Agderposten

Spiser opp maten istedet for å kaste den

– Det smaker helt nydelig! sier Sissel og Tor Kristian Spidsø fra Tromøy og forsyner seg med wraps fra et av frokostmøt­ene under Arendalsuk­a. Wrapsen er reddet fra å havne i søpla.

- ▶ Anne Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

Framtiden i våre hender (FIVH) og Too good to go samarbeide­r under årets Arendalsuk­e med å redde overskudds­mat fra å bli kastet.

I går formiddag hadde de samlet inn nesten rundt 245 kg med overskudds­mat. Og stadig strømmer det på med ny mat. Det er alltid et møte eller ti, og ganske mange av de tilbyr mat til de fremmøtte.

– Vi har informert alle som deltar på årets Arendalsuk­e om at vi samler inn mat. I tillegg går vi rundt og forteller om aksjonen vår, forteller leder for hverdagsmi­ljøteamet i Fremtiden i våre hender, Kjersti Larsen.

Mat skal spises, ikke kastes

– Noen ganger har de som har lovet oss mat, ingen ting igjen. Men det er jo bare et gode. Vårt mål er at mat skal spises, ikke bli kastet, sier leder i FIVH, Anja Bakken Riise.

Overskudds­maten settes frem på fat i FIVH og Too good to gos felles stand.

– Den forsvinner på få minutter, forteller Lena Christin Solvang som står og deler ut.

Det som ikke kan deles ut på standen, som varm mat og pizza, går videre til T5 senteret som drives av Blå Kors.

– Siden vi kom hit på mandag, har vi fått stadig flere henvendels­er, forteller Larsen.

Foran matfatet står en plakat hvor besøkende oppfordres til å gjette hvor mye mat som kan samles inn i løpet av Arendalsuk­a.

– Vi klarer nok ikke å få samlet inn alt, men vi redder det meste, tror Larsen.

En tredel av all mat som produseres i verden i dag, går rett i søpla. Bare en fjerdedel av denne maten er nok til å mette de 700 millioner menneskene som sulter.

– Matsvinn er et alvorlig miljøog fordelings­problem, forklarer FIVH på sin nettside.

I Norge kaster vi årlig 355.000 tonn mat som kunne vaert spist. Dette skjer i alle ledd: hos dagligvare­butikkene, i store selskaper, hos forbrukern­e, under og etter arrangemen­ter. Arendalsuk­a er intet unntak.

Framtiden i våre hender er en miljø- og solidarite­tsorganisa­sjon med over 30.000 medlemmer som arbeider for etisk forsvarlig og miljøvennl­ig forbruk, hvor matkasting er en sentral del av arbeidet.

Redningsak­sjon

Too Good To Go er en storstilt redningsak­sjon for overskudds-

mat. I tillegg til å drive en landsomfat­tende holdningsk­ampanje for å redusere matsvinn i alle ledd av verdikjede­n, er det også et praktisk verktøy, appen Too Good To Go.

Appen kobler helt vanlige forbrukere opp mot spisestede­r som har mat til overs. Maten bestilles via appen, og hentes ved stengetid. Slik slipper spisestede­ne å kaste mat, brukerne av appen får god mat til sterkt redusert pris, og miljøet skånes for enorme belastning­er. Siden 2016 er over 1 million måltider reddet fra å havne i søpla gjennom Too Good To Go.

– Det er nå 20 spisestede­r i Arendal som er med på appen, forteller Line Larsen i Too Good To Go.

Halvor Torp på T5-senteret i Arendal forteller at maten de får, serveres på kafeen hvor rusmisbruk­ere kan slappe av.

– I dag har vi rundstykke­r fra Telenor og pizza fra i går, forteller han.

T5 får mat fra Narvesen og 7 Eleven hver dag. I tillegg får de overskudds­mat fra Meny og Cirkel K på Harebakken og Hjemmebake­riet.

 ??  ?? SAMLER INN: Kjersti Larsen, leder for hverdagsmi­ljøteamet i Framtiden i våre hender, foran standen under Arendalsuk­a. Til høyre står Hanne Johansen fra Too Good To Go og deler ut brosjyrer. Antall kg innsamlet mat i bakgrunnen stemmer ikke, fordi bildet ble tatt onsdag.
SAMLER INN: Kjersti Larsen, leder for hverdagsmi­ljøteamet i Framtiden i våre hender, foran standen under Arendalsuk­a. Til høyre står Hanne Johansen fra Too Good To Go og deler ut brosjyrer. Antall kg innsamlet mat i bakgrunnen stemmer ikke, fordi bildet ble tatt onsdag.
 ??  ?? OPPFORDRER: Hanne Johansen og Line Larsen fra Too Good To Go er med på å samle inn overskudds­mat under Arendalsuk­a, og oppfordrer samtidig å bruke appen hvor du får kjøpt billig restemat.
OPPFORDRER: Hanne Johansen og Line Larsen fra Too Good To Go er med på å samle inn overskudds­mat under Arendalsuk­a, og oppfordrer samtidig å bruke appen hvor du får kjøpt billig restemat.
 ??  ?? VEIER: Leder i Fremtiden i våre hender, Anja Bakken Riise, veier mat som har komme inn til standen
VEIER: Leder i Fremtiden i våre hender, Anja Bakken Riise, veier mat som har komme inn til standen
 ??  ?? MATSVINN: Sissel Spidsø forsyner seg med overskudds­mat, mens ektemann Tor Kristian venter. Til høyre Eva og Patricia
MATSVINN: Sissel Spidsø forsyner seg med overskudds­mat, mens ektemann Tor Kristian venter. Til høyre Eva og Patricia
 ??  ?? Grabska som allerede har smakt på wraps. Bak disken Lena Christin Solvang (t.v.) og Emilie Hayden-Rasmussen fra FIVH.
Grabska som allerede har smakt på wraps. Bak disken Lena Christin Solvang (t.v.) og Emilie Hayden-Rasmussen fra FIVH.
 ??  ?? HENTER: Elisabeth Riise Jenssen er aksjonsled­er for matsvinn i FIVH.
HENTER: Elisabeth Riise Jenssen er aksjonsled­er for matsvinn i FIVH.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway