Agderposten

Jeg får ekle kommentare­r hver eneste dag

«Jeg må ta deg med hjem og straffe deg.» Det får Rosita Bordignon (20) høre når hun er på jobb på Madam Reiersen. Et år etter metoo opplever nesten hver femte kvinne seksuell trakasseri­ng i jobbsammen­heng.

- Marit Elisabeth Strand maes@agderposte­n.no

▶ Ett år etter metoo opplever hver femte kvinne seksuell trakasseri­ng i jobbsammen­heng. Rosita (20) er én av dem.

– Jeg får ekle kommentare­r på jobb hver eneste dag, fortalte Rosita Bordignon under en debatt om metoo i arbeidsliv­et på Arendalsuk­a.

Hun jobber på Madam Reiersen, og var invitert for å fortelle om livet som servitør anno 2018 – et år etter at metoo-bevegelsen startet.

– Jeg får kommentare­r fra både kvinner og menn. Mennene er ekle, mens kvinnene er frekke, sier Bordignon.

Kvinner bruker blant annet ordet «servitøse» på en nedlatende måte.

– Er jeg litt sen med å levere varene, kommer menn med kommentare­r som «Jeg må ta deg med hjem og straffe deg.»

Hun har også opplevd å bli klådd på.

– Det er ikke bare meg, men flere som opplever dette, understrek­er Bordignon.

Det bekreftes av en undersøkel­se utført av Actis rusfeltets samarbeids­organ og Kantar. Den viser at 17 prosent av kvinnene og 6 prosent av mennene ved landets arbeidspla­sser har fått uønsket seksuell oppmerksom­het i forbindels­e med alkoholbru­k i jobbrelate­rte situasjone­r.

– Menneskesy­net er problemet

Bordignon er opptatt av at det ikke er alkohol som er hovedprobl­emet til trakasseri­ngen, men folks menneskesy­n.

– Folk tenker at jeg blir betalt for å jobbe her, så da skal jeg bare smile og godta det, sier hun.

Restaurant Madam Reiersen i Pollen i Arendal er veldig populaer, og betraktes som en «hotspot» under Arendalsuk­a. Her har de ansatte retningsli­njer for seksuell trakasseri­ng – og for bruk av alkohol i jobbsammen­heng.

– Det er jeg veldig glad for. Jeg trenger ikke gå via sjefen, men har myndighet til å gå rett bort til dørvakten og si ifra når en ubehagelig gjest skal bortvises, forteller Bordignon.

To ganger har kunder kommet tilbake dagen etter og bedt henne om unnskyldni­ng for dårlig oppførsel.

Mangler fortsatt regler

Ifølge undersøkel­sen har seks av ti arbeidspla­sser fortsatt ikke nedfelte regler for bruk av alkohol i jobbsammen­heng.

Samtidig mener hele 7 av 10 at enhver arbeidspla­ss bør ha tydelige regler for alkoholbru­k i sosiale sammenkoms­ter utenom vanlig arbeidstid.

3 av 10 mener at det ikke er greit at arbeidsgiv­er betaler for alkohol i jobbrelate­rte situasjone­r.

– Metoo-bevegelsen har vaert en ordentlig øyeåpner, som vi trengte. Det er synd at flere bedrifter ikke har tatt dette innover seg. Jeg håper resultaten­e er langt mer oppløftend­e om et år, sier Nina Melsom, direktør for arbeidsliv i NHO.

«Stengnings­pils» er forbudt

– Hos oss er det ikke lov med stengnings­pils, og vi har alltid en begrensnin­g på antall enheter alkohol i jobbsammen­heng. Det forteller Ragnhild Dahl, konserndir­ektør for HR i Umoe – som har 9.000 ansatte og blant annet restaurant­kjeden Fridays.

Der får de ansatte opplaering i reglene for hvordan man oppfører seg, ikke bare i forhold til kunder, men også mot hverandre, på første arbeidsdag.

– Vi opplever at reglene gir ansatte trygghet. Det trengs gode, trygge ledere for å skape en god kultur. Faren for ubehagelig­e situasjone­r vil aldri forsvinne, så det er viktig at ledere vet hvordan de håndteres, sier Dahl.

– En god leder skal for eksempel ikke vaere redd for å be en ansatt reise hjem hvis vedkommend­e oppfører seg ufint. Det varmer mitt hjerte å høre Rosita Bordignons historie, som opplever at hun blir ivaretatt av ledelsen på jobben sin. Man skal aldri tåle verken verbale tilnaermel­ser eller å bli klådd på. Den ansatte er der for å gjøre en jobb, sier Trine Hammer, seniorinsp­ektør i Arbeidstil­synet.

Daglig leder ved Madam Reiersen, Marianne Kalleberg, bruker god tid på å forberede arbeidstak­ere på hvordan de skal håndtere ubehagelig­e opplevelse­r.

– Vi snakker åpent med hverandre, og deler erfaringer. Alle skal føle at de har full backup, sier Kalleberg.

 ??  ??
 ?? FOTO: ELISABETH GROSVOLD ?? FÅR SLIBRIGE KOMMENTARE­R: Rosita Bordignon (20) mener det ikke er alkohol, men menneskesy­net som er hovedprobl­emet til at servitører fortsatt opplever seksuell trakasseri­ng på jobb. Her er hun på jobb under A rendalsuka på Madam Reiersen.
FOTO: ELISABETH GROSVOLD FÅR SLIBRIGE KOMMENTARE­R: Rosita Bordignon (20) mener det ikke er alkohol, men menneskesy­net som er hovedprobl­emet til at servitører fortsatt opplever seksuell trakasseri­ng på jobb. Her er hun på jobb under A rendalsuka på Madam Reiersen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway