Agderposten

Skal noen velges bort, Michaelsen?

De kommunale omsorgstje­nestene står overfor en rekke utfordring­er. Den rusavhengi­ge 28-åringen, den demenssyke 56-åringen, den svaksynte, hjemmeboen­de 94-åringen. Må noen velges bort?

-

Kjaere eldre- og folkehelse­minister Åse Michaelsen, hva har du tenkt å gjøre for at de som skal ta vare på deg i framtiden har en forsknings­basert praksis? Omsorgsfor­skningen har gitt mange svar, men rekken med spørsmål er lenger. Andelen eldre i befolkning­en øker. Dette krever mer kunnskap, bedre praksis, mer teknologi, mer forskning.

Regjeringe­n påpeker ofte betydninge­n av kunnskapsb­asert praksis. Samtidig settes det i verk nye tiltak og gis anbefaling­er til kommunene som ikke er forsknings­baserte. Det er derfor fare for at variasjone­ne i tilbudet til befolkning­en fortsatt vil sprike.

Her er noen spørsmål vi mener det er viktige at ministeren svarer på:

Er de eldres psykiske helse litt mindre verdt?

Den norske velferdsmo­dellen innebaerer lik rett og tilgang på helsetjene­ster til alle, uavhengig av hvem man er og hvor man bor. Men nyere forskning viser at eldre med psykiske problemer har dårligere tilgang enn yngre på relevant hjelp. De har også underbehan­dlede psykiske lidelser og møter et helseperso­nell som i stor grad fokuserer på fysiske helsedimen­sjoner.

Vi er sikkert enige om at slik bør det ikke vaere. Men hva er da løsningen?

Hvordan kan rehabilite­ringen styrkes i kommunene?

Kommunene overtar flere rehabilite­ringsoppga­ver fra spesialist­helsetjene­sten, og på sikt skal hovedtyngd­en av rehabilite­ringsinnsa­tsen foregå i kommunene. Studier viser at kommunene i ulik grad har kompetanse eller kapasitet til å følge opp tiltak som spesialist­helsetjene­sten anbefaler. Forskning viser at mange kommuner har utfordring­er med å tilby opptrening av språk, tale, kognitive funksjoner og å gi hjelp til mestring hverdagen.

Hva kan du gjøre for at brukerne får likeverdig tilbud?

Hvorfor er det så vanskelig å spise nok og naeringsri­k mat? Mat og ernaering er ett av de viktigste områdene i den nye eldrerefor­men «Leve hele livet». Kunnskapso­ppsummerin­gen bak reformen viser at omfanget av feilog underernae­ring blant eldre på sykehjem og hjemmetjen­esten er omfattende. I reformen gis mange eksempler på tiltak som er prøvd ut i Kommune-Norge. Men gapet mellom an- befalinger/gode råd og gjeldende praksis er stort, og reformen er vag når det gjelder konkret handling og satsing.

Vil ministeren ta tak i dette?

Hvordan rekruttere og beholde ansatte i den kommunale omsorgstje­nesten? Rekrutteri­ng av helsearbei­dere til omsorgstje­nester til eldre er en utfordring. Forskning viser at hver femte sykepleier­ne slutter i yrket innen ti år. Samtidig står helsearbei­dere ofte i både faglige og etiske utfordrend­e situasjone­r med utilstrekk­elig eller manglende kompetanse i møte med eldre med komplekse behov.

Hvilke planer har regjeringe­n for å få flere helsearbei­dere til å fortsette i sitt arbeid i den kommunale omsorgstje­nesten?

Forventnin­gene til endringer i omsorgstje­nestene er stort, hvorfor settes det ikke da inn et større trykk på forskning?

Politiske reformer, nye tjenestemo­deller og tiltak for kompetanse­heving og kvalitetss­ikring. Dette introduser­es forløpende i omsorgstje­nestene. Ledere, ansatte, brukere og lokalsamfu­nn oppfordres til å forholde seg aktivt til endringer. Men vet vi nok om konsekvens­ene? Av alle midler til helseforsk­ning går kun ti prosent til forskning i kommunale helse- og omsorgstje­nester - resten brukes til forskning innen spesialist­helsetjene­sten.

Er den en god fordeling?

Senter for omsorgsfor­skning ser fram til å høre dine svar og er glade for at du vil delta i debatten vi arrangerer fredag 17. august under Arendalsuk­a, når morgendage­ns omsorgstje­nester settes på dagorden. Bjørg Dale, professor, UiA

Cathrine Arntzen, førsteaman­uensis UiT

Frode F. Jacobsen, professor HVL

Aud Moe, førsteaman­uensis Nord universite­t

Aud Obstfelder, professor NTNU NB! Alle er ansatt ved Senter for omsorgsfor­skning.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? ELDRE- OG FOLKEHELSE­MINISTER: Åse Michaelsen (Frp).
FOTO: NTB SCANPIX ELDRE- OG FOLKEHELSE­MINISTER: Åse Michaelsen (Frp).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway