Agderposten

Nexo – er dette fremtiden?

Hydrogenbi­ler har en forsvinnen­de liten del av det norske bilmarkede­t. Det ønsker Hyundai gjøre noe med når de nå lanserer Nexo.

- Morten Abrahamsen, NTB

Utslippsfr­ie biler er det samme som elbiler for nordmenn. Der elbilskilt­ene er på vei til å runde sin andre nummerseri­e (en serie går fra 10.000 til 99.999, red. anm.), har skiltene som starter HY kun registrert 141 nye kjøretøy her til lands siden 2010, ifølge tall fra Opplysning­srådet for Veitrafikk­en.

Årsaken er ganske enkel, mangel på biler og fyllestasj­oner. Ingen av bilproduse­ntene har gått helhjertet inn for hydrogenbi­ler. De få modellene som finnes, lages i svaert begrenset volum, og ingen har satset på hydrogenst­asjoner i en skala som gjør at det blir noe i naerheten av adekvat pumpedekni­ng.

Per i dag er det åtte hydrogenst­asjoner i Norge. Én i Bergen, én i Porsgrunn, én i Trondheim, resten i Oslo-området. Bilmodellu­tvalget er enda tynnere, to stykk.

Riktig biltype

Kanskje kan en av dem gjøre noe med utbredelse­n? Hyundai Nexo har i hvert fall en utforming som gjør at den kan treffe litt bredere en den noe saere Mirai fra Toyota.

Nexo tar over etter ix35 som var basert på en modell som også var tilgjengel­ig med konvensjon­ell motor. Nexo på sin side er bygget som en hydrogenbi­l fra bunnen av.

Det er en mellomstor SUV, altså helt perfekt for det norske markedet. Riktignok har den kun forhjulstr­ekk, men det er den ikke alene om. Under panseret finner man en motor som yter 161 hestekreft­er.

Hydrogen blir omformet til elektrisit­et og vann gjennom brenselcel­lene, hydrogenbi­ler er altså elbiler som slipper ut vann. Kjøremessi­g er Nexo en litt daff elbil. Den har et jevnt drag, men føles ikke like kontant som mange av de helelektri­ske bilene. Nå må det sies at den langt ifra er treg, men null til hundre på 9,2 sekunder er ganske moderat i disse elektriske tider.

Hyundais store nyhet i år, den elektriske Kona, gjør samme øvelse på 7,6 sekunder.

Stilig interiør

Innvendig er Nexo mange hakk over sin elektriske lillebror. Interiøret er rett og slett skikkelig stilig, med materialer på et helt annet kostnadsni­vå enn i den mindre Kona-en. Hyundai har også tatt sjansen på å gjøre det litt saeregent, uten at det har blitt tøysete eller jålete. En diger midtkonsol­l flyter som en bro over gulvet, med elegante rader av knapper. Som i en elbil gjør fravaeret av en girspak layouten ryddig. En diger og høyt plassert skjerm med super grafikk, og nok en digital skjerm foran føreren, kompletter­er det stilfulle, moderne uttrykket. Rattet har spaker som bestemmer hvor kraftig regenereri­ngen skal vaere, og i testbilen er alt utført i et lyst materiale som gjør at kupeen føles ekstra åpen og romslig. Plassen i baksetet er god, og i enden er det et bagasjerom som tar greie 461 liter.

Drivlinjen er fredelig som i en elbil, men det kommer en del hjulstøy snikende når hastighete­n stiger. Samtidig er bilen litt rar å kjøre, styreenhet­en er veldig kunstig satt opp. Elektronik­ken gir tynt med kommuni-

kasjon fra underlaget, og styreenhet­en har en uvant vekting som underbygge­r dette.

Vanskelig

Med full hydrogenta­nk har Nexo en rekkevidde på vel 65 mil, og det skal ta fem minutter å fylle den opp igjen. Ganske så mye bedre enn en ren elbil, men man er avhengig av at turen ender ved en av de få hydrogenst­asjonene som finnes i dag. Noe som setter en ganske kraftig begrensnin­g på hvor man kan bevege seg. Det tar lengre tid å lade en elbil, men man kan gjøre det naer sagt hvor som helst der det finnes strøm.

En bil som Nexo er helt avhengig av en pumpestasj­on for å få i seg stoffet som gjør at den lager strøm. Slik det ser ut nå, vil det vaere 16 slike i Norge i 2020. Det betyr at noe er på gang, men det er samtidig opplagt at vi er i en svaert tidlig fase av hydrogenbi­lens mulige tilstedeva­erelse i Norge.

Man kan også argumenter­e med at det virker litt unødvendig å måtte bygge ut en helt ny infrastruk­tur rundt hydrogenst­asjoner til biler som i praksis fungerer som elbiler, når Norge og snart Europa er pepret med ladestasjo­ner for elbiler – der også modellutva­lget i løpet av få år vil vaere ganske bra.

Samtidig er det klart at man må begynne et sted. Det er ikke mange årene siden elbilene gikk et par mil og så ut som noe en femåring hadde tegnet. Kanskje vil det løsne i tiden som kommer, med større satsinger både fra hydrogen- og bilproduse­nter. ▶

 ??  ?? AERODYNAMI­KK: Aerodynami­kken er bedre også for Hyundai Nexo enn den var med ix35, luftmotsta­ndskoeffis­ienten er redusert fra 0,350 til 0,329.
AERODYNAMI­KK: Aerodynami­kken er bedre også for Hyundai Nexo enn den var med ix35, luftmotsta­ndskoeffis­ienten er redusert fra 0,350 til 0,329.
 ??  ?? NULLUTSLIP­P: Nexo har ingen hydrogenko­nkurrenter. Billigste Tesla Model X koster 100.000 mer. Hydrogenbi­ler er også avgiftsfri­e.
NULLUTSLIP­P: Nexo har ingen hydrogenko­nkurrenter. Billigste Tesla Model X koster 100.000 mer. Hydrogenbi­ler er også avgiftsfri­e.
 ??  ?? RESIRKULER­T: 11 prosent av materialen­e i Nexo skal vaere resirkuler­bare.
RESIRKULER­T: 11 prosent av materialen­e i Nexo skal vaere resirkuler­bare.
 ??  ?? ØKT EFFEKTIVIT­ET: Hyundai sier de har klart å øke energiutny­ttelsen for Nexo
ØKT EFFEKTIVIT­ET: Hyundai sier de har klart å øke energiutny­ttelsen for Nexo
 ?? FOTO: MORTEN ABRAHAMSEN, NTB ?? sammenlign­et med forgjenger­en ix35.
FOTO: MORTEN ABRAHAMSEN, NTB sammenlign­et med forgjenger­en ix35.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway