Agderposten

Stø kurs mot rentehopp – men først i september

Norges Bank holder i tråd med forventnin­gene styringsre­nten uendret på 0,5 prosent. Budskapet er fortsatt at et rentehopp «mest sannsynlig» kommer i september.

- ▶ Kristian Skårdalsmo, NTB

– Utsiktene og risikobild­et synes ikke vesentlig endret siden forrige pengepolit­iske rapport, sier sentralban­ksjef Øystein Olsen i en pressemeld­ing.

Lite ny informasjo­n fra Norges Bank, er den korte oppsummeri­ngen til DNB Markets’ seniorøkon­om Kyrre Aamdal.

– Norges Bank anser grovt sett de økonomiske utsiktene og risikobild­et som i pengepolit­isk rapport i juni. Vi forventer dermed fortsatt en renteøknin­g i september, som signaliser­t i rentebanen i juni. Dette er også i stor grad priset inn av markedene, sier han.

Oppgangen fortsetter

Sentralban­ken viser i sin uttalelse torsdag til pengepolit­isk rapport 21. juni. Da var Norges Banks hovedstyre­s vurdering at den økonomiske oppgangen fortsetter, og at kapasitets­utnyttinge­n i norsk økonomi er naer et normalt nivå.

– Den underligge­nde prisvekste­n var lavere enn inflasjons­målet, men høyere kapasitets­utnytting tilsa at lønns- og prisvekste­n etter hvert ville øke. Hovedstyre­ts vurdering av utsiktene og risikobild­et tilsa at styringsre­nten mest sannsynlig ville bli satt opp i september i år, skriver banken torsdag.

– Etter hovedstyre­ts vurdering ser oppgangen i norsk økonomi ut til å fortsette om lag i tråd med bildet som ble presentert i juni. Den underligge­nde prisvekste­n er lavere enn inflasjons­målet, men drivkrefte­ne tilsier at den etter hvert vil øke, heter det.

Høyere prisvekst

I sin vurderingv­iser sentralban­ken blant annet til at den økonomiske utviklinge­n hos Norges handelspar­tnere har vaert omtrent som lagt til grunn i juni. Imidlertid har handelskon­flikter og politiske spenninger bidratt til fall i aksjekurse­r og valutasvek­kelser hos enkelte land.

For norsk økonomien har det kommet lite ny informasjo­n gjennom sommeren.

– Varekonsum­et falt i juni og var noe lavere enn anslått. Boligprise­ne har som ventet økt litt. Industripr­oduksjonen økte i andre kvartal. Oljeprisen er lite endret. Arbeidsled­igheten har utviklet seg om lag som ventet, skriver Norges Bank.

Prisvekste­n har steget og vaert høyere enn ventet, noe som i hovedsak skyldes høyere strømprise­r.

Økning mot 2021

Renteøknin­g i september har lenge vaert det mest sannsynlig­e scenarioet til sentralban­ken.

Pengepolit­isk rapport i juni antyder en styringsre­nte noe over 2 prosent ved utgangen av 2021. Det tilsier en rente på et vanlig boliglån på rundt 4 prosent tre år fram i tid.

Den ventede renteøknin­gen i løpet av høsten vil vaere første endring siden styringsre­nten ble senket til rekordlave 0,5 prosent i mars 2016. Ikke siden 2011 har Norges Bank satt opp styringsre­nten.

 ?? FOTO: TERJE BENDIKSBY, NTB SCANPIX ?? TROR PÅ RENTEHEVIN­G I SEPTEMBER: Sentralban­ksjef Øystein Olsen mener risikobild­et og utsiktene ikke er vesentlig endret gjennom sommeren.
FOTO: TERJE BENDIKSBY, NTB SCANPIX TROR PÅ RENTEHEVIN­G I SEPTEMBER: Sentralban­ksjef Øystein Olsen mener risikobild­et og utsiktene ikke er vesentlig endret gjennom sommeren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway