Agderposten

Var på kollisjons­kurs med ny lov

Rådmann fant ut at hun var på kollisjons­kurs med ny lov

- ▶ Stein Larsen larsen@agderposte­n.no

Rådmannen i Grimstad dannet en styringsgr­uppe som skulle gjennomfør­e faktaunder­søkelser ved varslersak­er. Nå tvinges hun til å avvikle den.

Grimstad-rådmann Tone Marie Nybø Solheim ville ha en styringsgr­uppe sammensatt av politikere og kommuneans­atte for faktaunder­søkelser ved klager eller varsler på arbeidsmil­jøet i kommunen.

Men nå blir den avviklet før den kommer i gang. I den nye kommunelov­en, som trer i kraft 1. juli nest år, tydeliggjø­res skillet mellom politikk og administra­sjon, og en organiseri­ng med sammensatt­e utvalg av politikere og administra­sjon vil ikke vaere i tråd med den nye loven.

– Rådmannens forslag til vedtak er at den pågående styringsgr­uppen for faktaunder­søkelse avvikles. Klager eller varsler på arbeidsmil­jø håndteres av rådmann i tråd med arbeidsmil­jøloven, kommunelov og delegering­sreglement, heter det i sakspapire­r til administra­sjonsutval­get i Grimstad, som skal behandle saken på møte neste uke.

Ville ha bistand

Bakgrunnen for ønsket om grunnen var at det etter rådmannens mening, kunne vaere klokt å gjennomfør­e ekstern faktaunder­søkelse ved klager.

– Dette gjelder saerlig i saker der det kan reises spørsmål om rådmannen har tilstrekke­lig avstand til sakskomple­kset, eller det har vaert forhåndspr­osedering i mediene. I slike saker har rådmannen vurdert at det kan styrke tilliten til prosessen om rådmannen kan rådføre seg med politikere, og vedtatt politikern­e kan utfordre rådmannen på valgt prosess. Rådmannen vil vaere ansvarlig for mandat, og for beslutning­er etter at rapport foreligger, het det i forslaget for gruppen.

Må droppe

Nå viser rådmannens egen gjennomgan­g av den nye kommende kommunelov­en, at hun må droppe planene.

– Etter gjennomgan­gen av delegering­sreglement, gjeldende og ny kommunelov foreslår rådmannen at kommunen ikke handler i strid med vedtatt, ny kommunelov som trer i kraft 01.07.19.

Ny praksis bør innføres allerede nå. Håndtering av personalsa­ker og faktaunder­søkelser knyttet til arbeidsmil­jø, vil vaere enda tydeligere rådmannens ansvar etter ny kommunelov. Styringsgr­uppe med politisk deltakelse for rådgivning til rådmann bør derfor på bakgrunn av presiserin­g i ny kommunelov ikke opprettes. Det innebaerer at dagens styringsgr­uppe avvikles, foreslår Nybø Solheim.

Rådmann Nybø Solheim sier til Agderposte­n at hun ikke har noen sterke følelser nå som styringsgr­uppen må legges ned.

– Ingen sterke følelser

– Nei, jeg forholder meg til at vi må avvikle den. Vi har gått grundig gjennom saken og funnet at det ikke er anledning til å ha en slik styringsgr­uppe. Jeg har ingen sterke følelser for det, sier hun.

Rådmannen er klar på at hun hele tiden har ment at det ville vaert lurt med en slik gruppe.

– Jeg tenkte at det ville vaere klokt med en slik gruppe i spesielt komplekse eller eksponerte saker i kommunen, forklarer hun.

 ??  ??
 ??  ?? TVINGES TIL AVVIKLING: Grimstad-rådmann Tone Marie Nybø Solheim får ikke opprettet en politisk styringsgr­uppe for faktaunder­søkelser, slik hun ønsket.
TVINGES TIL AVVIKLING: Grimstad-rådmann Tone Marie Nybø Solheim får ikke opprettet en politisk styringsgr­uppe for faktaunder­søkelser, slik hun ønsket.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway