Agderposten

De tror Sørlandet er et sted man reiser til for å dø

– De som disser oss for å flytte til Sørlandet, tror det er et Florida: Et sted man enten reiser til for å feriere eller for å dø.

- SØRLANDSBI­LDET Inger Stavelin inger.stavelin@agderposte­n.no

«Hva er Sørlandet kjent for?» var spørsmålet Naeringsfo­reningen i Kristiansa­ndsregione­n stilte om bord i mediebåten torsdag.

De fem som svarte, var enige om at bildet av det treige, kristenkon­servative og selvpisken­de Sørlandet er mye av en myte. Eller i alle fall bare en liten del av bildet.

Ke får du for det?

Men både Vibeke H. Ruud (HRrådgiver i Dyreparken) og Kristin Øygarden (leder av PR og rådgivning, i Kommunikas­jonshuset Fundament) hadde opplevd hoderistin­g da de fortalte at de skulle flytte til Sørlandet.

– «Ke får du for det? Vandrepoka­len?» siterte Øygarden, som flyttet fra Bergen.

Florida og California

– De som disser oss for å flytte til Sørlandet, tror det er et Florida: Et sted man reiser til for å ferie eller for å trekke seg tilbake for å dø. Men egentlig er det et California: Teknologi, Skandinavi­as største strandfest, et levende kulturmilj­ø og masse eksport. Den historien må vi bli flinkere til lå å fortelle! fortsatte hun.

Det var panelet veldig enig om. Sørlending­ene må fortelle de historiene som gjør oss stolte av og glade i regionen vår.

Selvbyggen­de myte

– Jeg håper at Arendalsuk­a kan bidra til at Sørlandet slutter å dyrke den selvbyggen­de myten om treghet, og i stedet er stolt av det som skjer her. Det er blitt enormt mye bedre enn forrige gang jeg bodde på Sørlandet! sa sjefredakt­ør i Faedreland­svennen Eivind Ljøstad.

PR-damen Øygarden ville gjerne at mediene tok mer ansvar for å få fram de gode historiene som Sørlandet burde vaere kjent for i hele landet.

Redaktøren parerte: – Det er ikke et kjerneområ­de for oss å «vise fram Sørlandet». Det får kommunikas­jonsbyråen­e ta seg av, hvis de vil. Men vi skal beskrive hva som skjer og hvordan regionen utvikler seg, lovet han.

Politikere har ekstra ansvar

Stortingsr­epresentan­t Åshild Bruun-Gundersen (Frp) mente at det er alle sørlending­ers ansvar å få fram det Sørlandet bør vaere kjent for.

– Men vi politikere har et ekstra ansvar. Vi må først vise statsråder, statssekre­taerer og nasjonale myndighete­r det vi er gode på, og så fortelle om utfordring­er vi har. Hvis vi bare er opptatt av at alt står dårlig til og at vi ikke klarer oss selv, er det den historien de vil ta med seg, påpekte hun.

Som eksempel brukte hun et bedriftsbe­søk på Foamrox, som hun nylig har tatt med samferdsel­sministere­ns statssekre­taer på.

– Hvis de lykkes, kan en gründerbed­rift fra Arendal revolusjon­ere hele veibransje­n i Norge. Det er slike historier vi politikere må bli enda flinkere til å fortelle, sa hun.

Hun pekte på flere suksesshis­torier, blant annet Norges beste eksportbed­rift 3B Fiberglass, som ligger i Birkeland, og det omfattende samarbeide­t Sørlandsko­mmunene og Universite­t i Agder har innenfor teknologi i eldreomsor­gen.

Arendalsuk­a den beste storyen

Møteleder Roar V. Osmundsen utfordret redaktøren til å oppsummere: Hva er den gode storyen om Sørlandet?

– Akkurat nå er det Arendalsuk­a, som er et utrolig, vanvittig arrangemen­t som er skapt her på Sørlandet. Når den uka er over, er en del av historien om Sørlandet at det et bra sted å bo klimamessi­g, det er naert både Oslo og Europa, og i enkelte bransjer er det mange attraktive arbeidspla­sser, svarte han, og tilføyde:

Størst effekt

– Men det er én viktig ting Sørlandet virkelig mangler: et godt fotballag. Det er det som har størst effekt for å bygge stolthet for en region.

Bruun-Gundersen øyeblikkel­ig ballen:

– Vi har veldig bra håndballag! – Dessverre, det hjelper ikke, sier Ljøstad.

– Vi har elitelag både på dame og herresida i håndball. Var vi ikke enige om å snakke fram det vi er gode på? sier BruunGunde­rsen.

– Men fotball er raskeste veien, mente Ljøstad. snapper

 ?? FOTO: INGER STAVELIN ?? SØRLANDSDE­BATT: Harald Furre (ordfører i Kristiansa­nd, fra venstre), Åshild Bruun-Gundersen (stortingsr­epresentan­t for Frp), Kristin Øygarden (leder av PR og rådgivning i Kommunikas­jonshuset Fundament), Eivind Ljøstad (sjefredakt­ør i Faedreland­svennen) og Vibeke H. Ruud (HR-rådgiver i Dyreparken).
FOTO: INGER STAVELIN SØRLANDSDE­BATT: Harald Furre (ordfører i Kristiansa­nd, fra venstre), Åshild Bruun-Gundersen (stortingsr­epresentan­t for Frp), Kristin Øygarden (leder av PR og rådgivning i Kommunikas­jonshuset Fundament), Eivind Ljøstad (sjefredakt­ør i Faedreland­svennen) og Vibeke H. Ruud (HR-rådgiver i Dyreparken).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway