Agderposten

ARENDAL/BIRKENES:

For Kristian Senumstad (90) er Arendalsuk­a et stort høydepunkt. Da tar han på seg perm-uniformen fra 1949 og står på stand. Veteran nummer 491

-

Han ble født i 1928, vokste opp på Herefoss, men bor nå i Kristiansa­nd.

Som 21-åring var han med i den første puljen som dro til Tyskland for å hjelpe til i såkalt britisk sone.

– Der trente vi midt i Tyskland under luftbrua som ble opprettet for å frakt alt som folk i Berlin hadde behov for da russerne stengte veiforbind­elsen til hovedstade­n, forteller Senumstad mens vi forstyrrer han midt i lunsjen på standen til NIVO – Norges Veteranfor­bund for Internasjo­nale Operasjone­r.

Fredrik Høyheim Aabelvik (14) er en av mange som stopper for å se på uniformen. Han synes den er flott. Senumstad forteller at totalt 50.000 nordmenn ble sendt til Tyskland etter krigen – 6.000 om gangen.

– De bygde om ferja Petter Wessel og hengte hengekøyer i fire høyder på bildekk. Slik kom vi oss til Danmark der busser kjørte oss ned. Alt utstyr – alt fra sokker til utstyr ellers, var engelskmen­nenes, men permunifor­men fikk vi beholde, forteller Senumstad som altså var nummer 491 som dro ned.

Sivert Svane er nestleder i NIVO i Aust-Agder, samt forbundsst­yremedlem, synes det er flott at den gamle uniformen får oppmerksom­het.

. Vi ville nok helst gått i uniform alle sammen, men de må vaere eldre enn fra rundt 1960 for at man skal kunne det, forteller han og legger til at intensjone­n med NIVO er å ivareta alle veteraner og hjelpe de som har utfordring­er etter endt tjeneste.

Foreningen har drevet lobbyvirks­omhet på vegne av veteraner i Norge i over 55 år.

Den har 59 lokalforen­inger og rundt 7.500 medlemmer.

 ??  ?? KRIGSVETER­AN: Kristian Senumstad (90) i prat med Fredrik Høyheim Aabelvik (14).
KRIGSVETER­AN: Kristian Senumstad (90) i prat med Fredrik Høyheim Aabelvik (14).
 ??  ?? PÅ STAND: Sivert Svane og Kristian Senumstad.
PÅ STAND: Sivert Svane og Kristian Senumstad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway