen for å bli den beste utgaven av seg selv. Så hvordan skal disse ansatte og kompetanse­n deres fordele seg mest mulig rettferdig på skolene? Og hva med mindre kommuner som per i dag ikke har egne PPT-ressurser? Hvordan tror lokalpolit­ikerne at dette bli til det beste for barna i Arendal kommune? PPT trenger økte ressurser. Utvalget tror at en desentrali­sering av Statped til fylke og kommune, vil frigjøre disse ressursene. Det bekymrer flere av medlemsorg­anisasjone­ne våre. Statped represente­rer i dag et tverrfagli­g miljø som blant annet forsker på spesialund­ervisning og tilbyr løsninger til personer med for eksempel hørsels-, syns- utviklings­hemminger. Dersom ressursene i Statped flyttes, opphører forskninge­n. Barna mister støttespil­lere og vedtak i møtet med rektorer og skoleøkono­mier som ønsker å bruke ressursene annerledes. Vi er redd kompetanse­n settes på spill, utviklinge­n stagnerer, og nok en gang er det de barna som trenger det mest, som kommer dårligst ut.

Derfor ber vi dere som kommunepol­itikere om å vaere en stemme for barna våre. Hjelp stortingsp­olitikerne å ta det riktige valget når de skal stemme over forslaget fra Nordahl-utvalget. Lytt til familiene som har skoene på. Be partiet ditt om å LA tjenestene STÅ. Det trengs mer ressurser til PPT. Men vi ikke ta disse ressursene fra Statped. (Innlegget er noe forkortet. Red.)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway