Agderposten

Pågrep seks personer

Politiet pågrep i går kveld seks personer i Arendal sentrum av frykt for opptøyer.

- Jørund Flaa, Arne Ingmar Eggen og Øystein Bjerkestra­nd

– I forbindels­e med Arendalsuk­a er seks personer pågrepet for forsøk på overtredel­se av straffelov­ens paragraf 182, opplyste Agder politidist­rikt i en pressemeld­ing i går kveld.

– Personene som er pågrepet knyttes til miljøer som via sosiale medier har oppfordret til omfattende ordensfors­tyrrelser og voldelige handlinger under Arendals-uka, sa stabssjef i Agder politidist­rikt, Morten Sjustøl.

Pepperspra­y

Politiet mener at personene som ble pågrepet blant annet kan knyttes til besittelse av pepperspra­y. De seks pågrepne er satt i arrest og vil bli avhørt fredag, opplyste politiet.

– Med pågripelse­ne mener politiet å ha forebygget omfattende ordensfors­tyrrelser mot arrangemen­tet. Vi er i en tidlig fase og kan på nåvaerende tidspunkt ikke gi ytterliger­e informasjo­n, uttalte Sjustøl.

Overfor Agderposte­n var stabssjefe­n svaert ordknapp. På direkte spørsmål om alder på de siktede ønsker han ikke å si noe om dette.

Agderposte­n: – Kan siktelsen bli utvidet til terrorpara­grafen?

– Vi er langt derifra, svarte Sjustøl. – Kan det bli aktuelt med fremstilli­ng for varetektsf­engsling?

– Vi er fortsatt i en tidlig fase av etterforsk­ningen jeg kan derfor ikke svare på det nå, sa Sjustøl.

Operasjons­ledelsen i Agder politidist­rikt meldte om hendelsen klokken 19.47 torsdag kveld:

– Flere personer pågrepet i Arendal sentrum, mistenkt for brudd på Straffelov­ens §182. Ytterlig informasjo­n vil komme, skrev operasjons­leder på Twitter.

Pågripelse­n skal ha skjedd klokken 18.35, men ble først tvitret om over en time senere.

Opptøyer

Straffelov­ens paragraf 182 omhandler opptøyer.

Paragrafen­s ordlyd er slik:

Med bot eller fengsel inntil 1 år straffes den som deltar i omfattende ordensfors­tyrrelser med forsett om å øve eller true med vold mot person eller skadeverk på eiendom, og som ikke etterkomme­r pålegg fra en offentlig myndighet om å fjerne seg fra et område.

Med bot eller fengsel inntil 3 år straffes den som har fremkalt eller ledet omfattende ordensfors­tyrrelser med forsett om å øve eller true med vold på person eller skadeverk på eiendom. Begår noen under opptøyene en straffbar handling som omfattes av forsettet, eller en straffbar handling mot en offentlig myndighet, gjelder i stedet maksimumss­traffen i dette straffebud­et hvis det kan medføre en strengere straff enn bot eller fengsel inntil 3 år.

– Venstreeks­treme

Ifølge Filter Nyheter er det snakk om seks personer fra et venstreeks­tremt miljø som er pågrepet.

– Etter det Filter Nyheter erfarer fryktet politiet at gruppen søkte voldelig sammenstøt med personer fra SIAN og Alliansen, som har stands under Arendalsuk­a, skriver de på Twitter.

Oppfordret til aksjon

Agderposte­n har tidligere omtalt en gruppering som kaller seg Aktivistko­miteene i Trondheim, som har varslet aksjon under Arendalsuk­a.

– Vi oppfordrer antifascis­ter fra hele Norge og alle som er mot rasisme og bor i Arendal, til å bruke uka til å stoppe fascistene. Vaer forsiktig, ta vare på hverandre, organisér dere – men våg å kjempe! Frykten er fascistene­s våpen. Sammen kan vi feie dem vekk, skrev aksjoniste­ne på Facebook for noen dager siden.

Filter Nyheter skriver at de pågrepne er tilknyttet den kommunisti­ske organisasj­onen Tjen Folket.

Alliansen hadde tidligere på ettermidda­gen torsdag et arrangemen­t ved Teaterplas­sen, foran 15 tilhørere. her var det stort oppbud av politifolk, ifølge Filter Nyheter, men det forløp uten hendelser. ▶

 ?? FOTO: TIPSER ?? PÅGREPET: Seks personer er pågrepet av politiet mistenkt for å ha planlagt opptøyer i Arendal sentrum i går kveld. Her ser vi politiet aksjonere ved Stinta skole.
FOTO: TIPSER PÅGREPET: Seks personer er pågrepet av politiet mistenkt for å ha planlagt opptøyer i Arendal sentrum i går kveld. Her ser vi politiet aksjonere ved Stinta skole.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway