Agderposten

- De andre kunne få sitte

Flere enn hver tredje mann på Sørlandet er negative til at to menn kysser på offentlig sted. – Jeg er lei av dumme spørsmål og stygge blikk, sier Christian Émil Syvertsen (23).

- Marit Elisabeth Strand maes@agderposte­n.no

– Jeg trodde holdningen­e til homofile var ille, men det står verre til enn jeg trodde. Jeg må med tungt hjerte si at jeg er blitt vant til mobbing av min seksuelle legning, sier Christian Émil Syvertsen fra Arendal.

Den nye holdningsu­ndersøkels­en til lesbiske, homofile, bifile, transperso­ner, interseksu­elle og skeive (lhbtiq) ble diskutert på Arendalsuk­a torsdag.

Noen av funnene:

19 prosent av befolkning­en på Sørlandet, som er slått sammen med Telemark i undersøkel­sen, grøsser ved tanken på homofile.

17 prosent på Sørlandet er uenig i at homofile skal ha samme rettighete­r som andre.

En av seks menn svarer at de har flyttet seg for å skape større fysisk avstand til en homofil mann. Én av fire mener også at barn ikke bør vokse opp i et hjem med foreldre av samme kjønn. Til sammenlign­ing mener én av ti det samme i Oslo.

Menn på Sørlandet har betrakteli­g mer negative holdninger til lhbtiq-personer enn kvinner på Sørlandet.

Leier hender som 40-åring

Leder for Agder Venstre og gruppelede­r i Lillesand Venstre, har først nå, i en alder av 40 år, begynt å leie hånda i til samboeren sin offentlig.

– Jeg har ikke vaert klar for å gjøre det før nå, som 40-åring. Jeg vil vise at det bor homoer også i lille Lillesand, og vise at vi er stolte av det livet vi lever, sier han.

Homofile Christian Émil Syvertsen opplever at folk holder avstand, eller at han ikke er velkommen.

– Det handler mest om blikk. Jeg er jo en mann med veske. Men jeg får også verbale kommentare­r. En gang jeg skulle inn på et utested her i Arendal sammen med noen venner, skulle vi sette oss ned ved et bord sammen med noen fremmede. Da fikk jeg beskjed om at de andre kunne få sitte, men ikke jeg. Da ble jeg trist og gikk, forteller Syvertsen.

– Drittlei spørsmål

Han er også lei av folks spørsmål.

– Fremmede folk sier typisk: «Unnskyld at jeg spør, men det er noe jeg lurer på ...» Da vet jeg hva som kommer. Hvis jeg svarer at «Ja, jeg er homofil, er det noe problem med det?», får jeg gjerne til svar: «Nei da, jeg bare lurte». Jeg tviler på at heterofile får spørsmålet «Unnskyld, er du heterofil?» Jeg er så drittlei disse spørsmålen­e, sier Syvertsen.

Han er leder for Mental Helse Ungdom Aust-Agder og nyervervet medlem til Pensjonist­partiet. Han mener de mange negative holdningen­e til sørlending­ene er farlige.

– Jeg kjenner flere som velger å ikke leve som den de er. i frykt for å bli diskrimine­rt eller mobbet, sier han.

– Har du vurdert å flytte herfra, til for eksempel Oslo?

– Ja, før var jeg helt bestemt på å komme meg bort fra Arendal. Men jeg trives jo i denne byen også, og vil vaere med å endre holdningen­e. Jeg mener det er behov for meg her, sier Syvertsen.

Ensomhet

Syvertsen tror holdningen­e vil endre seg.

– Holdningen­e har endret seg, men det er fortsatt en vei å gå. Jeg opplever at unge i dag danner seg sine egne meninger, og ikke nødvendigv­is mener det samme som generasjon­ene over, sier han.

– Folk sier at vi har kommet langt i dag, men det har vi ikke. De fleste har det likevel bra, og mange opplever sin seksuelle legning som berikende, konkludert­e Gudrun Jevne, seniorrådg­iver ved Barne-, ungdomsog familiedir­ektoratet som har utført undersøkel­sen.

Leder i organisasj­onen Fri Sør, Anna Charlotte Larsen, forteller om svaert mange henvendels­er.

– Det er alt fra skoleungdo­m til gamle på sykehjem som tar kontakt med oss. De beskriver først og fremst ensomhet, forteller Larsen.

Petter Toldnaes har etablert en gruppe med lesbiske og homofile foreldre.

– Vi vil tilby kunnskap, og vise at det ikke er farlig å vokse opp med likekjønne­de foreldre, sier han.

– Vanskelig å bryte normer

Direktør i Bufdir, Mari Trommald, er overrasket over funnene i undersøkel­sen.

– På de fleste felt går likestilli­ngen bra i Norge, og det overrasker meg at holdningen­e henger såpass mye etter. Det blir vanskelig å bryte med kjønns- og seksualite­tsnormer når man fortsatt møter uspiselige holdninger. Visse geografisk­e områder henger veldig etter, og i korthet kan vi oppsummere at menn har dårligere holdninger enn kvinner og at problemene tiltar i Distrikts-Norge, sier Trommald til Bufdirs eget nettsted. ▶

 ??  ?? LEIER HENDER: Venstre-politiker Petter Toldnaes forteller at som 40-åring har han begynt å leie samboeren sin i hånda.
LEIER HENDER: Venstre-politiker Petter Toldnaes forteller at som 40-åring har han begynt å leie samboeren sin i hånda.
 ??  ?? HAR OPPLEVD HETS: Christian Émil Syvertsen (23) fra Arendal forteller at han
HAR OPPLEVD HETS: Christian Émil Syvertsen (23) fra Arendal forteller at han

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway