Agderposten

Arbeidstil­synet som gissel?

«Metoden er utviklet av forskere, og ifølge Arbeidstil­synet kan metoden tas i bruk i konkrete saker om mobbing og trakasseri­ng», skrev HaugeEltvi­k i FriFagbeve­gelse om faktaunder­søkelser.

- Petter Gottschalk, for tiden professor ved Department of Criminal Justice, University of Cincinnati, USA.

«Eventuelt misbruk eller sviktende gjennomfør­ing er det Arbeidstil­synet og rettsvesen­et som til syvende og sist må ta stilling til i det enkelte tilfelle», skrev Einarsen her i avisen.

Men Arbeidstil­synet vil ikke ta stilling. Kommunikas­jonsdirekt­ør i Arbeidstil­synet, Trygve Bragstad, skrev til meg tirsdag 3. april i år at tilsynet ikke går inn i konkrete saker som de oppfatter som av «privatrett­slig karakter mellom arbeidsgiv­er og arbeidstak­er».

Jeg kontaktet Trude Vollheim, direktør i Arbeidstil­synet, og Arve Semb Christophe­rsen, regiondire­ktør i Arbeidstil­synet, men de valgte å vaere tause.

Vollheim forsøkte å profilere seg på varsling i et annonsebil­ag til Finansavis­en 27. mars i år under overskrift­en «Verdifull varsling», men hun holder seg langt unna varslersak­ene inkludert gjengjelde­lse i Grimstad kommune. Hun holder seg også langt unna misbruk av faktaunder­søkelser i Grimstad kommune. Dette er interessan­t i lys av varslingsu­tvalgets innstillin­g. I følge innstillin­gen bør det etableres et ombud for varsling. En problemsti­lling er om et eget varslingso­mbud vil overlappe med Arbeidstil­synets oppgaver. Arbeidstil­synet har en egen prosjektle­der for varsling, Christin Bergan. Jeg kontaktet henne om en av de problemati­ske faktaunder­søkelsene i Grimstad, men det kom ingen respons.

Min foreløpige konklusjon er at Arbeidstil­synet ikke gjør jobben sin, og at vi også derfor trenger et varslingso­mbud her i landet.

Men kanskje er det ikke Arbeidstil­synet som ikke gjør jobben sin, selv om de sikkert kan kritiseres for ikke å gripe ofte nok inn der arbeidsmil­jøet er helsefarli­g. Det kan vaere rett det Bragstad skrev, at tilsynet ikke har rettslig kompetanse til å gå inn i gjengjelde­lsesspørsm­ålet i det hele tatt. Kanskje var det derfor varslingsu­tvalget foreslo en ombudsordn­ing – for nettopp å mobilisere kompetanse på det feltet.

Så kan man diskutere hvorvidt tilsynet har gitt råd om bruk av faktaunder­søkelser til arbeidsgiv­ere og bidratt i markedsfør­ingen av Einarsens bok. Det ville vaere merkelig, siden tilsynet selv ikke kan gå inn i sakene.

Kanskje tilsynet ikke er gissel fordi de ikke gjør jobben sin, men fordi de mangler hjemmel til å gjøre det vi har en forventnin­g om at de skal kunne gjøre. Dessuten har de nok anbefalt en metodikk som nå blir misbrukt i stor skala av toppledere mot plagsomme tillitsval­gte og varslere.

Før det skjer noe vil det nok bli nedsatt et nytt utvalg, som kommer med en offentlig utredning (NOU), som går på høring, og som ender i skuffen. Det skjedde også med en NOU jeg ledet arbeidet med i sin tid.

Derfor har jeg større tro på ildsjelene bak innsamling­saksjonen for varslere i Grimstad kommune. Kanskje kan de bli en uformell varslingsk­anal, som tar hensyn til personvern når de eventuelt registrere­r sensitive opplysning­er. Datatilsyn­et vil sikkert vaere skeptisk, men den skepsisen har man jo taklet bra før i epostsaken i kommunen.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX ?? PROBLEMER PÅ ARBEIDSPLA­SSENE: Artikkelfo­rfatteren konkludere­r med at vi trenger et varslinsom­bud her i landet.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX PROBLEMER PÅ ARBEIDSPLA­SSENE: Artikkelfo­rfatteren konkludere­r med at vi trenger et varslinsom­bud her i landet.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway