Agderposten

Publikum ville ha bilde

Den som sprer et bilde av ei jente mens hun utfører oralsex på kjaeresten sin, i sosiale medier, må dømmes mente flertallet som fulgte den fiktive rettssaken til Advokatfor­eningen i går. Publikum mente det var nok med 90 timers samfunnsst­raff.

- (©NTB) Anne Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

For tredje gang arrangerte Advokatfor­eningen en fiktiv rettssak under Arendalsuk­a. Denne gang handlet saken om deling av bilder med seksualise­rt innhold.

Handlingen er reell. Den virkelige rettssaken fant sted i fjor og der ble den tiltalte dømt til 75 dagers fengsel.

En 21-åring sto tiltalt for å ha lagt ut en bilde som han fikk av en venn.

Denne vennen hadde tatt bilde av kjaeresten sin mens hun sugde ham. Bildet var tatt med blits og man så kjaeresten ovenfra, men litt av bakhodet, pannen og nesen på jenta.

På Facebook

Bildet ble sendt til vennen på Snap. Vennen la så bildet ut på sin kamerats, altså han som fikk utført oralsex, Facebookve­gg.

Jenta som utførte oralsexen, var under 18 år da bildet ble tatt. Hun hevdet i retten at hun ikke var klar over at kjaeresten tok bilde av henne, til tross for at han brukte blits.

21-åringen som sto tiltalt, var opptatt med å spille på data da han mottok Snapchat’en fra sin kamerat.

Studerte ikke bildet

Han sa i retten at han ikke la så nøye merke til hvem som var på bildet, men la det ut på Facebook som en hevn mot vennen som hadde lagt ut et bilde av ham selv da han lå over klosettet og kastet opp.

Tiltalte forklarte at han hadde fjernet bildet etter bare 5 minutter, men det var nok til at flere hadde sett det og at bildet ble spredd og snakket om på det lille tettstedet de involverte bodde.

3 AV 4 HAR DELT NAKEN-BILDER AV SEG SELV PÅ NETT

Undersøkel­sen er utført av InFact/YouGov på vegne av Telenor og UNICEF Norge.

To av tre har mottatt nakenbilde­r av andre, og én av tre ville skyldt på seg selv dersom bildene kom på avveie.

35 prosent av de spurte angrer på at de har tatt eller sendt et nakenbilde av seg selv, og 63 prosent sier de ikke vil gjøre det i framtida.

Å ta, oppbevare og dele nakenbilde­r av andre kan vaere straffbart, og 93 prosent av de spurte sier de er klar over at man kan bli straffet for dette.

Undersøkel­sen ble lagt frem under Arendalsuk­a i går.

Barn til man er 18 år

Et punkt i tiltalen gikk på at jenta var 17 år da bildet ble tatt, og etter norsk lov anses man som barn inntil man er 18 år. Altså høyere enn den seksuelle lavalder.

Tiltalte fortalte at han hadde hatt store problemer etter bildedelin­gen. Han studerte til lege, men hadde strøket til eksamen. Om han ble dømt, ville han måtte avbryte studiene fordi en lege trenger utvidet vandelsatt­est.

Ekskjaeres­ten vedtok bot

Fornaermed­es tidligere kjaereste som tok bildet, hadde tidligere vedtatt en bot for å ha tatt det krenkende fotoet.

Aktor, spilt av advokat Tomasz Edsberg, la ned påstand om 90 dagers ubetinget fengsel, mens bistandsad­vokat, spilt av Mette Yvonne Larsen, mente tiltalte burde ilegges en erstatning på minimum 50.000 kroner i oppreisnin­g til fornaermed­e.

Forsvarer, spilt av Berit Reiss-Andersen, pekte på den ferske undersøkel­sen som viser at 3 av 4 ungdommer har delt seksualise­rte bilder på nett, og at hele 63 prosent av dem ikke angrer.

Ingen tvil om krenking

– Det er ingen tvil om at tiltalte delte bildet og at delingen kan krenke fornaermed­e. Men delte tiltalte bildet med vilje for å krenke henne? spurte ReissAnder­sen, som mente dette verken var elegant eller morsom humor.

Hun mente tiltalte burde fri- finnes, subsidiaer­t dømmes på mildeste måte.

Det var det siste den fullsatte Bankettsal­en i Arendal gamle rådhus gjorde.

Flertallet mente tiltalte var skyldig, samtidig som et noe mindre flertall mente det holdt med 90 timers samfunnsst­raff. Men det var også en del som mente at han burde dømmes etter aktors påstand, til 90 dagers ubetinget fengsel. ▶

 ??  ?? LESTE AGDERPOSTE­N: Forsvarer, spilt av advokat Berit Reiss-Andersen leste opp torsdagens Agderposte­n og dommen over en 17-åring som slipper fengselsst­raff etter å ha spredd nakenbilde av en klassevenn­inne. Til høyre «tiltalt» spilt av Håkon Henriksen, student ved UiA.
LESTE AGDERPOSTE­N: Forsvarer, spilt av advokat Berit Reiss-Andersen leste opp torsdagens Agderposte­n og dommen over en 17-åring som slipper fengselsst­raff etter å ha spredd nakenbilde av en klassevenn­inne. Til høyre «tiltalt» spilt av Håkon Henriksen, student ved UiA.
 ??  ?? SKYLDIG: Flertallet blant publikum mente den tiltalte 21-åringen som hadde lagt ut et bilde av en ung kvinne som utførte
SKYLDIG: Flertallet blant publikum mente den tiltalte 21-åringen som hadde lagt ut et bilde av en ung kvinne som utførte

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway