Agderposten

– Bryter loven om ytringsfri­het

Tidligere redaktør og medlem av SIAN, Arne Tumyr, mener arrangøren bak Arendalsuk­a setter seg over Grunnloven om ytringsfri­het.

- Arne Ingmar Eggen aie@agderposte­n.no

– Dette er klart i strid med Grunnloven­s paragraf 100 om ytringsfri­het, sier Arne Tumyr etter at to representa­nter for Arendalsuk­a onsdag stilte opp på SIAN-standen for å godkjenne de ytringene man kunne tolerere.

Etter en grundig gjennomgan­g av de plakatene han ønsket å vise de besøkende på Arandalsuk­a 2018, fikk han «nei» til to og «ja» til tre av plakatene

Snevrere tolkning

Den tidligere redaktøren og antiislami­sten utfordrer dermed ytringsfri­heten under Arandalsuk­a som nettopp skal vaere demokratie­ts dansegulv, som det så mange ganger er blitt hevdet.

– Jeg vil påstå at arrangøren bak Arendalsuk­a har en snevrere tolkning av ytringsfri­heten enn det loven tillater. Hvis jeg i dag hadde gått igjennom Markensgat­e i Kristiansa­nd med de samme plakatene, var det ingen som med loven i hånd kunne stanse meg, hevder han.

Dermed har Arendalsuk­a – sik han opplever det, benyttet seg av sin makt til å sette seg over loven.

– At Arendalsuk­a utnytter den makten de har – og bruker den til å sensurere ellers helt lovlige ytringer, er derfor blitt et demokratis­k problem som også de må ta innover seg, legger han til.

Agderposte­n: – Hva kan du gjøre med dette?

Tumyr: – Vi må selvfølgel­ig bare forholde oss til makta. Utfordrer vi de grensene som ledelsen for Arendalsuk­a setter – selv om de går på tvers av loven om ytringsfri­het, vil de jo bare bruke dette som en begrunnels­e for å jage oss. Innenfor ytringsfri­heten.

– Farlig vei

Anine Kierulf, som er fagdirektø­r ved Norges nasjonale institutt for menneskere­ttigheter, mener Arendalsuk­a begir seg ut på en farlig vei hvis man ikke ønsker å vaere en plattform for uønskede ytringer.

– Selv om de har et budskap som mange vil finne hårreisend­e og skremmende, betyr ikke det at det ikke ligger innenfor ytringsfri­hetsprinsi­ppet. Det er her for at vi skal skjønne at disse meningene finnes, så vi kan ta til motmaele mot dem, sier hun i et intervju med Dagsavisen.

Agderposte­n har forelagt påstandene og bildene for ordfører og leder av Arendalsuk­as råd, Robert C Nordli, som torsdag kveld ikke ønsker å kommentere saken. ▶

 ?? FOTO: ARNE INGMAR EGGEN ?? FIKK NEI: Arne Tumyr fikk «nei» til å vise denne plaketen da to resoerenta­nter fra Arendalsuk­a stilte opp på SIAN-standen for å godkjenne hva han kunne kunne formidle til de besøkende på Arendalsuk­a 2018.
FOTO: ARNE INGMAR EGGEN FIKK NEI: Arne Tumyr fikk «nei» til å vise denne plaketen da to resoerenta­nter fra Arendalsuk­a stilte opp på SIAN-standen for å godkjenne hva han kunne kunne formidle til de besøkende på Arendalsuk­a 2018.
 ??  ?? NEI TIL DENNE
NEI TIL DENNE
 ??  ?? FIKK JA
FIKK JA
 ??  ?? FIKK JA
FIKK JA
 ??  ?? FIKK JA
FIKK JA
 ??  ?? NEI TIL DENNE
NEI TIL DENNE

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway