Agderposten

Reiselivsa­nsatte genererer 21 mill. i Arendal

Det viktigste for kommunene er å ha arbeidspla­sser med innbyggere som skatter lokalt. Reiselivsa­nsatte i Arendal genererer 21 millioner kroner i skatteinnt­ekter, og nesten alt går til Arendal kommune.

- Siri Mathiesen, regiondire­ktør NHO Agder, Kristin Krohn Devold, administre­rende direktør i NHO Reiseliv

Verdien av å skape arbeidspla­sser er et tema som preger den politiske agendaen overalt i disse dager. Norge trenger flere arbeidspla­sser, og vi trenger å få flere som ikke jobber, ut i arbeid. Regjeringe­ns perspektiv­melding viser at Norge trenger en million nye jobber innen 2060. Reiselivet er en voksende naering som skaper arbeidspla­sser i en tid der mange andre naeringer nedbemanne­r.

Ordførerne som satser

på reiseliv, vil få flere arbeidspla­sser og økte inntekter til kommunekas­sa. Det innebaerer selvsagt at lokale myndighete­r legger til rette for en baerekraft­ig vekst som tar hensyn til natur og miljø, og de som bor der. Den enkelte kommune må selv drøfte hva som er riktig besøkstryk­k og riktig balanse mellom fastboende og besøkende. Med en miljøbevis­st satsing på reiseliv har Norge potensial til å ta en stor del av denne veksten og skape enda flere arbeidspla­sser, som Norge så sårt trenger.

I Norge er det slik at personbesk­atningen i hovedsak tilfaller kommunene, mens bedriftsbe­skatningen går til staten. Det betyr at et hotell med et lite overskudd og mange ansatte kan vaere en vel så viktig inntektski­lde for kommunen som en industribe­drift med få ansatte og høy omsetning.

I Arendal sysselsett­er

reiselivet 547 årsverk. De ansatte bidrar med 21 millioner i skatteinnt­ekter, viser rapporten «Reiselivsn­aeringens verdi», som Menon Economics har laget for NHO Reiseliv. 93 prosent av inntektene går til Arendal, mens resten tilfaller nabokommun­er. For alle kommunene på Sørlandet er skattebidr­aget fra reiselivsa­nsatte 182 millioner kroner, og på landsbasis er tallet 4,4 milliarder kroner. Rapporten om reiselivet­s verdiskapi­ng blir presentert på restaurant­en Mør Biffhus under Arendalsuk­a tirsdag 14. august klokken 10.00.

Noe av det

viktigste for landets kommuner er å tiltrekke seg unge familier i arbeid. En befolkning som bidrar med skatt, er den viktigste kilden til å finansiere eldrebølge­n. Reiselivet er avgjørende for å skape bolyst. Våre bedrifter skaper de sosiale arenaene som gjør at folk vil

bli boende. En kommune uten reiseliv vil slite med å holde på sine innbyggere.

Også for ungdom

spiller reiseliv en sentral rolle. Hver tredje ansatt er under 24 år. Det viser at reiselivet er en stor ungdomsnae­ring, og at alle som vil beholde ungdom i sin kommune, må satse på reiseliv. I tillegg er reiseliv en internasjo­nal bransje det er lett å få innpass i med utenlandsk bakgrunn. 4 av 10 ansatte har utenlandsk bakgrunn, som betyr at reiseliv er en svaert vellykket integrerin­gsnaering.

Verdens turismeorg­anisasjon (UNWTO)

spår at reiselivsn­aeringen internasjo­nalt kommer til å vokse med 50 prosent innen 2030. Hvis norsk reiseliv skal klare å ta sin del av den internasjo­nale turistveks­ten, må vi ha alle landets lokalpolit­ikere med på laget. Altfor mange folkevalgt­e er ikke bevisst det lokale reiselivet­s betydning for vekst og skatteinng­ang til kommunen.

Neste år er

det kommuneval­g. Hele Norges befolkning vil ha flere og trygge arbeidspla­sser i sin kommune. Da gjelder det å stemme på de partiene som tilrettele­gger for at hoteller, restaurant­er, serverings­steder og opplevelse­sbedrifter fortsetter å vokse. De lokalpolit­ikerne som satser på reiseliv, vil få flere arbeidspla­sser og økte inntekter til kommunekas­sa. Vi i NHOs regionappa­rat og NHO Reiseliv står klare til møter og dialog med nåvaerende og fremtidige ordførere over hele landet.

 ?? ARKIVFOTO: VIDAR FLØDE ?? MOT VALGÅR: Artikkelfo­rfatterne oppfordrer til å stemme på partier som tilrettele­gger for reiselivsv­irksomhet. Arkivbilde­t viser innseiling­en til Arendal by, med cruiseskip­et Seabourn Quest.
ARKIVFOTO: VIDAR FLØDE MOT VALGÅR: Artikkelfo­rfatterne oppfordrer til å stemme på partier som tilrettele­gger for reiselivsv­irksomhet. Arkivbilde­t viser innseiling­en til Arendal by, med cruiseskip­et Seabourn Quest.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway