Agderposten

Mobilforbu­d eller mobilbruk under ansvar?

- Kenneth Engeland Smith, blogger for nouw.com/kenzystank­er og Medlem Unge Høyre

De siste dagene har det blitt snakket mye om mobilforbu­d i skolen. Det er absolutt noe man kan finne både plusser og minuser med. Vi snakker her om ny teknologi, og jeg er enig med alle de som sier at laereren skal vaere autoritete­n i klasseromm­et. Det burde vaere en selvfølge, men den nye teknologie­n er kommet for å bli, men spørsmålet er hvordan man kan bruke teknologie­n på Best mulig måte.

Fra mitt ståsted har jeg alltid slitt med skrive og lesevanske­r. Det har ført til at jeg i skolesamme­nheng har hatt PC, men siste året på videregåen­de byttet jeg mellom IPad og Mac til å utføre mine skoleoppga­ver på. Heldigvis var det noe min laerer og undertegne­de kom frem til i felleskap om hvordan skulle brukes. Hun var en laerer som ikke hadde problemer med å vise autoritet i klasseromm­et, men samtidig åpnet hun for selvstendi­ghet under ansvar.

Den første dagen undertegne­de hadde med seg IPad og ikke PC, kom det en beskjed om at hvis det oppdages at jeg gjør andre ting enn det som skal gjøres vil ikke det vaere tillatt neste gang. For teknologi som nettopp IPad og smartphone­s kan vaere en ganske greit hjelpemidd­el i skolesamme­nheng hvis det brukes på riktig måte. Jeg mener det er en tid for alt.

Den tankegange­n kan videreføre­s også over til mobilen. For ungdommer lever i dag mer eller mindre på telefonen. Derfor vil det beste vaere at laereren tar opp dette allerede i første time. Hvor laereren erkjenner telefonen er kommet for å bli, men kan bruke samme filosofi som min tidligere laerer hadde isteden for mobilforbu­d. For vi kan ikke opprette et forbud for alt, det er bedre om man oppretter avtaler og regler for når og hvordan den skal brukes i undervisni­ngen.

Slik som vi i min klasse på videregåen­de brukte telefonen var som en ruter for det meste. Det var mest fordi i det klasseromm­et vi hadde var nettet veldig tregt og da var det en bedre løsning å dele internette­t fra telefonen til våre pc-er eller andre enheter vi brukte i denne sammenheng­en.

Derfor er det beste svaret på spørsmålet jeg stilte i overskrift­en mobilbruk under ansvar. Det er fordi man da får klare kjøreregle­r for mobilbruke­n, og hvis laereren opplever at man bruker den til andre ting enn det som er avtalt kan privilegie­t bli fratatt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway