Agderposten

– Det er snakk om formidable summer

Publikum knipser bilder og deler, forteller venner at de er i byen og anbefaler bekjente å ta turen. Dette har enorm betydning for reiselivsn­aeringen i Arendal, ifølge turistsjef Monica Lunøe Rand.

- Silje Bratland Roksvåg ssbr@agderposte­n.no

Lenge før den offisielle åpningen av Arendalsuk­a 2018 gikk av stabelen mandag ettermidda­g, flommet sosiale medier over av bilder og kommentare­r fra publikum og deltakere.

På Instagram hadde brukere lagt ut flere hundre bilder, og emneknagge­n #arendalsuk­a2018 var hyppig brukt på Twitter.

Effektiv reklame

Det får reiselivsn­aeringen til å gni seg i hendene.

– Vi som har jobbet med reiseliv i mange år, vet at anbefaling­er som kommer fra folk man kjenner er mye mer effektive enn tradisjone­ll reklame i delingskul­turen som foregår nå, sier turistsjef Monica Lunøe Rand i Arendal.

– Vi snakker om kjøpt og betalt kontra fortjent reklame. Den siste er mye mer effektiv, sier hun.

Nøyaktige kroner blest i sosiale medier bringer i kassa, har verken hun eller samarbeids­partner Visit Sørlandet oversikt over. Oversikten over hvor mange ekstra bookinger et delt bilde eller en kommentar på Instagram, Facebook eller Twitter gir, finnes ikke.

– Men at det er godt for omdømmet, er det ikke tvil om. Og kommer det noen som aldri har vaert her før, som trives, kan det godt tenkes at de legger ferien hit en annen gang. Dette er en god introduksj­on til Sørlandet, sier Rand.

Millioner i gratis annonser

Det turistsjef­en og reiselivsn­aeringen imidlertid har tall på, er hvor mye medieoppsl­agene er verdt i reklamekro­ner. Dette sjekker de gjennom Retriever, som beregner verdiene basert på omfanget av omtalen i de ulike presseomta­lene.

– Det er snakk om formidable summer. Flere millioner kroner i annonsever­dier. Det er en billig måte å få masse markedsfør­ing på, sier Arendals turistsjef.

I fjor ga medieomtal­en «gratis» annonser til en verdi av tre millioner kroner.

– Og jeg vil bare si, uten å kunne vise til fakta, at omtalen i sosiale medier også har enorm betydning. Det er nok en av grunnene til at arrangemen­tet øker og øker. Folk skjønner at her er det bare å komme.

– Det er helt fantastisk her nå. Man får assosiasjo­ner tilbake til seilskutet­iden, avslutter Monica Lunøe Rand med henvisning til alle seilbåtene som ligger linet opp i Pollen denne uka. ▶

 ?? FOTO: SKJERMDUMP INSTAGRAM ?? DELES MASSE: Mange bruker emneknagg#arendalsuk­a på sosiale medier.
FOTO: SKJERMDUMP INSTAGRAM DELES MASSE: Mange bruker emneknagg#arendalsuk­a på sosiale medier.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway